GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista

Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista
TURISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2021 / 12:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo turizma i sporta po čijim su podacima dolasci na razini 80 posto onih iz rekordne 2019., a noćenja na razini od 81 posto.

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, od ukupno 25 milijuna noćenja, 21,6 milijuna ostvarili su strani turisti, dok su 3,3 milijuna noćenja ostvarili domaći turisti.

Tako je u srpnju ove godine ostvareno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju. U usporedbi s rekordnim rezultatima iz predpandemijske 2019. godine, rezultati u ovogodišnjem srpnju su na razini 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u istom mjesecu 2019.

Najviše noćenja u Istarskoj županiji, Rovinj najbolja destinacija

Najviše turističkih noćenja, njih 6,7 milijuna, ostvareno je u Istarskoj županiji, a dvije županije su na drugom mjestu po broju noćenja, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, gdje je bilo 4,7 milijuna turističkih noćenja.

U Zadarskoj županiji ostvareno je 4,3 milijuna noćenja, u Šibensko-kninskoj 1,9 milijuna, dok ih je u Dubrovačko-neretvanskoj županija bilo 1,5 milijuna.

Rovinj je najbolja destinacija s 909.000 noćenja, a slijede Vir koji je zabilježio 856.000 i Poreč sa 734.000 noćenja.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, 4,4 milijuna, zatim slijede Slovenci sa 3,7 milijuna noćenja, Poljaci sa 2,4 milijuna, Česi sa 2 milijuna te Austrijanci sa 1,9 milijuna noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, navode iz ministarstva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazuju da Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija, a da srpanjski rezultati daju razlog za optimizam.

"Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za kolovoz i posezonu. U posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine", ističe Brnjac.

Hrvatska s nekih tržišta ostvaruje bolje rezultate nego u srpnju 2019.

Dodaje da u srpnju ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka, Hrvatska ostvaruje bolje rezultate nego li u srpnju 2019. godine.

"To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu", kazala je Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ocijenio je da su dobri rezultati i trendovi turističkog prometa u srpnju posljedica vrlo dobre pripreme sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora, ali i činjenice da je Hrvatska najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu.

"U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 63 posto rezultata, a najave za kolovoz i rujan su također vrlo dobre", kaže te ističe da će daljnji rezultati ponajviše ovisiti o nama samima i epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Tagovi: hrvatski turizam, Veljko Ostojić, Rovinj, Dubrovnik, Istra, Kristjan Staničić, Boris Vujčić, Hrvatska udruga turizma
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je stagnaciju indeksa, ali i značajno bolji promet.
Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
Brodari postaju sjajna oklada
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi stagnirali uz nastavak nešto većeg prometa kao i dan ranije, pri čemu je ponovno u fokusu investitora bila dionica Podravke.
Dolarov indeks blizu najviših razina u tri tjedna
FOREX
Dolarov indeks blizu najviših razina u tri tjedna
LONDON - Dolar se u petak zadržao blizu najviše razine u tri tjedna prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, koju je dosegnuo dan ranije pod utjecajem dobrih vijesti o prometu u američkoj maloprodaji.
Ekstremno visoke temperature ugrozile uzgoj dagnji u Grčkoj
DAGNJE
Ekstremno visoke temperature ugrozile uzgoj dagnji u Grčkoj
ATENA - Ekstremno visoke temperature ovoga ljeta uništile su oko polovine ovogodišnje proizvodnje dagnji u ključnoj regiji Solunskog zaljeva, upozorile su grčke vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE