GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska bi mogla profitirati od postupaka kolektivnih vrijednosničkih tužbi

Hrvatska bi mogla profitirati od postupaka kolektivnih vrijednosničkih tužbi
ZAŠTITA DIONIČARA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2014 / 10:33
Autor: Tania Dupoy, Sales and Relationship manager, Goal Group
KOMENTAR - Kolektivne vrijednosničke tužbe su tužbe u kojima investitori mogu kolektivno tužiti da bi povratili pretrpljene gubitke u slučajevima korporativnih prijevara ili lošeg upravljanja.
Trendovi se mijenjaju brzo, a posljednjih godina kolektivne vrijednosničke tužbe su u porastu i izvan najdominantnijih nadležnosti u Sjedinjenim Americkim Državama.

Ulagači sve više traže alternativne nadležnosti izvan SAD-a u kojima će nastaviti potraživati svoj novac. Neke nadležnosti su proširile svoje zakonodavstvo da bi profitirale u procesu koji dijelom može biti pripisan pravnim posljedicama slučaja tvrtke Morrison protiv Australske nacionalne banke iz 2010. godine. Ta je posljedica učinkovita zabrana tužbe kasnije poznata kao tzv. F cube tužba (kada dioničar koji nije iz SAD-a, tuži kompaniju koja nije iz SAD-a, čije su dionice kupljene na burzi izvan SAD-a, a parniče se na američkom sudu).

Porast  globalizacije prate i neke europske države,  kao što je npr. Nizozemska, koja ima razvijeno zakonodavstvo u ovom smislu. Hrvatska ima priliku profitirati na ovom pozitivnom trendu te se profilirati kao tržište povoljno za aktivnosti kolektivnih vrijednosničkih tužbi.

Uvjeti iz članka 196. Zakona o hrvatskom parničnom postupku su primjenjivi na sporove u svezi s kolektivnim vrijednosničkim tužbama te stoga Hrvatska moze procesuirati ovakve slučajeve na sudu. Omogućeno je grupi osoba da tuze ili budu tuzeni kroz jednu tuzbu:

1)    Ako su u pogledu predmeta spora u pravnoj zajednici ili ako njihova prava odnosno obveze proistječu iz iste činjenične i pravne osnove
2)    Ako su predmet spora zahtjevi odnosno obveze iste vrste koji se temelje na bitno istovrsnoj činjeničnoj i pravnoj osnovi te ako postoji stvarna i mjesna nadležnost istog suda za svaki zahtjev i za svakog tuženika

S povećanom rasprostranjenošću kolektivnih vrijednosničkih tužbi fiducijarna odgovornost se počela snažnije provoditi. Povjerenici kao sto su fond menadžeri i upravitelji su postupno ugovorno obvezani za nadzor i praćenje svojih klijenata te su odgovorni da isti sudjeluju  u odgovarajućim kolektivnim  vrijednosničkim tužbama u kojima postoji mogućnost da utvrde gubitke ulagača.

Istrazivanje stručnjaka za globalne kolektivne tužbe, Goal Grupe, pokazuje da je izmedu 2000. i 2012. godine, nesudjelovanje ulagača u kolektivnim tužbama u Americi rezultiralo time što se više od 18 milijardi dolara nije vratilo bitnim strankama u postupku. Tek nešto vise od 4 milijarde dolara može se pripisati europskim ulagačima. Kako je Hrvatska proklamirana kao otvoreno i suvremeno zakonodavstvo, od velike je važnosti da hrvatski ulagači imaju na umu mogućnost participiranja u ovakvoj vrsti parnica u Hrvatskoj, ali i u drugim državama.

Analiza je pokazala da je tipičan europski portfolio postao izrazito međunarodnog karaktera s prosječnim udjelima 60% u  domaćim dionicama te 40% u dionicama s inozemnog tržišta. Ovi udjeli bi trebali skrenuti pažnju hrvatskim dioničarima (i za to odgovornim povjerenicima), da bi mogli izbjeći kolektivne vrijednosničke tužbe u SAD-u ili u bilo kojem drugom stranom zakonodavnom tijelu, osim ako preuzimaju aktivnu ulogu u parnicama.

Nesudjelovanje u kolektivnim vrijednosničkim  tužbama povjerenike bi moglo koštati pravnog rizika. Konstantno praćenje mogućnosti za relevantno podnošenje zahtjeva i postupaka potrebnih za kolektivne tužbe moze biti jako komplicirano i obeshrabrujuće.

Međutim, u današnje vrijeme postoje stručni pružatelji ovakvih usluga koji mogu automatizirati proces preko međunarodnih zakonodavnih tijela po vrlo prihvatljivim cijenama. Ovakvi pružatelji usluga mogu obuhvatiti cjelokupni proces kolektivnih vrijednosničkih  tužbi na svim tržištima. Dok istovremeno upravljaju odnosima s raznim odvjetničkim uredima diljem svijeta i mrežom agenata oni znatno smanjuju pritisak na povjerenike.

Vrlo je vjerojatno da će se obujam i međunarodne mogućnosti praćenja i sudjelovanja u kolektivnim vrijednosničkim tužbama povećati tijekom idućeg desetljeća.

Analiza Goal Grupe predviđa da će nagodbe nastale u neameričkim zakonodavstvima porasti na 8,3 milijarde dolara godišnje do 2020. godine  te da će  2,2 milijarde dolara povrata zakonitih sredstava ulagača ipak ostati nevraćeno svake godine.

Povjerenici, fond menadžeri i upravitelji stoga će morati ostati na oprezu pri nadgledanju kolektivnih vrijednosničkih tužbi u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Tagovi: kolektivne vrijednosničke tužbe, zaštita dioničara, pravosuđe, Goal Grupa
PROČITAJ I OVO
Sezonci spašavaju hrvatski turizam
RADNE DOZVOLE
Sezonci spašavaju hrvatski turizam

ZAGREB - U ovoj godini izdana je 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole

Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula strahovanja da će američka središnja banka prebrzo povećati kamatne stope, dok je dolar oslabio.
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
RAST
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, pri čemu je Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE