GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska potiho prima migrante iz Austrije

Hrvatska potiho prima migrante iz Austrije
MIGRANTSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2016 / 19:41
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ping pong kojeg Europa igra s izbjeglicama se nastavlja, a njihove sudbine su sve neizvjesnije. Austrija grubo krši nedavnu odluku vlastitog Visokog suda koji je suspendirao vraćanja do odluke Europskog suda pravde, tvrde austrijske udruge koje dodaju - da im u tome pomaže i Hrvatska.
Tridesetpetogodišnji Palestinac u Hrvatskoj čeka rasplet svoje sudbine. Mjesecima je bio u Austriji s roditeljima - dok mu nije odbijen azil. A onda su mu jednog jutra, prepričava, vlasti pokucale na vrata.

"Došli su u šest ujutro, spavao sam, otac im je otvorio vrata. Rekli su mi: 'obuci se i idi s nama'. Dva sam dana proveo u zatvoru, a onda su me doveli u Hrvatsku", priča Palestinac.

I to zato, objasnili su mu, jer je dao otiske prstiju ovdje kod nas, pa se Hrvatska smatra mjestom u kojem je ušao u Uniju. No, on tvrdi: "Prvi put sam ovdje."

"Ja sam došao iz Jordana u Francusku, iz Francuske u Njemačku, iz Njemačke u Austriju. I onda su me doveli ovdje. Ja ovdje ne želim biti, što će biti dalje ne znam, samo čekam, kao i mnogi drugi, ne znamo što će biti s nama", priča jedan od migranata koji je smješten u zagrebačkom Porinu.

Mogu zatražiti azil i vidjeti hoće li im biti odobren ili biti vraćeni. Mnogo je takvih priča: Od početka izbjegličkog vala u rujnu lani, do početka ovog mjeseca Hrvatska je po Dublinskoj uredbi ukupno primila 557 osoba, od toga najviše onih koje je Austrija odlučila vratiti - čak 347 osoba.

Međutim, austrijski Visoki upravni sud suspendirao je i na čekanje stavio sve deportacije, odnosno vraćanja temeljena osnovnom "ilegalnog ulaska" u toj zemlji do daljnjeg.

"Zabrinuti smo jer je ovo prvi puta u dugo, dugo vremena da austrijska vlada ignorira svoj Visoki sud. No, bojali smo se i ranije da će tako biti, jer Austrija se bliži limitu koji je postavljen na početku godine - 7.500 ljudi i sada se vlasti pokušavaju riješiti što više ljudi," kaže Birgit Roth iz austrijske udruge "Border Crossing Spielfeld".

"Za nas je to igra koju Austrija igra. Vlasti su primjetile da Hrvatska potiho prima sve te ljude i ne diže puno buke zbog toga, pa sada to vide kao mogući izlaz i šalju sve te ljude", dodaje Roth.

Centar za mirovne studije zato apelira na MUP - da prestane primati i sama vraćati migrante - dok Europski sud ne odredi - što je legalno, a što ne.

Iz MUP-a pak poručuju da su dužni provoditi europske zakone dok su na snazi. "Hrvatska ne može odbiti provedbu zakonodavstva Europske unije na osnovu odluka sudova drugih država članica.

Nakon donošenja prethodne odluke Suda Europske unije, nadležna tijela Hrvatske će postupiti u skladu s odlukom Suda."

Tagovi: migranti, izbjeglice, Austrija, Centar za mirovne studije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika
ISTRAŽIVANJE
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika

ZAGREB - Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najranjivije su jedinice lokalne samouprave na turističku aktivnost, s obzirom na broj noćenja po glavi stanovnika, najizraženiju sezonalnost turizma i strukturu smještaja s najvećim udjelom privatnog, dok je najmanje ranjiva Istarska županija.

Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
IZGUBILI SPOR
Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
KARLSRUHE - Njemački hotelijeri su izgubili sudsku parnicu u kojoj su zahtijevali ukidanje turističke i prijavne pristojbe koju naplaćuje lokalna vlast.
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ANALITIČARI
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ZAGREB - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE