GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska izdala obveznicu od milijardu eura na domaćem tržištu

Hrvatska izdala obveznicu od milijardu eura na domaćem tržištu
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2022 / 19:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je na domaćem tržištu kapitala uspješno izdala obveznicu od jedne milijarde eura, kojom će refinancirati obveze po dva vrijednosna papira iz 2017. i 2019. godine, rekao je u utorak za Hinu ministar financija Zdravko Marić.

"Izdanje je okončano odnosno zatvorena je knjiga upisa. Odlučili smo se za refinancirenja dviju obveznica novom, u iznosu od jedne milijarde eura na domaćem tržištu", rekao je Marić.

Nova obveznica je na osam godina, s dospijećem 2030. godine, s prinosom do dospijeća od 1,39 posto i uz kamatni kupon od 1,25 posto.

Knjiga upisa bila je otvorena danas u 9 sati te zatvorena u 14 sati.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 4. veljače 2022. godine.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja.

Novom obveznicom se refinancira obveznica koja dospijeva 5. veljače, u iznosu od 500 milijuna eura, izdana 2019. godine uz kamatni kupon 0,50 posto te ona koja dospijeva 7. veljače u iznosu od tri milijarde kuna, izdana 2017. godine, s kamatnim kuponom od 2,25 posto.

Interes za novu obveznicu je prema riječima ministra Marića premašio ciljani iznos izdanja za 40 posto i iznosio 1,4 milijarde eura, a među investitorima su mirovinski fondovi, banke, osiguravajuća i investicijska društva.

"Novo izdanje svjedoči o dobroj poziciji Republike Hrvatske na tržištu kapitala, što je na tragu dosadašnjih izdanja, a uspjeh novog izdanja odražava i hrvatsku uzlaznu putanju kod rejting agencija. Kod dvije od tri najvažnije agencije smo u investicijskom rejtingu, gdje nam je i mjesto", kaže Marić.

Dodaje da će daljnji koraci u uvođenju eura to dodatno poboljšati "pogotovo u obračunu dodatnog smanjenja premije rizika, što je posebno važno u kontekstu aktualnih pritisaka na rast referentnih kamatnih stopa, geopolitičkih zbivanja i cijena energenata".

Sve skupa, dodaje, novo izdanje pokazuje dobru reputaciju Republike Hrvatske na domaćem tržištu kapitala, ali i snagu i likvidnosti domaće financijske industrije.

Do kraja godine Hrvatskoj na naplatu u svibnju dospijeva 1,25 milijardi eura obveznice iz 2014. i jedna milijarda eura u srpnju po obveznici izdanoj 2011. godine.

Tagovi: hrvatske obveznice, Zdravko Marić, Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE