GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski privatni smještaj u trendu i kod domaćih i stranih turista

Hrvatski privatni smještaj u trendu i kod domaćih i stranih turista
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2015 / 09:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski turistički obiteljski/privatni smještaj definitivno je u trendu; i ove se godine očekuje porast njegovih kapaciteta i prometa slijedom najava i potražnje s domaćeg i stranih tržišta, a iako se dosadašnjih godina najviše punio tijekom ljeta, sada se i kod te vrsta smještaja očekuju dobri rezultate za uskrsne blagdane i u predsezoni.
Poručuje to predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Nedo Pinezić, iznoseći i podatak Državnog zavoda za statistiku (DZS) da se obiteljskim smještajem u Hrvatskoj u 2014. komercijalno bavilo gotovo 63 tisuće kućanstava, a više od 470 tisuća kreveta u tom smještaju činilo je 52 posto u ukupnom broju stalnih turističkih kreveta u hrvatskom turizmu.

U tom je smještaju prošle godine ostvareno i najviše noćenja među svim vrstama komercijalnog smještaja, 24 milijuna ili 36 posto od ukupnih 66,5 milijuna, a jedini je imao i porast noćenja od 9 posto u odnosu na 2013., kao i porast broja kreveta za oko 30 tisuća.

"Teško je prognozirati za koliko će ove godine dodatno porasti broj kreveta pa i kućanstava koji se bave komercijalnim iznajmljivanjem obiteljskog smještaja turistima, ali toga će sigurno biti, kao i rasta prometa za bar sličan postotak kao lani jer je takav trend u cijeloj Europi i šire", kaže Pinezić, koji vjeruje da će dobrim rezultatima tog smještaja ove godine pridonijeti i brojne novosti vezane uz povećanje njegove kvalitete i omjera vrijednosti za novac.

Osim gradnje bazena uz poticaje Ministarstva turizma, slijedom čega bi u obiteljskom smještaju već ove godine moglo 'niknuti' i više od 200 bazena, novost u ponudi su i tzv. obiteljski paketi, u sklopu kojih se nude primjerice besplatna noćenja za djecu do 18 godina i to u razdobljima 'slabije' sezone odnosno od 23. svibnja do 17. srpnja te od početka rujna do kraja listopada.

Što se tiče cijene tog smještaja, Pinezić kaže da taj smještaj nudi najviše različitih cjenovnih 'razreda' i najfleksibilniji izbor mogućnosti za sve 'vrste' turista, od kampa u domaćinstvu, preko soba s doručkom, malih i velikih apartmana, kuća za odmor i vila sa bazenom do pansiona.

"Osnovne cijene ove se godine neće mijenjati, rasti će tamo gdje je došlo do povećanja kvalitete kroz ulaganje u opremanje, uslugu i podizanje standarda, a ponegdje će ostati iste iako će gosti dobiti dodatnu vrijednost kroz usluge tipa 'bike', 'pet friendly' i slično. Ovisno o potražnji i vremenskim prilikama, u nekim razdobljima sezone moguće su i niže cijene, pogotovo na Jadranu u srpnju", naglašava Pinezić.

Obiteljski smještaj još čeka povoljnije kreditiranje

Obiteljski smještaj je, po Pineziću, najspremniji za poslovanje u bilo koje doba godine, jer ljudi koji i žive u kućanstvima mogu smještaj pripremiti i goste primiti bilo kada. Jedini je problem nedostatak sadržaja i ponude u destinacijama, jer ne dolazi se zbog smještaja nego zbog doživljaja u destinaciji.

I na tome se sada više radi, kaže Pinezić koji vjeruje da tome dosta pridonosi i program Hrvatske turističke zajednice (HTZ) "Hrvatska 365".

Govoreći o promociji, marketingu i prodaji obiteljskog smještaja, ističe da "sve veći broj domaćinstava kombinira promotivno-prodajne kanale i surađuju s internetskim portalima koji posreduju između turista i pružatelja usluga ili tzv. peer-to-peer odnosno P2P posrednicima, među kojima je i booking.com i drugi slični koji sklapaju ugovore s pružateljima smještaja uz provizije koje su uvijek postojale ali se i isplate za dobiti goste".

"Najviše se na taj način promovira i prodaje smještaj u gradovima, 'bed&brekafast' i smještaj 'u prolazu', ali širi se postupno i na druga područja, a ima i onih koji obiteljski smještaj nude i posluju samostalno temeljem dugogodišnjeg iskustva i stalnih gostiju te povezujući se sa drugim pružateljima usluga poput klinika, dentalnih ordinacija i drugih", kaže Pinezić.

Upozorava i da bi bilo jako dobro kada bi se u Hrvatskoj za obiteljski smještaj konačno ponudile i povoljnije kreditne linije, koje su toj kategoriji mikro poduzetnika još nedostižne, kao i da bi bilo dobro da se sa subvencijom kamata u to uključe i HBOR i lokalne samouprave.

"Neke lokalne samouprave u to su već krenule, ali nevjerovatno je kako to teško ide i kako se još 'kalkulira' i sa poticajima ili ih se možda čuva za nekog drugog", zaključuje Pinezić.

Tagovi: privatni smještaj, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
POSLJEDICE
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
ANALIZA - Uz Filipine i Kinu, Indija je jedna od najvećih zemalja u kontekstu broja pomoraca za globalnu brodarsku industriju.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE