GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska kazališna skupina BADco. izvozi jedinstveno softversko rješenje

Hrvatska kazališna skupina BADco. izvozi jedinstveno softversko rješenje
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2013 / 11:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska kazališna skupina BADco. razvila je jedinstveno softversko rješenje Whatever Dance Toolbox za analizu i razvoj pokreta koje je danas u upotrebi u priznatim plesnim studijima u Berlinu, Helsinkiju, Londonu, Anhremu, Madridu, Stockholmu i Kopenhagenu.
Trenutno rade na razvoju novog tehnološkog sustava ALVES za algoritamsku video montažu. Prezentacija ovih softverskih alata održat će se u okviru izložbene instalacije „Strgane izvedbe" u Galeriji Novoj (Teslina 7) od 4. do 8. prosinca.

BADco. je u suradnji s njemačkim stručnjakom za dizajn sučelja Danielom Turingom razvio paket softverskih alata za analizu i razvoj pokreta i plesa pod nazivom Whatever Dance Toolbox (WDT). Inicijalno razvijan iz tehnologija motion capturea (http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_capture) WDT je svojevrsno interaktivno "ogledalo" koje je korisno u plesnom studiju, ali u svakodnevnom, laičkom bavljenju plesom. Softver se tu koristi kao poveznica između kamere koja snima pokret u stvarnom vremenu, kompjutora i projektora, a plesač tijekom probe može manipulirati sliku pokreta i time dobiti "ogledalo" koje sugerira moguće kvalitete pokreta koje on sam svojim kretanjem još de facto nije proizveo. WDT radi na Ubuntu GNU/Linux operativnom sistemu i dolazi instaliran na Live-CD-u koji je moguće pokrenuti bez instalacije na svim računalima s optičkim diskom. Image CD-a može se besplatno skinuti s mrežnih stranica BADco.-a [www.badco.hr]. WDT je jedinstveni alat u svijetu i danas je u primjeni na više priznatih studija plesa u Europi (Berlin, Helsinki, London, Arnhem, Madrid, Stockholm, Kopenhagen).

Prilikom nastupa na 54. Venecijanskom bijenalu, najznačajnijoj smotri suvremene umjetnosti na svijetu, BADco. je nastavio suradnju s Danielom Turingom razvivši drugo programsko rješenje, tehnološki sustav za algoritamsku video montažu uživo (ALVES – Algorythmic Live Video Editing System). ALVES se sastoji od mreže 6 superjeftinih PC konfiguracija koji uživo snima snimke s 6 video kamera, pohranjuje ih u jedinstvenu video bazu, transformira ih i algoritamski montira te prikazuje na 5 monitora kada kretanje publike u prostoru pokrene neki od triggera.

ALVES je baziran na GNU/Linuxu i koristi distribuiranu snagu relativno slabih računala ukupne cijene ispod 12.000 kn kako bi postigao kompleksnu manipulaciju slike za kakvu je inače potrebna iznimno skupa televizijska studijska montaža. BADco. je sustav koristio u svojim izložbenim instalacijama, kazališnim predstavama, a ima ga namjeru i dovesti do razine softverskog paketa kako bi mogao ući u primjenu u radu dugih umjetnika.

ALVES softverski paket razvija se u okviru međunarodnog projekta Labo 21 (http://labo21.eu/about) koji je financiran od strane Europske unije. U projektu razvoja računalnih tehnologija za primjenu u suvremenom kazalištu i plesu, uz BADco. sudjeluju velike europske plesne institucije i koreografi poput Jana Fabrea, Waynea McGregora i Emia Greca te organizacija Motion Bank Williama Forsythea (http://motionbank.org/en/event/live-online-2013).

Tagovi: BADco., Whatever Dance Toolbox, Daniel Turing
PROČITAJ I OVO
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
ŠOPING
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju

OSIJEK - S obzirom da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu neometano i bez ograničenja i tamo i nazad, a Slavonci su počeli koristiti tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u njihove jeftinije trgovine.

Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
POZIV
Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
PODGORICA - Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
PORUKE
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
ZAGREB - Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
RAST
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu i najavama daljnjih poticajnih mjera, pa su napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE