GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskim vinarima više se ne može osporavati korištenja naziva terana

Hrvatskim vinarima više se ne može osporavati korištenja naziva terana
TERAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 20:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pravo hrvatskih vinara na korištenje naziva "teran" više ne može osporavati pošto je istekao rok u kojem se Slovenija mogla žaliti na presudu Općeg suda EU, rečeno je u petak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Riječ je o u postupku koji je Republika Slovenija pokrenula protiv Europske komisije radi poništenja Delegirane uredbe EU kojom je hrvatskim vinarima potvrđeno pravo korištenje naziva „teran“ na etiketama boca vina iz Republike Hrvatske koje nose zaštićenu oznaku izvornosti „Hrvatska Istra“.

Opći sud EU presudom 9. rujna potvrdio valjanost Delegirane uredbe i njezinu usklađenost s pravnom stečevinom EU, odbacio je tvrdnje da je Europska komisija svojim delegiranim aktom Hrvatskoj išla u prilog mimo europskih pravila,

Slovenija je imala pravo na žalbu na tu sudsku odluku, ali je odlučila da je neće iskoristiti.

MVEP je u petak na pitanje Hine odgovorio da je pravomoćnošću odluke ispravljena nepravda koja je hrvatskim vinarima počinjena nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada im se sa slovenske strane osporavalo pravo na korištenje naziva „teran“ u označavanju vina.

Tagovi: teran, hrvatski vinari, istarski vinari, Istra
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE