GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska pala na 54. mjesto prema konkurentnosti ICT tehnologija

Hrvatska pala na 54. mjesto prema konkurentnosti ICT tehnologija
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2015 / 08:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas rezultate najnovijeg istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (eng. Information and Communication Tehnologies - ICT) nalazi na 54. poziciji od 143 zemlje uključene u istraživanje što je pad od 8 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

„Globalno izvješće o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji 2015.“ pokazuje da gospodarstva u razvoju i nastajanju ne uspijevaju iskoristiti potencijal informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) za pokretanje društvenih i gospodarskih promjena i sustići u razvoju naprednije zemlje. U Izvješću je naglašen sve veći raskorak između zemalja koje koriste Internet u gospodarskom i društvenom okruženju i onih koji ne koriste potencijal ICT-a. Ovogodišnje Izvješće ističe iznimno visoku korelaciju između korištenja ICT od strane pojedinaca, poduzeća te vlada i sposobnosti za jačanjem gospodarskog i društvenog utjecaja. Također naglašava važnost državnog vodstva u stvaranju dobrog regulatornog i poslovnog okruženja s konkurentnim tržištem ICT-a kao temeljnim uvjetom za sve zemlje.

Izvješće o informacijskoj tehnologiji daje obuhvatnu i mjerodavnu ocjenu utjecaja ICT-a na konkurentnost zemalja i standard građana.

Indeks umrežene spremnosti (eng. networked readiness) oslanja se na šest načela:

1.    Kvalitetno regulatorno i poslovno okruženje koje je važno za potpuno iskorištenje ICT-a i njegovog učinka.
2.    ICT spremnost mjerena dostupnošću ICT-a, vještina i infrastrukture kao preduvjetima za postizanje učinka.
3.    Široki društveni angažman svih dionika omogućuje potpuni učinak ICT-a – Vlade, poslovnog sektora i građana.
4.    Upotreba ICT-a ne treba biti svrha sama sebi. Važan je utjecaj koji korištenje ICT-a ima na gospodarstvo i društvo u cjelini.
5.    Postavljeni pokretači razvoja – okoliš, spremnost, razvijenost i korištenje ICT-a svojom interakcijom imaju veći utjecaj na gospodarstvo. Veći utjecaj stvara veći poticaj za zemlje da  poboljšaju okvirne uvjete te spremnost za korištenje ICT-a, čime se stvaraju razvojni ciklusi.
6.    Okvir mrežne spremnosti daje jasne smjernice potrebnih politika.

„Ne možemo biti zadovoljni ukupnim rangom Hrvatske, zabrinutost potiče negativan trend. Značajan pad na ljestvici posljedica je odsutnosti sistemskih rješenja. Ponovno moramo konstatirati da je utjecaj okruženja važan, a on se ne mijenja potrebnim reformama. Krajnje je vrijeme da djelujemo u tom pravcu, u suprotnom ćemo izgubiti korak s naprednim dijelom svijeta.“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

U odnosu na prošlu godinu Singapur, Finska, Švedska, Nizozemska, Norveška i Švicarska i dalje su vodeće zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a. Bitniji pomak bilježi Japan koji je poboljšao svoju poziciju za šest mjesta. Hong Kong i Južna Koreja su ove godine pale s 8. na 14. poziciju odnosno s 10. na 12. poziciju.

Napredovanje novih tržišta u korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija je razočaravajuće. Ruska Federacija je najviše rangirana zemlja od zemalja BRICS-a koja je na 41. mjestu. Slijedi je Kina (62) koja je zadržala prošlogodišnju poziciju, dok su ostale zemlje znatno pale na ljestvici. Južna Afrika je pala za 5 pozicija i nalazi se na 75. mjestu, Brazil je 84., što je pad za 14 mjesta te India koja je lošija za 6 mjesta i nalazi se na 89. poziciji.

Od zemalja središnje Europe, Slovačka (59.) je zadržala prošlogodišnju poziciju, Poljska (50.) bilježi rast od 4 pozicije dok su Slovenija (37.) i Češka (43.) pale za 1. poziciju, a Mađarska (53.) za 6. pozicija.


Pozicija Hrvatske u okruženju

Hrvatska ove godine bilježi pad na rang ljestvici s 46. na 54. mjesto što je pozicionira u srednje razvijene zemlje. Hrvatska ima prosječnu ocjenu od 4.3 koja je na razini prošlih godina i pokazuje da stojimo na mjestu i ne činimo dovoljno u segmentu reformi, poticanju inovativnosti i informatizaciji javne uprave.

Od zemalja jugoistočne Europe, Srbija (77.) bilježi poboljšanje za 3 mjesta, Makedonija (47.) za 6 mjesta, Grčka (66.) za 8 mjesta, dok Rumunjska (63.) bilježi rast za čak 12. mjesta. Bugarska (73.) je zadržala prošlogodišnju poziciju dok Bosna i Hercegovina ove godine nije uključena u istraživanje.


Profil Hrvatske

Za Hrvatsku se može zaključiti kako ne koristi dovoljno dobro razvijenu postojeću ICT infrastrukturu jer nedostaju potrebne reforme i uključenost ICT-a u kvalitetnije pružanje usluga poslovnom sektoru i građanima.

Temeljni razlog lošije pozicije Hrvatske u odnosu na prethodnu godinu je pad za 10 mjesta u okviru podindeksa Korištenja te pogoršanje za 9 mjesta u okviru podindeksa Utjecaj.1. OKRUŽENJE
Podindeks Okruženja ostao je na istoj razini. Poslovno i inovacijsko okruženje je nepromijenjeno, dok je s druge strane, političko i regulatorno okruženje neznatno poboljšalo svoju poziciju za jedno mjesto. Pomak je nedovoljan da bi se poboljšao sveukupni rang.

Loš je rang indikatora efikasnosti pravnog sustava u osporavanju vladine regulative (137.), efikasnosti pravnog sustava u rješavanju sporova (133.) te nabave naprednih  tehnologija od strane Vlade (128.) i pristupa venture kapitalu (110.).

2. SPREMNOST
Indeks Spremnost je u blagom padu. Pogoršan je stup Dostupnost za 6 pozicija kao i stup Vještine za 4 pozicije. Pozitivan pomak uočen je u Infrastrukturi i to za 7 mjesta.

Loš je rang indikatora kvalitete obrazovnog sustava (97.) kao i proizvodnje električne energije (73.).

Spremnost je podindeks po kojem je Hrvatska najpovoljnije rangirana, ponajviše zahvaljujući indikatorima pokrivenosti mobilnim mrežama (1.), i konkurenciji na tržištima interneta i telefonije (1.).

3. KORIŠTENJE
U okviru ovog podindeksa zamjetna je razlika između vrlo dobrog Individualnog korištenja ICT-a (39.) te vrlo lošeg Poslovnog korištenja (92.) i korištenja od strane Vlade (83.). Vladino korištenje ICT-a palo je na ljestvici za značajnih 18 pozicija i to uglavnom zbog pogoršanja indikatora koji ocjenjuje kvalitetu online usluga Vlade (69.) te uspješnosti Vlade u promociji ICT-a (109.).

Korištenje ICT od strane poslovnog sektora također je pogoršalo svoju poziciju za 11. mjesta i to uglavnom zbog niskog kapaciteta za inovacije (123.) te neprimjerenog školovanja zaposlenika (128.).

4. UTJECAJ
Isto tako, podindeks Utjecaj pokazuje lošije rezultate i to čak za 11 pozicija, u odnosu na prošlu godinu . Poboljšan je stup Ekonomski utjecaj (za 4 pozicije), a Društveni utjecaj  pao je s 66. pozicije na lošu 80 poziciju. Taj pad posljedica je, u najvećoj mjeri, pogoršanja vrijednosti indikatora kvalitete online informacija vladinih usluga građanima za čak 36. pozicija te indikatora kvalitete vladinih online usluga za građane (97.).

„Hrvatska bilježi porast zaposlenosti u ICT-u, ali promjene u sustavima naslonjenim na ICT nisu dovoljno kvalitetne i brze. Država treba utjecati na pozitivne pomake kroz reformu javne uprave i obrazovnog sustava kao i kroz kreiranje poticajnog financijskog okvira i promociju ICT industrije – potreban nam je cjeloviti ekosustav koji će omogućiti sustavan razvoj ICT-a kao jedne od rijetkih propulzivnih industrija u Republici Hrvatskoj.“, komentirao je ovogodišnje izvješće Adrian Ježina, predsjednik HUP-ICT Udruge.

Tagovi: ICT tehnologija, Nacionalno vijeće za konkurentnost, Ivica Mudrinić
PROČITAJ I OVO
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
FONDOVI
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
ZAGREB - InterCapital Asset Mangement, vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, potpisalo je ugovor o preuzimanu upravljanja fondovima Društva Triglav Skladi registriranih u Hrvatskoj. Radi se o preuzimanju tri fonda ukupne imovine od 50 milijuna kuna.
Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
ZAHTJEVI
Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
ZAGREB/BRUXELLES - Zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Europske komisije i farmaceutske industrije u vezi cjepiva za covid-19, tvrdeći da imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je Komisija potpisala s nekim laboratorijima.
Amerikanci spremni na međunarodna putovanja u idućoj godini, Hrvatska među najtraženijim destinacijama
SPREMNOST
Amerikanci spremni na međunarodna putovanja u idućoj godini, Hrvatska među najtraženijim destinacijama
ZAGREB - Dobre trendove i najave s američkog tržišta za Hrvatsku potvrđuju podaci Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA) koji je objavio pregled destinacija koje su korisnici najviše pretraživali u razdoblju nakon lockdowna.
Dolar na novoj najvišoj razini u posljednja dva mjeseca
FOREX
Dolar na novoj najvišoj razini u posljednja dva mjeseca
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u zadnja dva mjeseca prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta jer da investitori u uvjetima drugog vala zaraze sve više strepe oko tijeka gospodarskog oporavka u SAD-u i Europi.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa, brine usporeni oporavak ekonomije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa, brine usporeni oporavak ekonomije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE