GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska će do 2016. u ceste uložiti 23 milijarde kuna

Hrvatska će do 2016. u ceste uložiti 23 milijarde kuna
CESTOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2013 / 09:58
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U razdoblju od 2013. do 2016. godine u gradnju, rekonstrukciju i održavanje javnih cesta prema Vladinom Programu građenja i održavanja javnih cesta za spomenuto razdoblje uložit će se ukupno 23 milijarde kuna, od toga 38 posto na autoceste, 47 posto u državne ceste, a 15 posto u županijske i lokalne.

Među ostalim, iz Vlade najavljuju i uvođenje novih stimulativnih modela plaćanja cestarine, kako bi elektronička naplata obuhvatila barem 50 posto ukupne naplate cestarine. Prema podacima resornog ministarstva, elektronička naplata u ovoj je godini na autocesti Zagreb-Rijeka dosegla 35 posto ukupne naplate, piše Novi list.

Kako su Hrvatske autoceste ove godine realizirale veći dio posla na autocestama, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, u narednoj godini ostaje završenje čvora Kosnica kod Zagreba, te proširenje dionice autoceste Zagreb-Goričan kod Svete Helene, a više će se pažnje posvetiti poboljšanju uvjeta na državnim i lokalnim cestama. U narednoj godini predviđena je izgradnja Dravskog mosta i mosta na Savi kod Gradiške, a do 2015. godine i izgradnja više stotina kilometara državnih cesta.

Među ostalim, predviđena je gradnja drugog kolnika državne ceste Solin-Klis-Sinj, dok će u dionicu Sveti Kuzam-Križišće u 2014. godini država uložiti 10 milijuna kuna. Još je 15 milijuna kuna predviđeno za gradnju spoja čvor Škurinje-Luka Rijeka u idućoj godini, a 75 milijuna kuna stajat će projektiranje i gradnja dionice Rujevica-Marišćina. Na popisu dionica čija će se gradnja financirati u 2014. godini je i obilaznica Opatijske rivijere s iznosom od 5,7 milijuna kuna.

U Hrvatskoj je, prema podacima resornog ministarstva, 19 posto kolnika na državnim cestama nesigurno za vožnju, a na njih 38 posto vožnja je neudobna. Globalno, u dobrom je stanju 31 posto kolnika, njih 43 posto zadovoljavajuće, a četvrtina kolnika državnih cesta u lošem je stanju. U redovno održavanje javnih cesta do 2016. godine uložit će se 4,7 milijarde kuna ili sedam posto više od dosadašnjeg prosjeka. U poboljšanje sigurnosti i sanaciju opasnih mjesta uložit će se još 5,4 milijarde kuna ili u prosjeku 1,5 milijardu kuna godišnje.


Tagovi: cestogradnja, Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb, Siniša Hajdaš Dončić, Dravski most
PROČITAJ I OVO
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
Forbes uvrstio Dubrovnik u top 20 najboljih europskih destinacija za Amerikance
DESTINACIJE
Forbes uvrstio Dubrovnik u top 20 najboljih europskih destinacija za Amerikance
ZAGREB - Prema pisanju utjecajnog američkog časopisa Forbes, Dubrovnik je uvršten u top 20 najboljih europskih destinacija za život, posao i ulaganja Amerikanaca, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u Ina Rodin.
Srbija ima 10% svetskih rezervi litijuma
RESURSI
Srbija ima 10% svetskih rezervi litijuma

BEOGRAD - Potražnja za litijumom konstantno raste širom sveta, pogotovo otkako se proizvođači automobila sve više orijentišu na električna vozila koja napajaju upravo litijum-jonske baterije.

EU protiv brzopletog odobravanja cjepiva protiv koronavirusa
RACIONALNO
EU protiv brzopletog odobravanja cjepiva protiv koronavirusa
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove i zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u srijedu da se cjepiva protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila cjepivo koji su razvili Pfizer i BioNTech.
Crni petak: Privezala se za skuter jer joj ga nisu htjeli prodati za 69 centi
BIZARNO
Crni petak: Privezala se za skuter jer joj ga nisu htjeli prodati za 69 centi
MEXICO CITY - Crni petak je u jednome meksičkom gradu prošao uzbudljivo za jednu njegovu stanovnicu, koja se privezala za skuter pošto joj uprava lanca trgovina Walmart nije željela prodati moped po cijeni od 69 centa koja je bila istaknuta na vozilu, prenosi Daily Mail.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE