GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu

Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 08:20
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica je uz pomoć svojih predstavništava dobila turističku statistiku za četiri usporedive zemlje kako bi otprilike dobili turističke rezultate na Mediteranu.

Dostupni podaci odnose se na lipanj, i to za Austriju, Španjolsku, Cipar i Tursku, piše Jutarnji list. Prema toj statistici, koja se odnosi na dolaske stranih gostiju, Hrvatska među njima zauzima prvo mjesto po broju pristiglih stranaca, što toliko i ne čudi s obzirom na to da je baš naša zemlja među prvima otvorila svoje granice za strane turiste.

Zato smo u lipnju zabilježili 25,3 posto lanjskih rezultata za isti mjesec, propustivši u zemlju sve skupa 722 tisuće stranaca, među kojima najviše Nijemaca, Slovenaca i Austrijanaca. Većina njih uglavnom je birala noćenja u privatnom smještaju ili hotelima, a najveći dio stranaca za svoje je destinacije birao Istru ili Kvarner, koji su im, budući da je riječ o autogostima, bile najbliže.

Ipak, solidan rezultat, ako se pod taj nazivnik može podvesti četvrtina lanjskog prometa, uspjela je u lipnju napraviti i Austrija. Prema podacima koje je HTZ pribavio od austrijskog statističkog ureda, naši susjedi u lipnju su po pitanju dolazaka stranaca ostvarili 23,5 posto prošlogodišnjeg rezultata, dok im je udio noćenja narastao na preko 26 posto (ipak, i taj je rezultat slabiji od našeg s obzirom na to da Hrvatska u lipnju bilježi 28 posto noćenja stranaca u odnosu na lani).

Turska je pak u lipnju po pitanju stranih dolazaka uspjela napraviti tek 4 posto lanjskog prometa, ali to ne treba čuditi budući da je zemlja dosta dugo bila zatvorena za turističke posjete stranaca. Točnije, ukidanje ograničenja na granicama u ovoj se zemlji dogodilo tek nakon 11. lipnja, kad su se polako počele uspostavljati zračne linije prema Turskoj.

Loš lipanjski rezultat od samo 2,32 posto stranih dolazaka napravila je Španjolska, i to očekivano, s obzirom na to da je zemlja bila jedna od najpogođenijih pandemijom u Europi te je dosta dugo čekala da se situacija smiri te da se odobri otvaranje granica. To se dogodilo tek 21. lipnja.

Prema zasad dostupnim podacima, najlošije rezultate u lipnju je ostvario Cipar, koji je posjetilo tek 9 tisuća stranaca.

“HTZ je još krajem svibnja započeo s intenzivnom provedbom marketinških i što je još važnije informativnih kampanja, i to ponajprije na teritorijalno bližim tržištima - Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i drugih - zbog procjene kako je riječ o tržištima koja uslijed dobre prometne povezanosti mogu najbolje reagirati na naše poruke.

Rezultati pokazuju da je ta procjena bila itekako točna te je Hrvatska po ostvarenom turističkom prometu u ovim glavnim mjesecima zasigurno među vodećim destinacijama Mediterana, a to potvrđuje i podatak o 70 posto realiziranog prometa u kolovozu u odnosu na isto razdoblje 2019.”, rekao je direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić te je napomenuo da je Hrvatska, zahvaljujući eVisitoru, jedina europska destinacija s ažurnim podacima o turističkom prometu.

Tagovi: hrvatski turizam, strani turisti, Hrvatska turistička zajednica, Kristjan Staničić
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Većina trgovina više neće raditi nedjeljom i praznikom
REGULATIVA
Slovenija: Većina trgovina više neće raditi nedjeljom i praznikom
LJUBLJANA - Trgovine u Sloveniji bit će ubuduće zatvorene nedjeljom i državnim praznicima, nakon što za dva tjedna stupi na snagu zakon koji je sinoć prihvatio parlament, a za koji je uz vladajuću koaliciju glasovalo i dosta zastupnika iz oporbenih stranaka.
U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj raste potražnja za Hrvatskom
SIGNALI
U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj raste potražnja za Hrvatskom
ZAGREB - Interes i potražnja Nijemaca, Austrijanaca i Švicaraca za putovanjima u Hrvatsku u 2020. godini veća je za najmanje 50 posto u odnosu na godinu ranije, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić.
Smanjena proizvodnja domaćih jabuka, potencijal daleko od iskorištenog
JABUKE
Smanjena proizvodnja domaćih jabuka, potencijal daleko od iskorištenog
ANALIZA - Berba jabuka u Hrvatskoj ove se godine odvija pod izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, a procjene govore da će urod ove godine biti na razini od oko 55.000 tona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli zahvaljujući dobrim kineskim podacima
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli zahvaljujući dobrim kineskim podacima
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim makroekonomskim pokazateljima iz Kine, no trguje se oprezno zbog kaotične debate između kandidata za predsjednika SAD-a.
Wall Street pao uoči predsjedničke debate
PAD
Wall Street pao uoči predsjedničke debate
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dvaju kandidata za predsjednika SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE