GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ostaje bez domaćih jabuka

Hrvatska ostaje bez domaćih jabuka
VOĆARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2015 / 20:47
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Zbog visokih troškova proizvodnje te rastućeg uvoza, poglavito nakon pristupanja Europskoj uniji, Hrvatska bi mogla ostati bez voća proizvedenog u domaćim voćnjacima. Statistike su porazne za sve vrste voća koje bilježi drastičan pad.
Jabuka, krušaka, šljiva, trešanja... gotovo da nema, pa je jedina opcija uvoz voća, što će u konačnici uništiti ostatke ostataka hrvatskog voćarstva. Zanimljivo je da po statistikama raste jedino proizvodnja višanja i lješnjaka, ali ni to nije ohrabrujuće jer su količine zanemarivo male, piše Slobodna Dalmacija.

– Stanje u hrvatskom voćarstvu poprilično je crno – kaže Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

– Veliki dio voćara propao je zbog niskih cijena svojih proizvoda jer između potrošača i voćara postoji još jedna karika – otkupljivači, koji žele brzu i veliku zaradu – objašnjava Ivković, naglašavajući da voćari propadaju jer za svoje voće dobivaju cijenu ispod troškova proizvodnje.

Tomo Ostojić iz Peračkog Blata u zaleđu Ploča bavi se proizvodnjom smokava. Uz svježe i sušene smokve, Ostojići proizvode i prerađevine od smokava poput džemova ili umaka. Ipak, glavni je proizvod sušena smokva, koju plasiraju uglavnom na hrvatskom tržištu u turističkoj sezoni te za Božić i Novu godinu kao prigodne poslovne pakete, a manji dio izvozi se u Njemačku.

Unatoč pogodnoj mikroklimi za proizvodnju diljem Dalmacije, Hrvatska uvozi i do 60 posto potreba za smokvama, i to uglavnom iz Turske.

– Nama je jako teško konkurirati uvozu smokava iz Turske, poglavito zbog naših usitnjenih posjeda i načina branja. Tamo se smokve beru posebnim strojevima sličnima usisivaču, što kod nas nije moguće zbog kamenitog terena – objasnio je Ostojić.

Kako bi opstali na tržištu, domaći voćari i povrtlari moraju se udružiti u proizvođačke zadruge, što potiče i Europska komisija dodjelom nepovratnih sredstava. Voćarima je nužna pomoć i jedinica lokalne uprave koja bi investicije u voćarstvu trebala osloboditi plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa. To bi bio vjetar u leđa posrnulom hrvatskom voćarstvu koje će, ako se nastave ovakvi negativni trendovi, za pet godina potpuno propasti.

Tagovi: voće, voćarstvo, Frane Ivković, jabuke, smokve, Hrvatska voćarska zajednica
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE