GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski znanstvenici otkrili biomarker za dijabetes

Hrvatski znanstvenici otkrili biomarker za dijabetes
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2013 / 11:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Znanstvenici tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu otkrili su u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY, a rezultate istraživanja objavio je časopis "Dijabetes", službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes, priopćila je tvrtka Genos.
Tvrtka ističe kako je rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo važno jer oni trebaju drukčiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija.

Za navedeni biomarker tvrtka Genos, kako navodi, ima trećinu patentnih prava za to otkriće, a nedavno je bila i finalist Europske nagrade za inovacije. Zahvaljujući tome Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će vrlo brzo biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih postoji sumnja na MODY podtip dijabetesa, stoji u priopćenju.

Istraživač u tvrtki Mislav Novokmet ističe kako su objavljeni rezultati posljedica analize nekoliko tisuća ljudi. Analiza je omogućila otkrivanje veze između HNF1A gena koji uzrokuje MODY dijabetes i glikana u krvi, napominje Novokmet i dodaje kako su nakon toga uspjeli pokazati da analizom krvi mogu pouzdano prepoznati pacijente s bolesti, te štoviše da analiza glikana omogućuje prepoznavanje mutacije koja znatno utječu na funkciju proteina i razvoj bolesti.

U laboratoriju tvrtke Genos može se provesti testiranje molekularnih biljega, a kako navodi uskoro će biti uspostavljen sustav koji će omogućiti svakom zainteresiranom pacijentu da provjeri ima li MODY podtip dijabetesa.

Redoviti profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i vlasnik tvrtke Genos Gordan Lauc napominje kako moderne analitičke metode sve više približavaju onomu što nazivamo "Personalizirana medicina", tj. točnom prepoznavanju tipa bolesti i terapija prilagođenih svakom pojedincu.

Edita Pape-Medvidović sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac naglašava kako je ono što se u stručnim krugovima naziva dijabetes mellitus vrlo kompleksan skup bolesti koje rezultiraju gubitkom kontrole razine šećera u krvi.

Tagovi: dijabetes, Genos, Mislav Novokmet, biomarker za dijabetes, Gordan Lauc, Medicinski fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Splitu, Medicinski fakultet u Osijeku
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
ZAGREB - Osmi uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen solidnim prometom.
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije
SJAJNO
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije

DUBROVNIK - Dubrovnik je u ocjenjivanju održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je pokazatelj njegove usmjerenosti prema održivoj budućnosti turizma i grada, ističu iz Grada Dubrovnika u povodu završnog izvješća GSTC-a o tom ocjenjivanju.

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
BRENDIRANJE
Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
MOSTAR - Duhan sorte 'hercegovački ravnjak' upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
GRANICE
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
BEČ - Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije je najavio kako će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
DOBRE VIJESTI
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
BERLIN - Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE