GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUT: Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo

HUT: Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2020 / 12:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) upozorila je da bi zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone u ovim gospodarskim okolnostima, te uslijed preporuka nekih susjednih zemalja za ograničavanjem putovanja u RH, bilo neodgovorno prema turizmu i građanima.

"Temelj uspjeha ove sezone je kvalitetna epidemiološka situacija, a u mjesec i pol dana, u kojima smo imali povoljnu situaciju u cijeloj zemlji, pokazali smo da možemo biti turistički pobjednici na Mediteranu", izjavio je u subotu Hini, uz upozorenje HUT-a, njezin direktor Veljko Ostojić.

S druge strane, istaknuo je Ostojić, brojke novozaraženih osoba, pogotovo u nekim dijelovima zemlje, dovele su nas u situaciju koja zbog izmijenjenih odluka o putovanjima donijetih od strane nekih zemalja "pod upitnik stavlja ostatak turističke godine".

Naglasio je da izjave koje se ovih dana mogu pročitati, a koje idu smjeru da se "trebamo oprostiti od turističke sezone jer počinje školska godina", za njega osobno kao turističkog radnika, a vjeruje i za cijeli turistički sektor, "jednostavno nisu prihvatljive".

Komunicirati po svim kanalima i mjerama smanjivati broj zaraženih

"Odustajanje od sezone u ovim gospodarskim okolnostima bilo bi neodgovorno, ne samo prema onima koji rade u turizmu i koji generira oko 20 posto hrvatskog BDP-a, već i prema svim građanima. Stoga smatramo da treba hitno djelovati u dva smjera - komuniciranje činjenica po svim 'kanalima' i donošenje mjera za smanjenje broja zaraženih", poručio je Ostojić.

Prvi smjer je, kako objašnjava, da se svim kanalima koji stoje na raspolaganju ukazuje kako epidemiološka situacija u svim dijelovima zemlje nije ista.

Činjenica je, kaže, da je u turistički najposjećenijim dijelovima zemlje, u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, i dalje ta situacija povoljnija nego u brojnim europskim zemljama, uključujući i glavna hrvatska emitivna tržišta. "To moramo stalno naglašavati i kroz diplomatske kanale i medije i sve druge u komunikaciji s ključnim emitivnim zemljama", ustvrdio je.

Za drugi smjer Ostojić tvrdi da mora biti promptno donošenje svih potrebnih mjera kojima se broj novozaraženih može spustiti na prihvatljive razine.

Dodatne mjere za izbijanje argumenata zemljama koje uvode ograničenja prema RH

"Neke mjere su donesene, no izvjesno je da se trebaju donijeti i dodatne mjere kako bi izbili argumente drugim zemljama koje uvode ograničenja prema Hrvatskoj", istaknuo je.

Hrvatska, uvjerava Ostojić, može ove godine ostvariti dugu i u ovim okvirima uspješnu turističku godinu.

"Možemo imati i škole i turizam, jedno ne isključuje drugo, a i prvotna bojazan kada su se u lipnju otvorile granice, da će se epidemiološka situacija pogoršati zbog dolaska turista, pokazala se potpuno promašenom jer je pogoršanje situacije koje imamo rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca, a ne turizma", zaključio je.

Tagovi: Hrvatska udruga turizma, Veljko Ostojić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Komercijalni smještaj u 2020. se brojem noćenja vratio 20 godina unazad
KATASTROFA
Komercijalni smještaj u 2020. se brojem noćenja vratio 20 godina unazad
ZAGREB - U komercijalnom smještaju u Hrvatskoj je 2020. boravilo sedam milijuna turista ili 64,2 posto manje nego 2019., dok je 41 milijun noćenja smanjenje za 55,3 posto, ali i povratak na razine od prije 20 godina, što je izravna posljedica koronavirusa i ograničenja putovanja, ističu iz DZS-a.
New York: Crni dani za žute taksije
TAKSIJI
New York: Crni dani za žute taksije
NEW YORK - Žuti taksiji bili su sveprisutni na njujorškim ulicama danju i noću, kao i njegovi prepoznatljivi simboli, poput Empire State Buildinga ili bejzbolskih kapa Yankeesa, no pandemija ih je prorijedila na ulicama Velike Jabuke, a budućnost im dovela u pitanje.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najniži u mjesec dana
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najniži u mjesec dana
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale zbog daljnjeg pritiska na tehnološki sektor i rasta prinosa na američke obveznice, što potiče strahovanja od jačanja inflacije.
Bitcoin se vratio na razinu od 50.000 dolara
SKOK
Bitcoin se vratio na razinu od 50.000 dolara
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta bitcoin u nedjelju navečer vratila se na razinu iznad 50.000 dolara.
Goldman Sachs: Očekujemo konsolidaciju u sektoru operatera infrastrukture za kriptovalute
KRIPTOVALUTE
Goldman Sachs: Očekujemo konsolidaciju u sektoru operatera infrastrukture za kriptovalute
NEW YORK - Jedan od visokih menadžera Goldman Sachsa predviđa konsolidaciju u sektoru operatera infrastrukture za kriptovalute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE