GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska bilježi pad broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja

Hrvatska bilježi pad broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja
M&A
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2015 / 13:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ukupno jedanaest zemalja središnje i jugoistočne Europe, među kojima se nalazi i Hrvatska, u prvoj polovici 2015. godine provedeno je 647 spajanja i preuzimanja ukupne vrijednosti 16,5 milijardi USD.

Rezultati su to najnovijeg M&A Barometra za prvu polovicu 2015. godine koji objavljuje revizorsko-konzultantska tvrtka EY. U Hrvatskoj je u istom razdoblju zabilježen pad broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja u odnosu na prvu polovicu protekle godine.

Prema spomenutom istraživanju rast ukupnog broja spajanja i preuzimanja u regiji iznosi 2,9 posto, dok je ukupna vrijednost transakcija manja 10,8 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Najveći broj transakcija, njih 155, zabilježila je Turska. Ipak najveći doprinos rastu ukupnog broja može se pripisati Grčkoj, Sloveniji i Mađarskoj gdje je rast u odnosu na isto razdoblje 2014. iznosio visokih 122,2 posto, odnosno 90,9 u Sloveniji te 45,8 posto u Mađarskoj. U Hrvatskoj je s 22 transakcije u prošloj, brojka pala na 9 u prvoj polovici 2015. što nas smješta na dno ljestvice zemalja u regiji.

S druge strane, pad vrijednosti spajanja i preuzimanja zabilježen je u svim zemljama osim Rumunjske, Grčke i Srbije. Ukupni pad vrijednosti očituje se prije svega u manjem broju velikih transakcija s vrijednošću iznad milijarde USD. Najveći skok u ovom je segmentu zabilježila Srbija, gdje su u odnosu na prošlogodišnjih 30 milijuna USD vrijednih transakcija, ove godine u prvih šest mjeseci provedene transakcije u vrijednosti 700 milijuna USD. Na vrhu liste nalaze se Turska s transakcijama u vrijednosti 3,3 te Češka s 2,8 milijarde USD. Hrvatska je u odnosu na 700 milijuna prošle, ove godine zabilježila ukupnu vrijednost od 400 milijuna USD ostavivši iza sebe samo Slovačku.

Od ukupne brojke spajanja i preuzimanja u regiji najviše njih, točnije 100 uz rast od 15 posto, zabilježen je u IT sektoru, kojeg prate sektor proizvodnje sa 78 i sektor hrane i pića sa 61 transakcijom. Najveće transakcije ove godine dogodile su se u bankarskom i financijskom sektoru, prosječne vrijednosti 79,7 milijuna USD, u kojem se ujedno zaključila i najvrjednija zasebna transakcija. Radi se o kupovini rumunjske UniCredit Tiriac banke od strane talijanskog UniCredit SpA u vrijednosti od 771,4 milijuna USD. Drugi sektor po vrijednosti transakcija je sektor hrane i pića, gdje je prosječna transakcija iznosila 69,5 milijuna USD. U njemu se odvila i druga najveća transakcija – preuzimanje srpske Danube Foods Grupe od strane Mid Europa Partners za 657,1 milijuna USD. Treći sektor prema vrijednosti transakcija bio je farmaceutski s prosječnom vrijednošću transakcije od 65 milijuna USD.

„Nakon dvije godine pozitivnih rezultata te rasta u kategorijama broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja, Hrvatska bilježi pad aktivnosti u prvoj polovici 2015. Sve transakcije zabilježene u Hrvatskoj strateškog su tipa, što ukazuje na orijentiranost strateških investitora na daljnji rast, kako ulaskom u nove sektore ili tržišta, tako i povećanjem  tržišnog udjela u sektoru u kojem investitor već posluje.“ – pri osvrtu na Hrvatsku istaknula je Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama.

Od ukupnog broja transakcija, njih  56 posto rezultat je stranog investiranja u Hrvatsku, pri čemu su podjednako aktivni bili ulagači iz Njemačke, Francuske, Japana, UK-a i SAD-a, dok su transakcije prema stranim tržištima iznosile 22 posto, što prema udjelu Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u regiji. Najviše transakcija u Hrvatskoj odnosi se na proizvodni sektor, nakon čega slijedi sektor hrane i pića.

„Slijedom konsolidacije tržišta u pojedinim sektorima, do kraja ove i u idućoj godini možemo očekivati dodatne M&A aktivnosti, posebno u turističkom i FMCG sektoru koji su interesantni kako stranim tako i lokalnim investitorima. Za očekivati je da će dodatne najave privatizacije i dezinvesticija pojedinih tvrtki također utjecati na daljnju M&A aktivnost u 2015. i 2016. godini.“ – zaključuje Habuš.

EY M&A Barometar za središnju i jugoistočnu Europu objavljuje se na polugodišnjoj i godišnjoj razini, a obuhvaća jedanaest zemalja - Bugarsku, Češku Republiku, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Srbiju i Tursku.

Tagovi: spajanja i preuzimanja, Ernst&Young, IT sektor, Lena Habuš, Danube Foods Grupa, UniCredit Tiriac bank, Mid Europa Partners
PROČITAJ I OVO
Euro blizu najviših razina u tri mjeseca prema dolaru
FOREX
Euro blizu najviših razina u tri mjeseca prema dolaru
LONDON - Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u tri mjeseca prema dolaru, u kontekstu očekivanja novih monetarnih poticaja u SAD-u koja pritišću dolar.
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
PRODAJA
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
ANKARA - Turski fond bogatstva (TWF) objavio je u ponedjeljak da je prodao 10 posto dionica jedine burze u državi Borsa Istanbul Qatar Investment Authorityju (QIA) za 200 milijuna dolara.
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa je i prvog dana prosinca nastavljen trend rasta jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva.
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
UZLET
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
ZAGREB - Dionice pulskog brodara Alpha Adriatica danas su na Zagrebačkoj burzi katapultirane čak 39,2 posto.
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
NEW YORK - Indeksi na Wall Streetu u novi su tjedan ušli negativno, a investitori su očito iskoristili priliku i unovčili su dio dobitaka stečenih tijekom studenoga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE