GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Aktivnost i profitabilnost banaka rastu, kamate će padati

HUB: Aktivnost i profitabilnost banaka rastu, kamate će padati
BANKARSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2011 / 13:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Aktivnost i profitabilnost hrvatskih banaka pokazuju prve znakove rasta, a zaustavljanje pada dobiti banaka otvara prostor za daljnje smanjenje kamatnih stopa, rečeno je na današnjem predstavljanju Analiza Hrvatske udruge banaka (HUB).
Rast kredita poduzećima od oko 9 posto godišnje (između lipnja 2010. i lipnja 2011.) vrlo je dinamičan, među najvećima u Europi, te pomalo začuđuje s obzirom na stagnaciju ekonomije i brzi rast kredita državi, ocijenio je direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Takav trend pokazuje da su banke voljne preuzeti sve više rizika pri kreditiranju tvrtki, a na to povoljno utječe približavanje Hrvatske EU-u, što pomaže dugoročnoj stabilnosti, smatra Bohaček.

Krediti stanovništvu uglavnom stagniraju, što je jasna posljedica krize, dok depoziti rastu. Kod poduzeća je obrnuto - uslijed rasta nelikvidnosti depoziti se smanjuju, a krediti rastu.

Oporavlja se i profitabilnost banaka tako da je rast dobiti u prvoj polovici godine iznosio 14,4 posto, što je u skladu s rastom dobiti vodećih kompanija iz sastava indeksa CROBEX. No, ukupna dobit bankarskog sektora u prvih šest mjeseci od 2,1 milijarde kuna još uvijek je manja od dobiti same Ine, koja je iznosila 2,5 milijardi kuna.

Takav rast profitabilnosti i dalje je unutar kriznih gabarita, tvrdi Bohaček, jer je povrat na kapital još uvijek ispod praga od 10 posto, malo iznad prinosa na dugoročnu kunsku obveznicu od 6,6 posto.

Trend pada dobiti banaka zaustavljen je i preokrenut prvenstveno zahvaljujući bržem smanjenju pasivnih nego aktivnih kamatnih stopa, a dio uspjeha banke mogu pripisati i troškovnoj efikasnosti, jer omjer troškova i dohotka od 48 posto predstavlja dobar rezultat i u međunarodnim okvirima.

Pozitivni pomaci otvaraju prostor za daljnje smanjenje kamatnih stopa koje su u padu još od trećeg kvartala 2009. godine, no povećani troškovi formiranja rezervacija za gubitke (rast od 29 posto u donosu na prvo tromjesečje 2010.) još uvijek onemogućuju hrabrije natjecanje u snižavanju kamatnih stopa. Međutim, upravo u tom segmentu su najveće rezerve za rast dobiti i smanjenje kamata, napominje Bohaček.

Kapitalna adekvatnost hrvatskih banaka je oko 18 posto, što je među najvišim u Europi, tako da hrvatske banke imaju dovoljno kapitala za podnošenje krize koja bi bila i jača od aktualne.

Kvaliteta plasmana je oko prosjeka usporedivih zemalja (baltičke zemlje, susjedi, nove članice EU) a loši plasmani i dalje rastu (sa 7,9 posto na 8,3 posto u prvom kvartalu ove godine) no njihov se rast ipak usporava.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, HUB, Zoran Bohaček, kamatne stope, profitabilnost
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE