GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski ICT sektor stagnira, zemlju napustilo 10.000 profesionalaca

Hrvatski ICT sektor stagnira, zemlju napustilo 10.000 profesionalaca
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2016 / 15:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski ICT sektor prošle je godine ostvario poraste prihoda, zapošljavanja i izvoza, ali je unatoč tome na globalnoj ljestvici konkurentnosti zadržao lanjsko 54. mjesto među 139 zemalja, što pokazuje određenu stagnaciju, pa i zaostajanje za okruženjem koje se bez strukturnih reformi ne može promijeniti.
Poručeno je to u četvrtak sa skupa u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) na kojemu su predstavljena nova dva izvješća o stanju hrvatskog ICT sektora - HUP-ove ICT udruge i Bisnodea te Globalno izvješće o informacijskoj tehnologiji 2016. Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koje je objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Prema tom globalnom izvješću Hrvatska je i ove godine na 54. mjestu kao lani, dok su najbolji Singapur, Finska, Švedska, Norveška, SAD, Nizozemska, Švicarska, Velika Britanija, Luksemburg i Japan. Te su zemlje po ocjeni glavnog direktora HUP-a Davora Majetića najbolje prihvatile i primijenile sve oblike digitalizacije i stavile je u središte praktički svega.

"Ispred Hrvatske su za ovu godinu po stanju ICT-a i digitalizaciji ekonomije brojne zemlje u okruženju: Slovenija, Slovačka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Češka, Poljska, pa iako u tom sektoru bilježimo rast i 'trčimo' brzo, drugi očito 'trče' još brže. Bez promjena političkog, regulatornog i poslovnog okruženja u zemlji te provođenja strukturnih reformi, a pogotovo bez strukturiranog pristupa države ICT-u kao pokretaču inovacija i rasta gospodarstva to se na žalost ne može promijeniti, ma kako privatni sektor ulagao, razvijao rješenja i izvozio", naglasio je Majetić.

On, kao i drugi predstavnici HUP-a i ICT sektora, na skupu su izrazili zabrinutost zbog izrazito sporog provođenja digitalizacije javne uprave, ističući ipak da u Hrvatskoj postoji veliki infrastrukturni i potencijal znanja za razvoj tog sektora, kojemu će trebati sve više stručnih i vještih kadrova, poput programera i sličnih, ali njih bez reforme obrazovanja neće biti tako lako naći.

"ICT sektor je i prošle godine zabilježio rast prihoda od oko 4 posto, na oko 7 milijardi kuna, sličan je postotak rasta i zapošljavanja, te je sada u tom sektoru ukupno oko 32 tisuće zaposlenih. Ipak, ono što je njegova najveća prednost i najjača strana je proizvodnja softvera čiji je izvoz porastao 31 posto u odnosu na 2014. ostvarivši 5 milijardi kuna", istaknuo je dopredsjednik HUP-ove ICT udruge Hrvoje Balen s Učilišta Algebra, na temelju analize HUP-ove udruge.

Ti podaci pokazuju i da je ICT sektor jedan od najpotentnijih u Hrvatskoj, no uz bolju regulativu i jače poslovno-investicijsko okruženje u BDP-u bi mogao ostvariti znatno više od sadašnjih 2 do 3 posto, smatra Balen.

Vjeruje da će se zaposlenost u tom sektoru do 2025. povećati na oko 50 tisuća zaposlenih, moguće i na više, ali to će ipak ovisiti o stanju u zemlji i promjenama koje se očekuje, kao i izazovima koji tim profesionalcima dolaze iz inozemstva.

"Po podacima Državnog zavoda za statistiku i udruge izvoznika softvera Cisex, iz Hrvatske je od 2011. do 2015. u inozemstvo otišlo oko 10 tisuća ICT profesionalaca, što je otprilike godišnji broj ljudi koji u tom sektoru izlazi na tržište rada. Njihov odlazak nije povezan samo s plaćama, koje su za njih u Hrvatskoj prosječno oko dvije tisuće eura, nego i razvojnim projektima i napretkom u struci, te će u svemu biti ključno hoće li Hrvatska uspjeti 'proizvesti' u idućih nekoliko godina dovoljno tih kadrova, jer posla će sigurno biti", kazao je Balen.

Tagovi: hrvatski ICT sektor, Davor Majetić, Hrvoje Balen, Algebra, Cisex
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE