GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati žive sve kraće zbog tjelesne neaktivnosti

Hrvati žive sve kraće zbog tjelesne neaktivnosti
ZDRAVLJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2014 / 12:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvati zbog tjelesne neaktivnosti žive sve kraće i upravo je rođena prva generacija koja će živjeti kraće od svojih roditelja ukoliko se nešto ne poduzme, a ključ promjene u našim je rukama i vrlo je jednostavan.
"Znanost je jasna. Tjelesna aktivnost djeluje na puno više razina nego samo na dobro zdravlje. Ona kreira produktivnost, vodstvo i inovacije. Smanjuje depresiju i kriminal, razvija edukaciju i postignuća, veću dobit i povratak poslu. Dobrobiti koje će imati pojedinci i cijele nacije i više su nego obećavajuće i dalekosežnije nego što ih sada možemo uvidjeti", ističe se u poruci-upozorenja stručnjaka sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu u kojoj se naglašava da u posljednja dva desetljeća dobivamo alarmantne podatke u vezi tjelesne aktivnosti hrvatskih građana kojih svega nekoliko postotaka kontinuirano i/ili organizirano vježba, a manje od dvadeset posto je dovoljno tjelesno aktivno.

"Ukoliko tako nastavimo, nove generacije hrvatskih građana živjeti sve kraće, a zdravstveni sustav će imati sve veće i veće troškove. Neraskidiva je veza između tjelesne aktivnosti i zdravlja te hrvatsko društvo mora biti spremno poduzeti radikalne zahvate u obranu zdravlja i kvalitete života svojih građana", rekao je Knjaz i naglasio da je samo prije nekoliko generacija tjelesna aktivnost bila svakodnevna dnevna rutina, dok je danas tjelesna neaktivnost postala normalna i prihvatljiva pojava", rekao je dekan KIF-a Damir Knjaz.

"Kako ekonomija u nekoj zemlji raste, tako opada tjelesna aktivnost kod građana te se ljudi sve manje kreću. Razvijene zemlje s rastućim ekonomijama drastično su smanjile tjelesnu aktivnost građana koja se samo u SAD u dvije generacije smanjila za čak 32 posto, dok je u Kini broj tjelesno neaktivanih građana postao mnogo više nego u ijednoj drugoj naciji. Samo u jednoj generaciji u 18 godina, tjelesna aktivnost je pala za nevjerojatnih 45 posto, a isti trend slijede i mnoge druge zemlje. Hrvatska je pri dnu ljestvice zemalja EU kada je tjelesna aktivnost njezinih građana u pitanju. Ukoliko odmah ne poduzmemo neke akcije da to promijenimo slijede nam nesagledive socijalne i ekonomske posljedice", ističu stručnjaci s KIF-a.

"Briga za zdravlje čovjeka počinje u majčinu trbuhu. Odgovornost roditelja za zdravlje djeteta ne smije se svesti isključivo na posjetu liječniku. Puno veći doprinos djetetovu zdravlju roditelj će dati ukoliko dijete od najranijih dana podržava i usmjerava u aktivnom načinu života. Tjelesno vježbanje je i preventiva i lijek. Tjelesno vježbanje je dostupno i jeftino. Konačno, tjelesno vježbanje je najisplativija investicija u djetetovo zdravlje i kvalitetu života" izjavio je prof. Igor Jukić.

Uzimajući u obzir nesagledive troškove i posljedice, teško je shvatiti zašto više nije učinjeno da se epidemija tjelesne neaktivnosti zaustavi. Ovaj problem modernog društva dovodi do velikih povećanja kroničnih bolesti i skraćenog vijeka života, ali isto tako velikih i nepotrebnih troškova za zdravstveni sustav zemlje, naglašava se na kraju priopćenja-upozorenja stručnaka KIF-a.

Tagovi: tjelesna neaktivnost, tjelesno zdravlje, zdravlje, Damir Knjaz, Kineziološki fakultet
PROČITAJ I OVO
Markotić: Ovo će nam skratiti sezonu
RAST BROJA ZARAŽENIH
Markotić: Ovo će nam skratiti sezonu
ZAGREB - Talijanska odluka prema kojoj povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj moraju na testiranje za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslava Capaka dio je specijalnog rata kojem je cilj da Talijani svoje godišnje odmore ipak provode u Italiji.
Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
POTONUĆE
Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
ANKARA - Turska lira od početka je godine potonula 23 posto u odnosu na dolar, a dio analitičara vjeruje da će se taj trend nastaviti.
Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva
CJEPIVO
Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva
ZAGREB - Nakon što je Rusija registrirala prvo cjepivo protiv Covida-19 na svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da još nije dobila dovoljno podataka da provede evaluaciju novog cjepiva.
Brnjac: Turističke brojke su iznenađujuće dobre
POZITIVNO
Brnjac: Turističke brojke su iznenađujuće dobre
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je na HRT-u te govorila o stanju u hrvatskom turizmu usred pandemije koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi prekinuli trodnevni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi prekinuli trodnevni niz
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u četvrtak je prekinulo niz od tri uzastopna dana rasta, indeksi su blago oslabili, dok je likvidnost nešto ojačala, iako se i dalje zadržala na vrlo skromnim razinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE