GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huškaju građane protiv Hrvatske, a tajkuni bliski Vučiću ljetuju na hrvatskom Jadranu

Huškaju građane protiv Hrvatske, a tajkuni bliski Vučiću ljetuju na hrvatskom Jadranu
LICEMJERJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 07:48
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BEOGRAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovih je dana prozvao Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj u vrijeme kada se obilježava obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja.

On, kako je rekao, "nikad neće razumjeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na otocima, na odmoru".

"Mora da je gadno i prilično neugodno 5. kolovoza biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj jer će oni slaviti i pričati da su pobijedili protjeravši Srbe. Jedino da ronite cijeli dan, da uzmete veliku bocu kisika, da idete pod more i da se pravite da se to ne događa i da su oko vas baš pristojni ljudi", izjavio je Vučević.

No, još od početka tisućljeća, kada su poduzetnici počeli masovnije kupovati jahte, Paklenski otoci, marina Palmižana i restorani u hvarskom omiljena su odredišta jahti u vlasništvu poduzetnika, sportaša i estradnih zvijezda iz Srbije. Dio tih jahti je na stalnom vezu u Crnoj Gori, ali nije zanemariv broj onih koje imaju stalni vez u hrvatskim marinama, piše Jutarnji list.

Iz hrvatskih marina za koje pouzdano znamo da imaju na vezu jahte u vlasništvu tvrtki iza kojih stoje poduzetnici iz Srbije uglavnom dobivamo isti odgovor i to isključivo zbog izjava Vučevića.

"Molim vas, nemojte me ovaj put spominjati u tekstu. Dugo godina imamo goste iz Srbije i to su odlični gosti i naši prijatelji, ali vam ne možemo otkriti njihova imena", kažu vlasnici i menadžeri marina.

Neki od srpskih poduzetnika koji imaju vez u hrvatskim marinama vrlo su bliski vladajućim strukturama toj zemlji. Posebno se ističu dva imena koji imaju vez u Hrvatskoj, a privrženi su Aleksandru Vučiću i njegovoj obitelji.

U oči prolaznika i šetača upada 30-metarska jahta Azimut "Millennium II". Riječ je o luksuznoj jahti vrijednoj oko osam milijuna eura čiji je vlasnik Ivan Bošnjak. Bošnjak je sa Stojanom Vujko i Draganom Kilibardom suvlasnik kompanije KBV. Ta je građevinska tvrtka, kako tvrde u beogradskim poslovnim krugovima, poslovno vezana uz sve projekte Srbijagasa za koji izvodi radove na svim plinskim postrojenjima na Južnom toku, danas poznatijem kao Turskom toku.

Bošnjakova tvrtka dobila je i vrijedne poslove na gradnji kanalizacijskih čvorišta, a izvođač je radova i na najvećem nekretninskom projektu u Srbiji, "Beograd na vodi".

Iako Aleksandar Vučić slovi kao navijač Crvene zvezde, sportski djelatnici u Srbiji, ali i u čitavoj ovoj regiji, doživljavaju ga kao velikog podupiratelja rada sportskih klubova. Bez obzira na to što su Partizan i Crvena zvezda vječiti rivali i u nogometu i u košarci, ne može se iz krugova bliski košarkaškom klubu Partizan osporiti Vučićeva podrška i ovom klubu, koji je i za iduću sezonu okupio roster vrijedan 10 milijuna eura. Osim ljubavi prema košarci, Vučića svakako veže i prijateljstvo s predsjednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem koji u marini hotela Le Meridien Lav na vezu ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrijednu oko pet milijuna eura.

Ostoja Mijailović, 43-godišnji poduzetnik dugo je bio član stranke Nova Srbija koju je napustio prije sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Bio je i u Upravi FK Partizan, a izjave ovih dana vezane uz neke članove uprave ovog nogometnog kluba u beogradskim krugovima tumače se kao njegova ambicija da kontrolira i nogometni klub. Mijailović je ustvari više povezan s bratom Aleksandra Vučića, Andrejem Vučićem. Osim prijateljstva, spekulira se u poslovnim krugovima, Mijailovića i Andreja Vučića veže i partnerstvo u osiguravajućoj kompaniji OMR Group iz Beograda. Doduše, Mijailović je to više puta demantirao. Također, Mijailović je jedan od najuspješnijih zastupnika brenda Jaguar Land Rover u Europi.

Dugi niz godina na našoj strani Jadrana nije rijetkost vidjeti jahtu "joyMe" Philipa Zeptera koja je sagrađena u Kraljevici, a potom rekonstruirana u NCP-u.

Na srednje i južnodalmatinskim otocima može se gotovo čitavo ljeto vidjeti jahtu poduzetnika Dragana Šebulova, predsjednika Hrvačkog kluba Radnički iz Beograda, vez u jednoj marini na splitskom području imao je Milan Popović, a dugi niz godina stalni vez u hrvatskim marinama ima Milan Beko, vlasnik kompanije Worldfin i Luke Beograd. Vez u marini hotela Le Meridien Lav ima Dragoslav Dika Micić, jedan od vlasnika logističke tvrtke MD International, zastupnika Henkela koji je čest gost restorana na Palmižani i najvjerojatnije je i u ovom trenutku njegova jahta usidrena u nekoj uvali u blizini Hvara. Micić, kao i Lajoš Čakanj iz Subotice, koriste vez u Marini hotela Le Meridien Lav. Na splitskom području vez za jahtu ima i poduzetnik Miloš Ljuljić. On je vlasnik hotela Srbija u Beogradu i suđeno mu je zbog afere Hypo Alpe Adria Bank.

Foto: Marina Lav

Tagovi: srpski tajkuni, Miloš Vučević, Dragan Šebulov, Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Srbijagas, Ostoja Mijailović, Philip Zepter, Le Meridien Lav
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE