GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska vina u top najavi sajma Prowein

Hrvatska vina u top najavi sajma Prowein
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2014 / 18:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na najvećem svjetskom sajmu vina Prowein (www.prowein.com), koji je danas otvoren u Düsseldorfu (Njemačka), predstavlja se preko 4.000 vinara iz cijelog svijeta. 

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo i Sektora za trgovinu te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, na sajmu Prowein od 23. do 25. ožujka 2014. godine predstavit će se 16 proizvođača vina i tri udruge (Vinistra, Dekanter i Liburna).  Već tradicionalno na površini od 50 m² u paviljonu br. 6 i paviljonu br. 6.1 izlagat će sljedeći proizvođači: Agrolaguna d.d., Kutjevo d. d., Badel 1862 d.d., Zlatan otok d.o.o., Likeri Čičak j. d.o.o., Jako vino d.o.o., Lagradi d.o.o., Bolfan vinski vrh d.o.o., De Georgiis d.o.o., Šime Škaulj, Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino”, Commot d.o.o., Kabola d.o.o.,  Erdutski vinogradi d.o.o., Misna vina d.o.o., PP Orahovica te Udruge Dekanter, Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije – Vina Liburna i Udruga Vinistra. 

Hrvatski proizvođači već tradicionalno nastupaju na ovoj najznačajnijoj vinskoj manifestaciji, a ove godine su njihovi potencijali dodatno naglašeni kroz opsežan članak objavljen na web stranici sajma. Uz top priloge o obilježavanju 20 godišnjice sajma, otvaranju Prowein sajma u Kini ili o najnovijim vinskim trendovima, objavljena je i priča o hrvatskom vinu. 

Znakovitog naslova "Velika vina iz male zemlje" prilog je objavljen kao priča mjeseca, a autor, poznati vinski novinar Thomas Brandl vrlo afirmativno predstavlja hrvatsko vino i potencijale hrvatskog vinskog businessa. Ističe da su Tomić, Plenković, Korak, Clai, Matošević i drugi poznati hrvatski vinari dobitnici niza svjetskih medalja i strukovnih priznanja. U tom kontekstu izvrsnosti spominje se i čuveni Mike Grgić iz kalifornijske Napa Vally, podrijetlom s Pelješca, te mnogobrojni drugi Hrvati koji su gotovo na svim kontinentima uspješno razvijali poslove s vinom, što je posljedica višestoljetne tradicije proizvodnje vina u domovini Hrvatskoj. 

Brandl spominje i veliku raznolikost hrvatskih sorti budući da se uzgaja čak njih 240, od kojih je najznačajnija graševina s 22 posto, te ističe da na bijela vina otpada čak 65 posto proizvodnje. Spominje se i usitnjenost prosječnih posjeda-vinograda, ali i poteškoće sa statističkim podacima o ukupnoj površini pod vinogradima, iako se pohvalno govori o potrošnji vina jer prosječan Hrvat popije godišnje 28 litara vina. Vrlo precizno i detaljno su predstavljene sve hrvatske vinarske regije, a Istra je posebno istaknuta u kontekstu uspješne prezentacije i objedinjavanja vinskih potencijala i turističke ponude. U članku se opširno govori o bogatoj gastronomskoj ponudi Istre: o pršutu, tartufima i fužima s kojima se sljubljuju istarska vina lokalnih majstora poput Kozlovića, Rožanića i drugih respektabilnih vinara. 

Kutjevo se navodi kao važno središte kontinentalnog vinarstva, a Ivan Enjingi se predstavlja kao pionir koji je još u osamdesetima proizvodio svjetski nagrađivana vina. Ističe se i entuzijazam njegovog susjeda Vlade Krauthaker koji je uspio proizvesti jednu od najboljih Graševina-Mitrovac, razviti autohtonu hrvatsku vrstu Zelenac te proizvesti niz čuvenih desertnih vina iz kasne berbe. 

Dalmatinska vina su predstavljena kroz Plavac Mali, Pošip i Vugavu kao i Prošek. Posebno se ističe kvaliteta i posebnost dalmatinske zemlje, blizina mora i mikro-regije poput Pelješca, Dingača, Korčule i drugih dalmatinskih otoka.

Tagovi: Prowein, Badel 1862, Zlatan otok, Agrolaguna, Kutjevo, Kabola, Erdutski vinogradi, Plavav Mali, Pošip, Vugava
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE