GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei ulaže 200 miliona evra u srpsku železnicu

Huawei ulaže 200 miliona evra u srpsku železnicu
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2013 / 19:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Železnice Srbije potpisale su danas sa kineskom kompanijom Huawei sporazum za kompletnu modernizaciju telekomunikacija srpske železnice, a ukupna vrednost predviđenih investicija je oko 200 miliona evra.
Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović izjavio je, posle potpisivanja sporazuma, da će vrlo brzo biti potpisan komercijalni ugovor sa kineskim partnerom za ulaganje od 78 miliona evra do 2018. godine, u izgradnju optičke infrastrukture na železničkom Koridoru 10, Koridoru 11 i Beogradskom železničkom čvoru.

Simonović je istakao da bi prvi radovi mogli da počenu već u oktobru ili novembru ove godine.

Pregovori Železnica Srbije i kompanije Huawei su trajali dve godine, a njihov osnov je Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji su 2009. potpisale u Pekingu vlade Kine i Srbije.

Kineska vlada je donela odluku da omogući finansiranje projekata koje izvode kineske kompanije u jugoistočnoj Evropi kroz povoljne i privilegovane bankarske kredite.

Simonović je kazao da su za sada planirane investicije od 78 miliona evra, a da je sporazumom predviđeno da možemo u narednom periodu da realizujemo ukupno 200 miliona evra za telekomunikacionu modernizaciju svih pruga u Srbiji.

Čelnik Železnica Srbije je sporazum potpisao sa direktorom Huaweija za Srbiju Džekom Veijem, u prisustvu potpredsednika Huaveja za centralnu, istočnu Evropu i nordijske zemlje Džefri Vang.

Železnice Srbije imaju nameru da modernizuju i unaprede sigurnost, železničke telekomunikacione sisteme za upravljanje i nadzor, kao i stanične telekomunikacione sisteme u skladu sa najvišim međunarodnom standardima.

U rebalansu državnog budžeta predviđeno je 16 miliona evra za realizaciju saradnje sa tom kineskom kompanijom, od čega šest miliona evra za Koridor 10, na deonicama Beograd-Šid, Beogradski železnički čvor i Beograd-Niš, a 10 miliona za izgradnju sistema GSM-R na pilot deonici Batajnica-Pančevo Glavna.

Sredstva će na Koridoru 11 biti uložena na pruzi Beograd-Bar kroz Srbiju, kao i na prugama Pančevo-Vršac i Požega-Kraljevo-Lapovo.

Potpredsednik Huaveja za centralnu, istočnu Evropu i nordijske zemlje Džefri Vang je izrazio očekivanje da će biti uspostavljena dugoročna saradnja te kompanije i srpskih železnica ističući da Huawei obezbeđuje komunikaciju za trećinu svetske populacije.

On je naglasio da je ta kompanija jedna od vodećih u oblasti železničkih telekomunikacija i da je poznata po kineskim brzim prugama.

Tagovi: Huawei, Železnice Srbije, Dragoljub Simonović, Koridor 10, Koridor 11
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE