GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska iznad prosjeka EU-a po rastu troškova u poljoprivredi

Hrvatska iznad prosjeka EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2022 / 20:34
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Troškovi u hrvatskoj poljoprivredi ponovo su snažno porasli u trećem tromjesečju, nadmašivši prosjek EU-a, a poskočile su i cijene poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Eurostata.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je velike poremećaje na globalnim tržištima u ovoj godini, ističe Eurostat, napominjući da su Rusija i Ukrajina do rata bile velike izvoznice pšenice, kukuruza, uljarica, osobito suncokreta, i gnojiva.

EU nastoji smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, što je dodatno potaknulo rast cijena energije, i u takvom su okruženju ponovo oštro porasle cijene ključnih poljoprivrednih proizvoda, robe i usluga koje poljoprivreda koristi u proizvodnji.

U trećem je kvartalu prosječna cijena košarice dobara i usluga koje poljoprivrednici koriste a nisu povezani s ulaganjima skočila 35 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i u razdoblju od travnja do lipnja, izračunao je europski statistički ured.

U trećem tromjesečju prošle godine bila je veća za 13 posto nego u istom razdoblju 2020.

Unutar košarice Eurostat izdvaja više nego dvostruko veće cijene gnojiva i poboljšivača tla nego u trećem lanjskom tromjesečju. Snažno su porasle i cijene energenata i maziva, za 60 postou odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje.

Hrvatska uz Poljsku

Najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasle prosječne cijene ulaznih troškova u poljoprivredi u Litvi, za 73 posto.

Slijedi Latvija sa skokom troškova za 68 posto, te Mađarska gdje su uvećani za 60 posto.

U Hrvatskoj su ulazni troškovi u poljoprivredi u trećem tromjesečju porasli 44,84 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, nakon 50-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja.

Isti postotni skok troškova bilježila je u ljetnom tromjesečju Poljska, a blizu je i Slovenija gdje su uvećani za 40,1 posto.

Najblaži rast troškova zabilježen je na Malti, za 13 posto. Slijede Danska i Italija gdje su uvećani za 24 odnosno 25 posto.

Skupe žitarice i jaja

Na razini EU-a snažno je u trećem tromjesečju porasla i prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda, za 29 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

U drugom tromjesečju bila je u prosjeku viša za 25 posto, a u prva tri mjeseca za 19 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju košarica osnovnih poljoprivrednih proizvoda bila je skuplja za 11,9 posto nego u istom razdoblju 2020.

Najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasle cijene žitarica i jaja, za 52 odnosno 49 posto. Rast cijena žitarica blaži je nego u proljetnom tromjesečju kada su poskupjele za 68 posto. Jaja pak bilježe ravnomjeran rast cijena, pokazuju podaci Eurostata.

Izrazito je u ljetnom tromjesečju poskupjelo i mlijeko, za 42 posto.

Skok cijena u Mađarskoj

Najviše je u trećem tromjesečju poskočila prosječna cijena košarice osnovnih poljoprivrednih proizvoda u Mađarskoj, za 61 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede Litva i Slovačka sa cijenama višim za 54 odnosno 46 posto.

U Hrvatskoj je prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu bila viša za 27,53 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, nakon 22-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Blizu su i Slovenija, Portugal i Finska s rastom cijena od 27,31 do 28,86 posto

Najmanje su u trećem kvartalu poskupjeli poljoprivredni proizvodi na Cipru i Malti, za po pet posto. Slijedi Grčka s rastom cijena za devet posto.

Tagovi: hrvatska poljoprivreda, poljoprivreda, OPG-ovi, Marina Galović
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, blagi pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, blagi pad indeksa
ZAGREB - Blagi pad indeksa i slabašan promet obilježili su početak novog tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Bitcoin uzletio iznad 28.000 dolara, zasad je najveći dobitnik bankarske krize
UZLET
Bitcoin uzletio iznad 28.000 dolara, zasad je najveći dobitnik bankarske krize
NEW YORK - Bitcoin je skočio u ponedjeljak jer su se neki ulagači okrenuli digitalnim valutama usred krize u tradicionalnom bankarskom sektoru.
Hong Kong želi postati kripto hub
AMBICIJE
Hong Kong želi postati kripto hub
HONG KONG - Kriptoindustrija je imala tešku godinu s padom tržišta digitalnih valuta i posvudašnjim kolapsom tvrtki.
Azijska tržišta: Indeksi pali, najteže rasprodaje u Hong Kongu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, najteže rasprodaje u Hong Kongu
ŠANGAJ - Azijski indeksi oštro su pali u ponedjeljak nakon što je UBS pristao kupiti svog bankarskog konkurenta Credit Suisse u preuzimanju za 3,2 milijarde dolara tijekom vikenda.
Godinu dana brze pruge Novi Sad – Beograd, prevezeno skoro tri miliona putnika
PRUGA
Godinu dana brze pruge Novi Sad – Beograd, prevezeno skoro tri miliona putnika
NOVI SAD – U okviru izgradnje međunarodne pruge od Beograda do Budimpešte danas je u Novom Sadu obeležena godišnjica saobraćanja brzih vozova na relaciji Beograd – Novi Sad, koji su u prethodnih godinu dana prevezli blizu tri miliona putnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE