GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska pošta lanjskom dobiti pokriva ranije gubitke

Hrvatska pošta lanjskom dobiti pokriva ranije gubitke
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2016 / 15:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavna skupština Hrvatske pošte odlučila je u srijedu da se prošlogodišnja neto dobit u iznosu od gotovo 164 milijuna kuna upotrijebi za pokriće ranijih gubitaka, kao i da se bivšoj Upravi i Nadzornom odboru ne daju razrješnice za vođenje tvrtke u 2015. godini.
Jedini dioničar Hrvatske pošte je država, čiji su predstavnici na današnjoj glavnoj skupštini odlučili da se 163,9 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja ostvarene u 2015. godini rasporedi za pokriće prenesenog gubitka iz prethodnih godina.

U izvješću o poslovanju Hrvatske pošte u 2015. godini navodi se da je lanjski rezultat najbolji od razdvajanja pošte i telekomunikacija, a "rezultat je stabilizacije temeljne djelatnosti, stvaranja novih izvora prihoda, aktivacije nekretnina i optimiranja broja zaposlenih".

Tako se u izvješću nabraja da je u poštanskom poslovanju, kao temeljnoj djelatnosti, Hrvatska pošta lani povećala svoj tržišni udio sa 70 na 81 posto, uz rast prihoda od poštanskih usluga za 5 posto u odnosu na 2014. godinu. Istodobno je zabilježen pad prihoda od financijskih usluga, odnosno platnog prometa, za približno 4 posto. Od prodaje nekretnina ostvareno je 80,9 milijuna kuna prihoda, a na pozitivan je rezultat značajno utjecalo i to što je Hrvatska pošta lani, temeljem Zakona o poštanskim uslugama, ostvarila pravo na "naknadu nepravednog financijskog opterećenja zbog obveze pružanja univerzalne poštanske usluge u iznosu od 82 milijuna kuna", stoji u izvješću o poslovanju.

Na današnjoj je glavnoj skupštini odlučeno i da se ne da razrješnica bivšim članovima Uprave - Alenu Premužaku, koji je bio predsjednik Uprave Hrvatske pošte od početka 2015. do kraja studenog 2015. godine; Ivici Kranjčiću, koji bi u tom istom razdoblju bio član Uprave, a od 1. do 31. prosinca 2015. predsjednik Uprave, kao i Ranku Marinoviću, koji je u 2015. bio član Uprave.

Razrješnicu nisu dobili niti članovi Nadzornog odbora Hrvatske pošte Drago Davidović, Drago Šerić, Hrvoje Crnić i Želimir Piberčnik, kojima je mandat istekao 25. travnja ove godine.

Umjesto njih, na sjednici skupštine održanoj prošli tjedan u NO Hrvatske pošte imenovani su Ivančica Urh, Ante Sučić, Stanko Gačić, Zlatko Babić i Mato Regvar, koji će biti na tim funkcijama do okončanja postupka izbora novih članova u skladu s vladinom Odlukom o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Na toj je sjednici skupštine predloženo i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da pokrene postupak odabira kandidata za predsjednika i članove Uprave Hrvatske pošte putem javnog natječaja.

Naime, na dan kada je istekao mandat bivšim članovima NO-a, istekli su i mandati tadašnjem predsjedniku i članu Uprave Ivici Kranjčiću i Ranku Marinoviću te je od kraja travnja Josip Udiljak jedini član Uprave Hrvatske pošte.

Tagovi: Hrvatska pošta, Alen Premužak, Ivica Kranjčić, Ranko Marinović
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE