GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska Lutrija ostvarila rekordnu dobit u 2015.

Hrvatska Lutrija ostvarila rekordnu dobit u 2015.
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2016 / 12:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavno obilježje rezultata poslovanja Hrvatske Lutrije za 2015. jest ostvarenje rekordne dobiti od kad je na snazi postojeći Zakon o igrama na sreću (stupio na snagu 1. siječnja 2010.) kojim su povećane naknade za priređivanje igara ne sreću u korist državnog proračuna.
Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja bruto dobit Hrvatske Lutrije za proteklu godinu iznosi 41,7 milijuna kuna što predstavlja rast od 89,2 posto u odnosu na 2014. kada je dobit iznosila 22 milijuna kuna. Na rekordan rast dobiti utjecali su realizacija novih projekata te provedene mjere restrukturiranja i optimizacije poslovanja. Operativna dobit (EBITDA) iznosila je 59,6 milijuna kuna.

Prihodi Hrvatske Lutrije u 2015. iznosili su 476,7 milijuna kuna, što je 1,5 posto manje nego u prethodnoj godini. Na pad prihoda utjecalo je smanjenje prihoda od igara na sreću klađenja od 17,6 posto kao posljedica izmjena Zakona o igrama na sreću kojima se u 2015. uvelo oporezivanje svih dobitaka što je rezultiralo prelaskom igrača na stranice internetskih ponuđača u inozemstvu koji nemaju koncesiju za priređivanje igara klađenja u RH. Prihodi klađenja iznosili su 86,7 milijuna kuna, a dodatni pad prihoda u segmentu klađenja zaustavljen je realizacijom strateškog projekta klađenja uživo (live betting).

Strateško poslovno područje lutrijskih igara na sreću ostvarilo je prihode u iznosu od 324,3 milijuna kuna što predstavlja rast od 2 posto. Na porast prihoda utjecao je rast prihoda igre Eurojackpot te realizirani projekti redizajna igre TV Bingo te igre Loto 7/39 u kojem se izvlačenjem "zlatne kuglice" udvostručuju dobici.

Uvođenje internet casina, prvog legalnog internet casina u Hrvatskoj, uz restrukturiranje segmenta igara na sreću na automatima, omogućilo je rast segmenta igara u casinima i automat klubovima za 9,4 posto te su prihodi iznosili 54,4 milijuna kuna.

Rashodi Hrvatske Lutrije u 2015. iznosili su 434,9 milijuna kuna te su bili manji za 27,3 milijuna kuna ili 5,9 posto manje nego u 2014. Na smanjenje rashoda u najvećoj mjeri utjecalo je smanjenje materijalnih i nematerijalnih troškova.

U 2015. Hrvatska Lutrija realizirala je 93 posto planiranih investicija, poglavito u opremu za igre na sreću, Godinu je završila s 1323 radnika ili 2 posto manje nego godinu dana ranije.

Igračima je u 2015. za sve dobitke ukupno isplaćena 1.097.342.416,55 kuna, dok cjelokupni doprinos Državnom proračunu u prošloj godini iznosi 235,8 milijuna kuna.
Tagovi: Hrvatska Lutrija
PROČITAJ I OVO
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
FONDOVI
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
ZAGREB - InterCapital Asset Mangement, vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, potpisalo je ugovor o preuzimanu upravljanja fondovima Društva Triglav Skladi registriranih u Hrvatskoj. Radi se o preuzimanju tri fonda ukupne imovine od 50 milijuna kuna.
Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
ZAHTJEVI
Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
ZAGREB/BRUXELLES - Zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Europske komisije i farmaceutske industrije u vezi cjepiva za covid-19, tvrdeći da imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je Komisija potpisala s nekim laboratorijima.
Amerikanci spremni na međunarodna putovanja u idućoj godini, Hrvatska među najtraženijim destinacijama
SPREMNOST
Amerikanci spremni na međunarodna putovanja u idućoj godini, Hrvatska među najtraženijim destinacijama
ZAGREB - Dobre trendove i najave s američkog tržišta za Hrvatsku potvrđuju podaci Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA) koji je objavio pregled destinacija koje su korisnici najviše pretraživali u razdoblju nakon lockdowna.
Dolar na novoj najvišoj razini u posljednja dva mjeseca
FOREX
Dolar na novoj najvišoj razini u posljednja dva mjeseca
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u zadnja dva mjeseca prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta jer da investitori u uvjetima drugog vala zaraze sve više strepe oko tijeka gospodarskog oporavka u SAD-u i Europi.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa, brine usporeni oporavak ekonomije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa, brine usporeni oporavak ekonomije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE