GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska iznad prosjeka EU-a po rastu troškova u poljoprivredi

Hrvatska iznad prosjeka EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2022 / 20:34
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Troškovi u hrvatskoj poljoprivredi ponovo su snažno porasli u trećem tromjesečju, nadmašivši prosjek EU-a, a poskočile su i cijene poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Eurostata.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je velike poremećaje na globalnim tržištima u ovoj godini, ističe Eurostat, napominjući da su Rusija i Ukrajina do rata bile velike izvoznice pšenice, kukuruza, uljarica, osobito suncokreta, i gnojiva.

EU nastoji smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, što je dodatno potaknulo rast cijena energije, i u takvom su okruženju ponovo oštro porasle cijene ključnih poljoprivrednih proizvoda, robe i usluga koje poljoprivreda koristi u proizvodnji.

U trećem je kvartalu prosječna cijena košarice dobara i usluga koje poljoprivrednici koriste a nisu povezani s ulaganjima skočila 35 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i u razdoblju od travnja do lipnja, izračunao je europski statistički ured.

U trećem tromjesečju prošle godine bila je veća za 13 posto nego u istom razdoblju 2020.

Unutar košarice Eurostat izdvaja više nego dvostruko veće cijene gnojiva i poboljšivača tla nego u trećem lanjskom tromjesečju. Snažno su porasle i cijene energenata i maziva, za 60 postou odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje.

Hrvatska uz Poljsku

Najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasle prosječne cijene ulaznih troškova u poljoprivredi u Litvi, za 73 posto.

Slijedi Latvija sa skokom troškova za 68 posto, te Mađarska gdje su uvećani za 60 posto.

U Hrvatskoj su ulazni troškovi u poljoprivredi u trećem tromjesečju porasli 44,84 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, nakon 50-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja.

Isti postotni skok troškova bilježila je u ljetnom tromjesečju Poljska, a blizu je i Slovenija gdje su uvećani za 40,1 posto.

Najblaži rast troškova zabilježen je na Malti, za 13 posto. Slijede Danska i Italija gdje su uvećani za 24 odnosno 25 posto.

Skupe žitarice i jaja

Na razini EU-a snažno je u trećem tromjesečju porasla i prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda, za 29 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

U drugom tromjesečju bila je u prosjeku viša za 25 posto, a u prva tri mjeseca za 19 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju košarica osnovnih poljoprivrednih proizvoda bila je skuplja za 11,9 posto nego u istom razdoblju 2020.

Najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasle cijene žitarica i jaja, za 52 odnosno 49 posto. Rast cijena žitarica blaži je nego u proljetnom tromjesečju kada su poskupjele za 68 posto. Jaja pak bilježe ravnomjeran rast cijena, pokazuju podaci Eurostata.

Izrazito je u ljetnom tromjesečju poskupjelo i mlijeko, za 42 posto.

Skok cijena u Mađarskoj

Najviše je u trećem tromjesečju poskočila prosječna cijena košarice osnovnih poljoprivrednih proizvoda u Mađarskoj, za 61 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede Litva i Slovačka sa cijenama višim za 54 odnosno 46 posto.

U Hrvatskoj je prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu bila viša za 27,53 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, nakon 22-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Blizu su i Slovenija, Portugal i Finska s rastom cijena od 27,31 do 28,86 posto

Najmanje su u trećem kvartalu poskupjeli poljoprivredni proizvodi na Cipru i Malti, za po pet posto. Slijedi Grčka s rastom cijena za devet posto.

Tagovi: hrvatska poljoprivreda, poljoprivreda, OPG-ovi, Marina Galović
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE