GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskom turističkom sektoru nedostaje 15.000 radnika

Hrvatskom turističkom sektoru nedostaje 15.000 radnika
VELIKI PROBLEM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 08:56
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – U razdoblju aktivnih priprema za nadolazeću turističku sezonu te dva mjeseca ususret špici sezone, kada na Jadranu borave stotine tisuće turista, hrvatskom turističkom sektoru nedostaje više od 15 tisuća djelatnika, dok bi Primorsko-goranskoj županiji dobro došlo tri tisuće radnika.

– Trenutno u djelatnosti koja se odnosi na smještaj nedostaje oko 10 tisuća djelatnika za ovu turističku godinu, a naše procjene kažu da bi još barem 5 tisuća radnika trebalo zaposliti u restoranima i drugim pratećim uslugama. Znači, možemo govoriti o petnaestak tisuća trenutno za ovu turističku godinu, kazao je Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj, investicije i konkurentnost turističkog gospodarstva u Ministarstvu turizma početkom tjedna u emisiji Hrvatskog radija »U mreži Prvog«. Govoreći o manjku radnika, istaknuo je da su u postupku mnoge dozvole i da će se manjak ublažiti zapošljavanjem stranih radnika. Ipak, komentirao je da će se deficit radne snage sigurno osjetiti kroz cijelu glavnu turističku sezonu.

Većinu zaposlenika pronašao je i poznati krčki ugostiteljski objekt Volsonis, ali još uvijek je u potrazi za pomoćnim kuharom, piše Novi list.

– Mi smo počeli vrlo rano tražiti radnike za ovu sezonu. Već početkom siječnja, što je puno ranije no prijašnjih godina. Pronašli smo oko dvadeset zaposlenika i to smo ispunili uglavnom zapošljavanjem osoba koje su proteklih godina radile kod nas, ali i novih ljudi. Trenutno smo u potrazi za kuharom, ali vjerujem da ćemo u sljedećih mjesec dana pronaći djelatnika, kazali su iz Volsonisa te su spomenuli da s djelatnicima dogovaraju uvjete zapošljavanja, a onima kojima je potrebno, nude i smještaj.

Naime, samo u Primorsko-goranskoj županiji, zaključno s 30. travnja tražilo se 2.657 radnika za poslove u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, od čega 583 konobara, 377 kuhara, 258 sobarica, 236 kuhinjskih radnika te više od stotinjak čistačica, recepcionera, pomoćnih kuhara i konobara. Podaci su to koje smo dobili od Željka Markovića, predstojnika Područne službe Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Statistika koju nam je ustupio potvrđuje i činjenicu da su poslodavci problem nedostatka radne snage pokušali riješiti uvozeći strane radnike. Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je nadležan za izdavanje pozitivnog mišljenja za radne dozvole do 30. travnja ove godine zaprimio je 47.483 zahtjeva od strane 7.184 poslodavca, a zanimanja za koja se najviše tražilo pozitivno mišljenje za radne dozvole najviše dolaze iz sektora građevinarstva i turizma. Prema broju zahtjeva prednjači Istarska županija u kojoj je zatraženo čak 8.307 zahtjeva, a zatim Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija, dok se Primorsko-goranska županija nalazi na četvrtom mjestu s 4.514 predanih zahtjeva za radnom dozvolom.

Prema riječima Željka Markovića, a uzimajući u obzir i činjenicu da se podaci odnose na razdoblje do 30. travnja, u ovoj se godini osjeća rast u broju predanih zahtjeva u odnosu na prošlu godinu, kada je zaprimljeno 66 tisuća zahtjeva od 9 tisuća poslodavaca.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na pitanje o popunjavaju radnih mjesta kazala je da očigledno dio radnika jest pronašao zaposlenje, ali nedostatak radne snage još uvijek je velik problem koji će označiti i ovu turističku sezonu.

– U svim turističkim kompanijama nedostaje radnika i neće ih biti dovoljno, a regije Kvarner i Istra sigurno nisu u boljoj poziciji u odnosu na Dalmaciju. Mogu potvrditi da u kompanijama u kojima djelujemo kao sindikat još nisu zatvorili slavinu i pronašli dovoljan broj radnika za ovu sezonu. Govorim to za Imperijal Rab, Liburnija Rivijera Hotele, Jadran Crikvenicu. Svima njima još uvijek nedostaje veliki broj radne snage, rekla je Cvitić. Na kraju je istaknula da je domaća radna snaga iscrpljena, kao i ona iz susjednih zemalja te poslodavci sve više zapošljavaju radnike iz daleke nam Indije, Filipina, Nepala i drugih zemalja. Međutim, time se, kaže, gubi kvaliteta pružanja usluga jer mnogi od njih nikada nisu ni vidjeli hotel, a nisu ni upoznati s našom tradicijom i kulturom.

Tagovi: hrvatski turizam, Marina Cvitić, Željko Marković
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE