GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskim brodograditeljima prilika u Brazilu

Hrvatskim brodograditeljima prilika u Brazilu
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2013 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Brazilsko tržište traži partnere koji će im realizirati planirane projekte koje imaju i u brodogradnji i u 'off-shoreu', u izgradnji platformi, a hrvatska brodogradilišta moraju se pokazati kao konkurentna, kazao je u utorak hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je o suradnji u brodogradnji u Zagrebu razgovarao brazilskim ministrom vanjskih poslova.

"Vlasnici privatiziranih brodogradilišta moraju se pokazati kao konkurentni i dobri, s novim tehnologijama i tada su im vrata brazilskog tržišta otvorena", rekao je Vrdoljak.

"Tu je i uloga vlade. Oni se moraju dokazati kao konkurentni, a na nama je da im gospodarskom diplomacijom, ovakvim kontaktima, omogućimo da se uopće dođu u priliku ponuditi" na tržištu, rekao je Vrdoljak.

Šef brazilske diplomacije Antonio de Aguiar Patriota uočio je kako Hrvatska "ima snažan potencijal u brodogradilištima, informacijskoj tehnologiji, farmaceutskoj industriji, te naravno, u turizmu i proizvodnji hrane".

"Registrirao sam naglasak na unapređenju poslovne klime za ulagače i pozvao vladine dužnosnike da posjete Brazil", rekao je i izrazio nadu u unapređenje dijaloga dviju vlada kako bi "naše dvije zemlje mogle uspostaviti partnerstvo i ojačati oba naša gospodarstva".

Kao ministar vanjskih poslova koji se u utorak već sastao s hrvatskom kolegicom Vesom Pusić, a popodne će se sastati i s predsjednikom Ivom Josipovićem, rekao je da "zasad samo promatra situaciju". U rujnu će u Hrvatsku doći misija brazilskih sindikata koji su uključeni u brodogradnju, tada će biti više stručnih razgovora i istraživanja mogućnosti, najavio je.

"Već postoje kontakti, pa i u brodogradnji, ali moja je uloga ovdje vidjeti kako dvije vlade mogu razviti projekte i strategije".

Direktor Brodotrogira Mateo Tramontana poslije je novinarima brazilske tzv. deep sea investicije kao goleme.

"Hrvatska je u odnosu na Brazil kap u moru. Nitko na kugli zemaljskoj ne investira u 'deep sea' kao što to čini Brazil, njihova državna kompanija Petrobras, riječ je o milijardama. Spas za cjelokupnu hrvatsku brodogradnju bio bi kad bismo u cijelome tom oceanu mi dobili nekoliko kapi", rekao je.

"Mi u tome možemo participirati i nadamo se da i hoćemo", rekao je Tramontana, "ali mi svi zajedno nismo dovoljno veliki da njima možemo biti pravi partner", dodao je.

Partiota se ranije u utorak sastao s potpredsjednicom vlade i svojom kolegicom u vanjskopolitičkom resoru Vesnom Pusić. Hrvatska kao članica Europske unije ulazi sada u jedno specijalno trgovinsko i gospodarsko partnerstvo s Brazilom, zemljom s jednim od najvećih gospodarstava svijeta, izjavila je šefica hrvatske diplomacije nakon sastanka. Prema njezinim riječima, potencijal za razvoj gospodarskih, ali i političkih, kulturnih i znanstvenih odnosa između dvije zemlje je "ogroman".

Brazil je, kako je potvrdio patriota, zainteresiran za hrvatska brodogradilišta i želi širiti svoju trgovinu, s naglaskom na poljoprivredne proizvode i energetiku. Ništa manje važna je, dodao je ministar, suradnja na znanstvenom i tehnološkom planu.

Patriota je prvi ministar vanjskih poslova Brazila koji je ikada posjetio Hrvatsku i prvi strani šef diplomacije koji posjećuje RH kao članicu Unije.

Tagovi: brodogradnja, Brazil, Ivan Vrdoljak, Mateo Tramontana, Brodotrogir
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE