GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski duhani: Kiša smanjila urod duhana

Hrvatski duhani: Kiša smanjila urod duhana
DUHAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2014 / 11:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završene su ovogodišnje berbe duhana, a zbog učestalih i obilnih kiša ukupni će urod biti oko 800 tona manji od plana i procjenjuje se da će iznositi ukupno oko 7.700 tona, izvijestili su danas iz Hrvatskih duhana, tvrtke u sastavu Adris grupe.
Prosječna otkupna cijena je na prošlogodišnjoj razini od 11,26 kuna za kilogram duhana, a iz Hrvatskih duhana ističu da su povećali poticaj za sređenost duhana u otkupu s 2 kune na prosječno 2,30 kuna po kilogramu, za što će biti izdvojeno oko 18,7 milijuna kuna.

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji je na ukupno 3.796 hektara bilo zasađeno 3.300 hektara duhana tipa virdžinija i 496 hektara duhana tipa berley.

U priopćenju se navodi kako je prošla godina zbog ranog mraza nanijela velike štete u proizvodnji, pa je u polju ostalo oko 2.000 tona neobrana duhana, dok su ove godine učestale i obilne kiše smanjile urod, procjenjuje se, za 800 tona duhana, vrijednosti oko 9 milijuna kuna.

Urod je oko 11 posto manji od plana i procjenjuje se da će iznositi ukupno nešto više od 7.700 tona, od čega 6.500 tona duhana tipa virginia (s prosječnim prinosom od 2.000 kilograma po hektaru) i 1.200 do 1.250 tona duhana tipa berley (prosječno 2.600 kilograma po hektaru).

"Ovogodišnju proizvodnju duhana pratili su iznimno nepovoljni vremenski uvjeti u vegetativnom razdoblju od sadnje u svibnju do završetaka berbi duhana u prvoj polovici listopada. U tom razdoblju palo je 750 litara kiše po četvornom metru, što je višegodišnji prosjek, dok je lanjski prosjek kišnih padalina bio 286 litara po četvornom metru", objašnjava predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Zlatko Pleša, dodajući kako je dosad iz ovogodišnje proizvodnje otkupljeno oko 50 posto proizvedenih količina.

Iz Hrvatskih duhana napominju da će, uz prosječnu otkupnu cijenu od 11,26 kuna za kilogram duhana, proizvođači u ovoj i slijedećoj godini dobiti državni poticaj od 6,40 kuna za kilogram. Istodobno, od države će se tražiti da otkup duhana tipa berley ne završava do 31. prosinca ove nego do kraja siječnja slijedeće godine, a radi poboljšavanja njegove kvalitete s obzirom da se suši prirodnim putem, što je dugotrajniji proces.

Hrvatski duhani, kako se navodi, i dalje će surađivati s proizvođačima u projektima smanjenja troškova sušenja duhana uporabom drvne biomase u sušnicama, što se zasad primjenjuje tek u 12 posto sušnica, kao i u projektima navodnjavanja, kako bi se značajnije povećali prinosi.

"Na taj način osiguravamo konkurentnost i održivost proizvodnje duhana na našem sirovinskom području Podravine i Slavonije ujedno je pripremajući za uspješan nastup na domaćem i svjetskom tržištu, s obzirom na to da će, prema direktivama EU-a, uskoro ostati bez državnih poticaja", ističe Pleša.

Tagovi: Hrvatski duhani, Adris Grupa, duhan
PROČITAJ I OVO
Mfin: Izdano 280 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin: Izdano 280 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa

ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 280 milijuna kuna trezorskih zapisa, što je 80 milijuna kuna više od planiranoga, uz i dalje nisku kamatnu stopu od 0,06 posto.

Zagrebačka burza: Uzlet indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio snažan rast indeksa i znatno bolji promet.
Europske zemlje ovisne o turizmu iščekuju otvaranje granica 15. lipnja
OTVARANJE
Europske zemlje ovisne o turizmu iščekuju otvaranje granica 15. lipnja
BRUXELLES - Ponedjeljak 15. lipnja europski je 'Dan D' za turizam uoči ljetne sezone, komentirao je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU-a nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa.
Gradski dužnosnik Barcelone: Turisti će nam pobjeći u Hrvatsku i Grčku
PORUKE
Gradski dužnosnik Barcelone: Turisti će nam pobjeći u Hrvatsku i Grčku
BARCELONA - Dužnosnik gradske vlasti Barcelone zadužen za turizam Miquel Puig smatra kako je koronavirus naštetio Španjolskoj kao turističkom brendu pa će inozemni turisti ove godine odlaziti u Grčku, Hrvatsku i na sjever Afrike.
Hrvatska u skupini zemalja EU-a s padom proizvodnje mlijeka u ožujku
MLIJEKO
Hrvatska u skupini zemalja EU-a s padom proizvodnje mlijeka u ožujku
BRUXELLES - Proizvodnja mlijeka u Europskoj uniji porasla je ožujku unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa a Hrvatska je bila u manjinskoj skupini zemalja koje su bilježile njezin pad, pokazuje izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE