GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski duhani platili rekordnu cijenu za duhan i kooperantima isplatili 3,5 milijuna kuna više nego lani

Hrvatski duhani platili rekordnu cijenu za duhan i kooperantima isplatili 3,5 milijuna kuna više nego lani
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2019 / 10:44
Autor: SEEbiz
VIROVITICA - Hrvatski duhani, koji posluju unutar British American Tobacco Grupe i više od 60 godina uspješno organiziraju proizvodnju duhana u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, ove su godine svojim kooperantima isplatili rekordno visoku cijenu za otkupljeni duhan.

Postignuta cijena duhana od gotovo 14 kuna po kilogramu viša je za čak 4 posto od otkupne cijene u 2018. godini i najviša je ikad isplaćena za duhan u Hrvatskoj. Ovim rastom cijene kooperantima je isplaćeno čak 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije. Nastavak je to trenda rasta cijene duhana koja je u posljednjih pet godina porasla preko 20 posto, čime duhan iz godine u godinu potvrđuje poziciju jedne od rijetkih poljoprivrednih kultura koja kontinuirano bilježi rast cijena.

„Ova godina je za nas bila iznimno uspješna unatoč brojnim izazovima s kojima smo bili suočeni zbog čega smo posebno ponosni na ostvareni rezultat. Unatoč gubitku od oko 1.000 tona duhana zbog tuče i nevremena na području Podravine, uspjeli smo na kraju zabilježiti ukupno nešto veću otkupljenu količinu u odnosu na prethodnu godinu. Rezultat je to napornog rada naših kooperanata koji su zahvaljujući pridržavanju svih agrotehničkih mjera i savjeta naših agronoma uspješno savladali sve izazove", izjavio je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani nastavljaju s investicijama u proizvodnju duhana u Hrvatskoj koje su usmjerene povećanju proizvedenih količina duhana i jačanju profitabilnosti proizvodnje duhana. Zahvaljujući financiranju nabavke novih strojeva za mehaničko branje duhana od strane Hrvatskih duhana, ove je godine čak 20 posto površine (567 hektara) pod tipom duhana Virginia obrano mehanički. To je kooperantima znatno smanjilo trošak i napore u organizaciji berbe te istovremeno povećalo produktivnost proizvodnje. Do sada je nabavljeno 29 mehaničkih berača, a program financiranja nabave novih strojeva nastavlja se i sljedeće godine.

Proizvođači duhana koji imaju ugovor s Hrvatskim duhanima uz investicije u mehaničku berbu ostvaruju podršku i u financiranju redovne proizvodnje, troškova energije i osiguranja. Kratkoročno financiranje proizvodnje ove je sezone dosegnulo 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. godini dosegnuli su 12 milijuna kuna. Dodatno, uz pomoć Hrvatskih duhana ove je godine ostvareno 2 milijuna kuna ušteda na premiji osiguranja usjeva u odnosu na prethodnu godinu. Programe financiranja proizvodnje i investicija prati i redovna pomoć pri odabiru optimalnih agrotehničkih mjera i kontinuirana pomoć agronoma.

Tagovi: Hrvatski duhani, duhan, British American Tobacco
PROČITAJ I OVO
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
PRETRAGA GOOGLEA
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
ZAGREB - S obzirom na to da je pandemije COVID-19 imala negativan utjecaj na sve sfere života i poslovanja, oči javnosti uprte su u najvažniji segment hrvatskog gospodarstva - turizam.
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
SLADOLED
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
RIM - Talijani su izlazak iz izolacije proslavili svojom omiljenom slasticom - sladoledom.
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
HRANA
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
ZAGREB - Hrvatska trenutačno za vlastite potrebe može proizvesti dovoljno samo kukuruza, pšenice, ječma i zobi te mandarina.
Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu
TURIZAM
Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu
LISABON - Portugal i Britanija razgovaraju o uspostavi zračnog koridora koji bi britanske turiste po povratku kući poštedio karantene zbog Covida 19, izjavila su dva upućena portugalska izvora.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon znatnog rasta cijena dionica prethodnih dana, jer su ulagači suzdržani zbog napetosti između SAD-a i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE