GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ispunila uvjete za korištenje 6,8 milijardi eura iz nove financijske omotnice

Hrvatska ispunila uvjete za korištenje 6,8 milijardi eura iz nove financijske omotnice
FONDOVI EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2022 / 10:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Proces programiranja za financijske omotnice EU je dugotrajan, ali za programe Konkurentnosti i kohezije te Integriranog teritorijalnog programa taj proces je i završen 8. srpnja 2022. kada su poslani Europskoj komisiji Operativni programi Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program, čime su se stekli uvjeti za skoro korištenje sredstava iz nove financijske omotnice, odnosno već od rujna.

Programiranje navedenih operativnih programa započelo je u siječnju 2021. godine, koordiniralo ga je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a prvi nacrti, kao i Sporazum o partnerstvu, dostavljeni su Europskoj komisiji 30. lipnja 2021. U cilju daljnjeg poboljšanja programski dokumenti kontinuirano su se dorađivali tijekom druge polovice 2021. te prve polovice ove godine, da bi nakon provedenog javnog savjetovanja te prošlotjednog sastanka ministrice Nataše Tramišak s povjerenicom Elisom Ferreirom, Komisiji bili dostavljeni finalna nacrti dokumenata koji predstavljaju temelj za najveći dio financijske omotnice koji nam je na raspolaganju do 2027. godine. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Europskoj komisiji dostavilo je finalnu verziju Sporazuma o partnerstvu 30. lipnja 2022. godine te je zadnje verzije Operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritotijalni program dostavilo jučer, 8. srpnja 2022. godine.

„Svjesna sam da je riječ o biroktratskim procedurama koje su i dugotrajne i teško razumljive. Korisnici sredstava, a pogotovo građani, nestrpljivo čekaju trenutak kada će se ove procedure njima postati dostupne i opipljive, bilo da se radi o pozivu za bespovratna srestva za poduzetnike, bilo da se radi o vrtiću, energetskoj obnovi zgrade, boljoj zdravstvenoj infrastrukturi ili obnovljenom kulturom dobru. Preko 800 dionika koje su činili predstavnici nacionalne te regionalne i lokalne razine, kao i predstavnici gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice bilo je uključeno u proces, i ovo je trenutak kada im svima želim zahvaliti i čestitati im na zajedničkom uspjehu. U ovoj, novoj perspektivi Europska komisija izradit će i centralno mjesto na kojem će javnost i potencijalni korisnici moći pratiti što se točno planiralo, koliko se čega izgradilo, odnosno koji su prostorni, ekonomski i društveni učinci europskih milijardi koje im se ponekad doimaju apstraktnima“ – poručila je ovom prigodom ministrica Nataša Tramišak.

Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. vrijedan je 5,031 milijardu eura i predstavlja kontinuitet u odnosu na aktualno financijsko razdoblje te objedinjuje dosadašnja iskustva i znanja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., s time da je ojačan teritorijalni segment novog nacrta programa. Iz njega će, primjerice, kroz 1,157 milijardu eura dostupnih poduzetnicima u narednim godinama potporu u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti, digitalizaciju i razvoj vještina zaposlenika primiti čak 15000 poduzeća. Poboljšati će se energetska učinkovitost preko 1700 stambenih objekata, mjerama zaštita od požara biti će obuhvaćeno preko 750 000 ha, izgradit će se preko 980 kilometara kanalizacije, a zahvaljujući infrastrukturi i edukaciji očekuje se smanjenje količine odloženog otpada za 40% do 2029. godine. Planirana je kupnja 40 željezničkih vozila za javni prijevoz, poboljšanje cesta i željeznica, a značajna ulaganja odnose se na odgojno obrazovnu infrastrukturu što između ostalog uključuje preko 150 moderniziranih vrtića i više od 1660 novih kreveta u studentskim domovima.

Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. vrijedan je 1,514 milijardu eura i predstavlja pak novost i iskorak s obzirom da u odnosu na razdoblje 2014. – 2020. proširuje obuhvat ciljanog djelovanja EU sredstava na slabije razvijena područja, područja s razvojnim izazovima poput otoka te proširuje područja urbanih područja kako bi se omogućio ravnomjeran razvoj Hrvatske. Kroz Integrirani teritorijalni program tako očekujemo barem 164 km infrastrukture namijenjene vožnji bicikla, a u gradovima 6,5 ha obnovljenog brownfield zemljišta i 55 000 m2 obnovljenog prostora, a na otocima će više od 60 000m2 javnih zgrada dobiti poboljšana energetska svojstva. U okviru Programa planirano je i ulaganje u Planove industrijske tranzicije, ITU i potpomognuta područja u iznosu od 536 milijuna eura. Iz njega će, kroz dostupna sredstva, u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti i razvoj vještina u prioritetnim nišama, potporu primiti preko 1360 poduzeća. Naravno, tu su i značajna ulaganja u prirodnu i kulturnu baštinu, kao i ona u energetsku i industrijsku tranziciju poduzeća.

Hrvatskoj će na raspolaganju biti i tehnička pomoć u iznosu od 293 milijuna eura.

Tagovi: financijska omotnica EU, Integrirani teritorijalni program, Program Konkurentnost i kohezija, Nataša Tramišak
PROČITAJ I OVO
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
PRED BLAGDANE
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
ZAGREB - Iako su i zagorske purice, kao i sve ostalo na valu inflacije, ove godine skuplje 20-ak posto – kupiti ih na nekom domaćinstvu u Hrvatskom zagorju nemoguća je misija. Rasprodane su i nekoliko tjedana ranije nego prijašnjih godina.
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
ŠANGAJ - Tržišta Azije i Pacifika su pala posvuda, odražavajući poteze na Wall Streetu dok su ulagači procjenjivali trgovinske podatke iz Kine i Australije.
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
NEW YORK - Američke dionice povukle su se u srijedu jer su ulagači procijenili podatke koji ukazuju na pad inflacije i izvješće o zapošljavanju.
Dimon: Da sam ja vlast, zabranio bih kriptovalute
STAVOVI
Dimon: Da sam ja vlast, zabranio bih kriptovalute
BEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon obrušio se na bitcoin i njegove kolege, sugerirajući u primjedbama u srijedu na Capitol Hillu da bi kriptovalute trebale biti zabranjene.
Zagrebačka burza: Prekinut četverodnevni pozitivni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut četverodnevni pozitivni niz
ZAGREB - Srijeda je donijela prekid pozitivnoh niza na Zagrebačkoj burzi . iu nešto veći promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE