GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT izgubio pravnu bitku za optičku mrežu

HT izgubio pravnu bitku za optičku mrežu
HAKOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2012 / 11:20
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu HT-a i potvrdio odluku kojom je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) odredila regulatorne obveze HT-u na tržištu širokopojasnog pristupa internetu, čime je u potpunosti završen trogodišnji postupak koji je bio predmet stalnih medijskih i stručnih rasprava, navodi se u priopćenju.
HAKOM je ovom odlukom, između ostalog, HT-u odredio okvirne uvjete pod kojima je obvezan drugim operatorima na tržištu davati pristup izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi. Odluka je rezultat dugotrajne i opsežno provedene analize tržišta širokopojasnog pristupa internetu, a temelji se na dva osnovna načela: poticanju ulaganja i razvoju održivog tržišnog natjecanja (uzimajući u obzir specifičnosti tržišta Republike Hrvatske) i najboljoj europskoj praksi koja je postavljena preporukom Europske komisije o regulaciji pristupnih mreža nove generacije.

Reguliranjem uvjeta pristupa izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi na način kako je to odredio HAKOM stvaraju se uvjeti pod kojima izgrađenu infrastrukturu mogu koristiti i drugi operatori javnih komunikacijskih usluga u Republici Hrvatskoj, pod jednakim i konkurentnim uvjetima. Jedino ovakva regulacija može dovesti do potpunog razvoja tržišta na dobrobit krajnjih korisnika u pogledu nižih cijena i bolje kvalitete usluga, a time i do ulaganja u nove pristupne infrastrukture. Iako je HT u više navrata tražio od HAKOM-a izuzeće od regulacije kao preduvjet za ulaganje u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrda je da je odluka HAKOM-a u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama i postavljenim ciljevima koje je HAKOM obvezan provoditi, stoji u priopćenju.

HAKOM vjeruje da će ova presuda okrenuti novu stranicu u postupku ostvarivanja novih ulaganja, odnosno usmjeriti HT da više ne dovodi u pitanje osnovanost odluka HAKOM-a već da nastavi s ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu te određivanjem veleprodajnih uvjeta i cijena koje će mu omogućiti ostvarivanje povrata na ulaganja uz istovremeno nenarušavanje održivog tržišnog natjecanja, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatski Telekom, HAKOM, optička mreža
PROČITAJ I OVO
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
PORUKE
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
NEW YORK - Dugogodišnji investitor Bill Miller smatra kako bitcoin nije balon već kako najpopularnija kriptovaluta čvrsto ulazi u mainstream.
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze skliznuli su danas naniže, a splasnula je i investiciona aktivnost na domaćem tržištu kapitala.
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u utorak se vratilo u crveni teritorij, pri čemu su indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,1 posto i 0,2 posto.
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE