GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT prijavio namjeru koncentracije s Optima Telekomom

HT prijavio namjeru koncentracije s Optima Telekomom
SPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2013 / 09:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - T-Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, prijavio je namjeru koncentracije Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), temeljenu na prijedlogu financijskog i operativnog restrukturiranja društva Optima Telekom ("OT"), unutar postupka predstečajne nagodbe, kao jedan od najvećih vjerovnika OT-a.
Usprkos povećanju korisničke baze i prihoda, OT kontinuirano bilježi negativni financijski rezultat od svog osnivanja 2004. Zbog ozbiljnih problema s likvidnošću i dugom, OT je u travnju 2013., a temeljem nedavnih promjena zakonodavstva, pokrenulo postupak predstečajne nagodbe kako bi spriječilo stečaj i ponovno uspostavilo redovne poslovne aktivnosti. Na dan 28. lipnja 2013. društvo Optima Telekom je objavilo službeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja kojim predlaže T-HT kao strateškog partnera.

Obzirom na snagu i kompetencije T-HT-a u industriji, njegovu poslovne i tehnološke resurse, OT smatra T-HT izuzetno prikladnim partnerom i predlaže strateško partnerstvo, koje smatra jedinim mogućim rješenjem za održavanje svog poslovanja i sprečavanje stečaja.

Temeljeno na bilanci OT-a na dan 11. travnja 2013. definiran je popis potraživanja dužnika od ukupno 1.065 milijuna kuna. Zagrebačka banka d.d. („ZABA") i Hrvatski Telekom d.d. utvrđeni su kao dva najveća vjerovnika s iznosima potraživanja od oko 600 milijuna kuna i 100 milijuna kuna.

Planom je predviđena konverzija potraživanja vjerovnika u temeljni kapital, čime bi T-HT stekao manjinski udjel. Na temelju potpisanog Pisma namjere s T-HT-om, ZABA, najveći vjerovnik OT-a, prenijela bi svoja buduća prava upravljanja na T-HT i time T-HT-u omogućila operativnu i stratešku kontrolu nad OT-om na načelima nepristranosti u razdoblju od najmanje pet godina.

Restrukturiranje OT-a, poboljšanje njegovog tržišnog položaja i stabilizacija njegovih financijskih rezultata s ciljem zaštite interesa korisnika, zaposlenika i drugih dionika OT-a te telekomunikacijskog tržišta općenito, zajednički su ciljevi OT-a i njegovih vjerovnika.

T-HT je dana 28. lipnja 2013. prijavio AZTN-u namjeru koncentracije, navodeći cjelokupni prijedlog i stajališta svih zainteresiranih strana. Pod uvjetom pozitivne ocjene AZTN-a te potrebnih korporativnih odobrenja, T-HT će preuzeti kontrolu nad OT-om i konsolidirati ga u svoja financijska izvješća. Cijeli postupak predstečajne nagodbe zakonski je ograničen na četiri mjeseca, što znači da rješenje treba dogovoriti do početka kolovoza 2013. U suprotnom vjerojatno je da će OT otići u stečaj.

Društvo Optima Telekom, alternativni operator, ušlo je na tržište nepokretnih telekomunikacija 2005. godine i na drugom je mjestu na tržištu nepokretne telefonije u Hrvatskoj s procijenjenim tržišnim udjelom od oko

11%. OT je prisutan u više od 100 hrvatskih gradova s integriranim govornim uslugama, širokopojasnim internetom i IP televizijom. U 2012. godini Optima Grupa zabilježila je prihode u iznosu od 551 milijuna kuna i neto gubitak od 105 milijuna kuna s vrlo visokim razinama zaduženosti. OT je uvršten na Zagrebačku burzu, a krajem 2012. godine bio je u većinskom vlasništvu g. Matije Martića, koji je imao udjel od 66%, dok je preostalih 34% bilo u slobodnom opticaju.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Zagrebačka banka, AZTN, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
BEOGRAD - Ukupna vrednost trgovanja na Beogradskoj berzi iznosila je danas 23,7 miliona dinara (201,8 hiljada evra), pri čemu su akcije beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Dinara" odnele tri četvrtine prometa.
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
ZAGREB - Početak tjedna donio je blagi rast indeksa Zagrebačke burze, ali i nastavak slabog prometa.
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
POTEZI
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
ATENA - Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u ponedjeljak da ukida obveznu karantenu od sedam dana za građane Europske unije i još pet zemalja.
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE