GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ulaže 4,5 milijardi eura u modernizaciju 750 kilometara pruga

Hrvatska ulaže 4,5 milijardi eura u modernizaciju 750 kilometara pruga
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 10:07
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. i u Planu oporavka i otpornosti RH od 2021.do 2023., dokumentima čija je izrada ovih dana u završnoj fazi i koji bi se uskoro trebali predstaviti javnosti, važnu ulogu ima željeznica odnosno ulaganje u željezničku infrastrukturu.

A ta ulaganja su golema i sigurno će pridonijeti i oporavku i razvoju Hrvatske. Prema najnovijim podacima HŽ Infrastrukture (HŽI), ta tvrtka u sljedećih 10 godina u svoje investicijske projekte uložit će čak 4,5 milijarde eura. I to većinom iz fondova EU.

U HŽ Infrastrukturi ističu za Večernji list da su nositelji najveć́ih infrastrukturnih projekata u RH i najveći korisnik bespovratnih sredstava EU u prometnom sektoru. A krajnji cilj tih ulaganja jest, navode, revitalizacija cijele željezničke mreže u skladu s europskim standardima – povećanje kapaciteta pruga, brzine prometovanja i razine sigurnosti.

Tako će od 2020. do 2030. biti modernizirano i obnovljeno čak 750 kilometara pruga. Projektirana brzina putničkih vlakova tim prugama jest 160 kilometara na sat, dok će teretni vlakovi moći voziti brzinom od 120 km\h. HŽI trenutačno ima u pripremi i realizaciji devet ključnih investicijskih projekata.

Ulaganja u željezničku infrastrukturu i u zadnjih deset godina bila su velika. Tako je, prema podacima HŽI-ja, u obnovu pruga, postrojenja, kolodvora, stajališta i ostalih infrastrukturnih objekata od 2010. do kraja 2019. ukupno uloženo oko 935 milijuna eura. Plan ulaganja za razdoblje od 2020. do 2024. iznosi čak 1,8 milijardi eura, a od toga se gotovo 78,7 posto odnosi na projekte sufinancirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) te Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Ta su ulaganja, objašnjavaju u HŽI-ju, usmjerena u obnovu i modernizaciju pruga i pružnih dionica, izgradnju novih pruga i kolosijeka, rekonstrukciju kolodvora, osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza uređajima te elektrifikaciju. Usto, neophodna su dodatna ulaganja i za povećanje sigurnosti željezničkog prometa, a to su sanacija usjeka, zamjena i obnova mostova, obnova tunela, izgradnja propusta, zamjena skretnica i signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja…

Od 2025. do 2030. HŽI će, uz nastavljanje realizacije već započetih projekata, pokrenuti nove projekte, a procijenjena vrijednost planiranih projekata u tom razdoblju sufinanciranih iz EU fondova iznosi više od 2,7 milijardi eura. Najvažniji projekti inače su na koridorima RH1 od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom i na koridoru RH2 od granice s Mađarskom do Rijeke. Na koridoru RH1 dužina dvokolosiječnih pruga povećat će se za 82 kilometra i to na dionici Dugo Selo – Novska pa će tako cijelom dužinom pruga od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom biti dvokolosiječna. Na koridoru RH2 dužina dvokolosiječnih pruga povećat će se za najmanje 190 kilometara, a to obuhvaća dionice Križevci – Koprivnica – državna granica, Dugo Selo – Križevci, Hrvatski Leskovac – Karlovac, Karlovac – Oštarije i Škrljevo – Rijeka – Jurdani.

Za dionicu Oštarije – Škrljevo izrađuje se studijska dokumentacija kojom se tek treba definirati optimalna varijanta trase i duljina. U HŽI-ju podsjećaju da ideja o nizinskoj pruzi koja bi zamijenila postojeću 150 godina staru prugu, a koja se nalazi na Mediteranskom koridoru i dio je Transeuropske prometne mreže (TEN-T), čeka realizaciju gotovo 40 godina. A sad su radovi na realizaciji te ideje krenuli. Tako na dijelu od Zagreba prema granici s Mađarskom radovi napreduju i na tom dijelu u cijelosti će se rekonstruirati postojeći i izgraditi drugi kolosijek željezničke pruge. Što se tiče modernizacije željezničke pruge od Zagreba prema Rijeci, u HŽI-ju navode da su osigurana sredstva za radove na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, za što je natječajni postupak u tijeku. Usto, osigurana su sredstva i za izradu studijske i projektne dokumentacije na dionici od Karlovca do Oštarija.

U tijeku je izrada studijske dokumentacije i potom će se definirati najsloženija dionica od Oštarija do Škrljeva, a projektira se i nastavak pruge prema Rijeci do Jurdana. Ukupne investicije na tom dijelu Mediteranskog koridora procjenjuju se na 2,5 – 3 milijarde eura.

U HŽI-ju napominju da su ulaganja u željeznicu generator gospodarskog rasta jer imaju snažan multiplikacijski faktor, što znači da gotovo svaka kuna uložena u razvoj željeznice donosi dodatne prihode gospodarstvu i građanima putem mobilnosti, teretne logistike i zapošljavanja domaće industrije. Time se utječe i na rast BDP-a, ali i na smanjenje iseljavanja. Osim sredstvima europskih fondova, HŽI projekte financira i kreditima razvojnih banaka, Svjetske banke (IBRD), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te komercijalnim kreditima.

Hrvatska željeznička mreža broji trenutačno 2617 kilometara pruga, od čega je 274 kilometra dvokolosiječno te 980 elektrificirano. HŽI je pripremio vrlo preglednu brošuru u kojoj je prvi put na jednom mjestu napravio pregled svih svojih projekata u desetogodišnjoj perspektivi, a koja će uskoro biti predstavljena javnosti.



Tagovi: modernizacija pruga, modernizacija željeznice, HŽ Infrastruktura, Oleg Butković, nizinska pruga, Svjetska banka, fondovi EU, EBRD
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE