GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ponovno 54. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

Hrvatska ponovno 54. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2016 / 12:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi kao i prošle godine na 54. poziciji.
U ovogodišnjem izvješću o informacijskoj tehnologiji na temu Inovacije u digitalnoj ekonomiji uključeno je 139 zemalja. Najbolje rangirane zemlje su Singapur, Finska, Švedska, Norveška, SAD, Nizozemska, Švicarska, Velika Britanija, Luksemburg i Japan.

Izvješće o informacijskoj tehnologiji daje obuhvatnu i mjerodavnu ocjenu utjecaja ICT-a na konkurentnost zemalja i standard građana. Indeksom mrežne spremnosti ocjenjuje se spremnost gospodarstva u korištenju ICT-a u odnosu na:
1. ICT infrastrukturu, troškove pristupa i postojanje potrebnih vještina za optimalnu upotrebu.
2. Prihvaćanje i upotreba ICT-a od strane Vlade, gospodarstva i pojedinaca.
3. Poslovno i inovacijsko okruženje, te politički i regulatorni okvir.
4. Utjecaj ICT-a na gospodarstvo i društvo.

Hrvatska ove godine bilježi stagnaciju na rang ljestvici na 54. mjestu te jednakom ocjenom 4,3 kao i protekle dvije godine. Od zemalja jugoistočne Europe najbolje pozicionirana su Makedonija (46.) i Crna Gora (51.), a ostale zemlje su niže rangirane od Hrvatske.  

„Moramo biti nezadovoljni ukupnim rangom Hrvatske, jer nije prekinut negativan trend. Stagnacija na ljestvici posljedica je odsutnosti sistemskih rješenja. Ponovno moramo konstatirati da je utjecaj okruženja važan, a on se ne mijenja željama, nego potrebnim reformama. Potrebno je stvoriti platformu kojom ćemo iskoristiti sinergijski potencijal skladnog djelovanja javnog i privatnog sektora u aktiviranju i korištenju ICT-a za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i unapređenja  javnog sektora. Krajnje je vrijeme da djelujemo u tom pravcu, jer već gubimo korak s naprednim dijelom svijeta.“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Ovogodišnja metodologija pri izradi Indeksa mrežne spremnosti sastoji se od 54 varijabli i od toga 27 varijabli su kvantitativni podaci prikupljeni iz dostupnih međunarodnih izvora kao što su Svjetska banka, Ujedinjeni narodi i International Telecommunication Union (ITU). Preostale 27 varijable odnose se na podatke prikupljene anketom mišljenja gospodarstvenika.

Detaljna analiza rezultata Izvješća te rezultate analize ICT sektora u Hrvatskoj, koju je pripremila tvrtka Bisnode, biti će predstavljena u četvrtak 7. srpnja 2016. godine s početkom u 10.30 sati u prostorima Hrvatske udruge poslodavca.

Tagovi: ICT konkurentnost, Ivica Mudrinić, Nacionalno vijeće za konkurentnost
PROČITAJ I OVO
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
TJEDNI FOREX
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak u šest mjeseci jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.
Cijene platine ove godine padaju, ali...
PLEMENITI METALI
Cijene platine ove godine padaju, ali...
LONDON - Cijene zlata povećale su se za 20 posto u 2020. godini, a ranije ove godine dostigle su svoj rekord. Srebro i paladij također su sve skuplji, dok je cijena platine pala za gotovo 15 posto. Ipak, stručnjaci kažu da bi platina uskoro mogla prestići svoje rivale.
Forbes poručuje Amerikancima: Dođite u Dubrovnik
SIGNALI
Forbes poručuje Amerikancima: Dođite u Dubrovnik
NEW YORK - Ako ste propustili europski odmor iz snova - luksuzni hotel uz jadransku obalu, fantastičnu regionalnu hranu i vina te kultni pogled koji nikada nećete zaboraviti - zamislite kako na privatnom balkonu hotela Excelsior pijuckate koktele uz zalazak sunca s pogledom na crvene popločane krovove poznatog grada Dubrovnika i njegove zidine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE