GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala

Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2024 / 12:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.

Ove godine njegova je vrijednost porasla za 19 posto, a dionice NLB-a uspjele su porasti dvostruko više.

"Slovenske dionice predstavljaju veliku priliku za ulaganje. Regionalni uzajamni fond kojim upravljamo u svom portfelju ima više od petine dionica slovenskih tvrtki. Moja osobna ulaganja također su jako usmjerena na slovensko tržište jer je trećina portfelja zastupljene slovenskim dionicama, uglavnom preko slovenskih ETF-ova trg", rekao je RTV-u Slovenija hrvatski analitičar Đivo Pulitika u razgovoru na marginama manifestacije "Trguje na borzi" koju je u srijedu organizirala Ljubljanska burza i na kojoj su se investitorima predstavile najbolje tvrtke s prve kotacije. 

"Ne čudi me da su naši investicijski fondovi, posebice mirovinski, prepoznali prilike. Likvidnost je ipak veća u Ljubljani nego u Zagrebu, iako je koncentrirana na nekoliko imena. Krka je, primjerice, dovoljno likvidna dionica da bi kupio u velikim količinama, a preostali papiri su u najmanju ruku, ako pogledamo ove procjene, to je vrlo malo i nelikvidno tržište za upravitelja imovine u Londonu previše posla samo analizom pojedinačnih dionica, ali - za vas Slovence, to je sreća, jer dobro poznajete tvrtke koje kotiraju i još uvijek možete jeftino kupiti dionice."

Uz neočekivano visok rast dioničkih tržišta u posljednjih godinu i pol, postavlja se pitanje očekuje li se u skoroj budućnosti veća korekcija na razvijenim burzama (koja bi vjerojatno srušila i cijenu slovenskih dionica) i kako hoće li Fed djelovati?

"Uoči izbora u SAD-u Fed neće biti previše aktivan kako ne bi bio optužen za miješanje u izbore. Makroekonomski pokazatelji su inače dosta dobri, zaduženost rezidenata i poduzeća je na normalnoj razini u odnosu na 2007. godinu. Naravno, ne treba se previše baviti Fed-ovom organizacijom", kazao je.

Možda postoji neka opasnost koju sada ne vidimo, ali za pet godina reći ćemo: zašto smo to previdjeli. Kada smo zadnji put objavili analizu za naše klijente u prosincu, preporučili smo pretežno alokaciju štednje na dionička tržišta, zaključio je Pulitika.

Tagovi: MIROVINCI, PULITIKA, INTERCAPITAL, krka, ljse, borza
PROČITAJ I OVO
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
OBRTNICI
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja.
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
LANCI OPSKRBE
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
NEW YORK - Nakon niza poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19, stalnih geopolitičkih sukoba i sada povijesne godine u kojoj se održavaju izbori u više od 60 zemalja, upravitelji opskrbnog lanca suočavaju se sa sve većim brojem izazova.
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PROBLEMI
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PULA - Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih pet mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani.
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta u ponedjeljak su mješovita dok regija procjenjuje ključne gospodarske podatke iz Kine.
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
OPREZ
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
NEW YORK - Dugo očekivani bitcoin ETF-ovi pokrenuti su u siječnju, a financijski savjetnici su na putu – iako postupno – da ih usvoje, prema Samari Cohen iz BlackRocka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE