GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Prinudna konverzija kredita nije u skladu s europskim pravom

HUB: Prinudna konverzija kredita nije u skladu s europskim pravom
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2017 / 15:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je, u komentaru odluke Ustavnog suda o ocjeni ustavnosti tzv. zakona o konverziji CHF kredita, izrazila uvjerenje da prinudna konverzija tih kredita nije u skladu s europskim pravom i obvezama koje je Hrvatska preuzela međunarodnim ugovorima te da nije uređena temeljem socijalnih kriterija.

"Uvjereni smo da prinudna konverzija kredita, kako je naložena zakonom, nije u skladu s europskim pravom i obvezama koje je Hrvatska preuzela međunarodnim ugovorima. Konverzija nije uređena na temelju socijalnih kriterija, a njen trošak nije mogao pasti isključivo na teret jedne ugovorne strane", kaže se u komentaru HUB-a.
Napominje se da takvog normativnog rješenja nije bilo i nema ga ni u jednoj drugoj europskoj državi, dok je posljednji sličan normativni akt, donesen u Rumunjskoj, u veljači ove godine od strane rumunjskog ustavnog suda ocijenjen neustavnim i suprotnim europskom pravu.

Ustavni sud u petak je odbacio prijedloge za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o konverziji švicarca, utvrdivši da su osporavani zakoni o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama bili nužni kao jednokratne mjere zakonodavca za ostvarivanje legitimnih ciljeva koji su se s njima željeli postići.

Ustavni sud je u studenom 2015. pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, kolokvijalno nazvanima zakonima o konverziji i odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec tada je izjavila novinarima da je sud zaprimio prijedloge za ocjenu ustavnosti tih zakona od strane osam poslovnih banaka i četvero fizičkih osoba.

Predlagatelji su tražili da se privremeno do donošenja konačne odluke suda obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporavanih zakona. No sud je tada odlučio da neće prihvatiti prijedloge za privremenim mjerama.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, konverzija kredita
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Trgovina obveznicama podigla promet
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Trgovina obveznicama podigla promet
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas ostvaren visok ukupan promet, za šta je zaslužno trgovanje državnim dugom, promet akcija je bio mali a oba indeksa su zabeležila dobitke.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi ojačali, uz nešto veći promet nego dan ranije, pri čemu je najveći promet ostvaren dionicama HT-a i Atlantic grupe.
Barovi će raditi po ograničenom radnom vremenu do 7. listopada
PRODULJENJE MJERA
Barovi će raditi po ograničenom radnom vremenu do 7. listopada
ZAGREB - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je u utorak primjenu odluke o ograničavanju radnog vremena barova do 7. listopada.
Dolarov indeks na najvišim razinama u šest tjedana
FOREX
Dolarov indeks na najvišim razinama u šest tjedana
LONDON - Dolar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana prema košarici valuta u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima jer su investitori zazirali od rizika zbog zabrinutosti u vezi porasta broja novozaraženih i novih mjera zatvaranja u Europi.
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
USPJESI
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
PULA - Ukupno je, prema podacima eVisitora, tijekom kolovoza u nautičkom turizmu Istre zabilježeno 5.777 dolazaka i 41.554 noćenja i to su brojke s kojima u tom sektoru jesu i moraju biti zadovoljni premda će u ukupnim rezultatima godine ostati velika rupa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE