GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati ne preferiraju kupnju dionica, ali su ludi za nekretninama

Hrvati ne preferiraju kupnju dionica, ali su ludi za nekretninama
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2021 / 09:34
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Hrvati i dalje ne preferiraju kupnju dionica, pokazuju podaci Europske središnje banke.

No, zato su nekretnine i dalje visoko na vrhu željenog oblika imovine.

Ne iznenađuje što su Hrvati tradicionalno preferiraju vlasništvo nad kućama od najma. Konkretno, 86,9% kućanstava u Hrvatskoj ima bogatstvo u nekretninama, što uključuje glavno prebivalište kućanstva i dodatnu nekretninu. To je znatno više od europodručja (64,7%), dok na primjer u Njemačkoj samo 49,9% kućanstava ima bogatstvo u nekretninama.

Međutim, činjenica da nekretninska imovina čini 96,5% ukupne imovine Hrvata mogla bi se smatrati zapanjujućom. Od ukupnog bogatstva, bogatstvo u nekretninama čini čak 76,9%, što je daleko najviše od 22 promatrane europske zemlje. Za usporedbu, bogatstvo u nekretninama čini tek 54,5% ukupne imovine u europodručju.

Još je više iznenađujuća činjenica da Hrvati imaju tek 3,5% ukupne imovine u financijskoj imovini, daleko najnižu od promatranih zemalja, nižu za čak 15,6 postonih bodova nego europodručje. To je poprilično s obzirom na činjenicu da financijska imovina ne uključuje samo dionice, investicijske fondove, obveznice itd., Već uključuje i depozite po viđenju i štednju, pišu analitičari InterCapitala.

Ako bismo promatrali isključivo dionice, 4,7% ukupnih kućanstava posjeduje dionice (kojima se javno trguje), što je prilično niže od europodručja (8,6%). U nominalnom smislu, medijan vlasništva nad dionicama iznosi 2,1 tisuće eura. Prema tom kriteriju Hrvatska je na samome dnu, iza su samo Cipar, Slovačka i Poljska.

Podijeljeno prema dobnim skupinama, 6,9% Hrvata u dobi između 45 - 55 i 55 - 64 godina posjeduje dionice, što su najviše dobne skupine u vlasništvu dionica. S druge strane, samo 0,2% najmlađe skupine (od 16 do 34) posjeduje dionice.

Podaci nisu puno bolji kada se gledaju najbogatiji Hrvati; Njih 7,7% posjeduju dionice, u usporedbi s 31,3% u europodručju. Što se tiče dohotka, 8,2% Hrvata s najviše zarade posjeduje dionice, u usporedbi s 25,4% u europodručju.

Skrećući pozornost na investicijske fondove, samo 1,4% kućanstava ulaže u uzajamne fondove, ispred samo Cipra i Latvije. U međuvremenu, europodručje stoji znatno više od 10,2%.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, na kraju 2020. godine kućanstva su imala 224,54 milijarde kuna depozita, što predstavlja rast od 3,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je vrhunac svih vremena. Da bismo stvari stavili u perspektivu, ovo je veće od trenutne tržišne kapitalizacije Zagrebačke i ljubljanske burze zajedno. Primjećujemo da bi nam gledanje prosječnih depozita po stanovniku sigurno dalo obmanjujuću brojku, jer prema ECB-u, 46,6% neto bogatstva koncentrirano među 10% najbogatijih.

Međutim, stanovništvo je i dalje realtivno nespremno da ulaže u malo rizičniju imovinu.

Uz to, ako pogledamo hrvatske UCITS fondove, njihov sastav imovine podupire gore navedenu tvrdnju da su Hrvati prilično konzervativni ulagači, jer je otprilike dvije trećine imovine pod upravljanjem svih UCITS fondova povezano s obveznicama. Usporedbe radi, u Sloveniji UCITS fondovi imaju otprilike jednak postotak u dionicama.

Tagovi: imovina, bogatstvo, nekretnine, dionice, tržište kapitala, Zagrebačka burza, Ljubljanska burza, investicijski fondovi, depoziti, Europska središnja banka, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza najjača od 2008. godine, Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza najjača od 2008. godine, Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - I dok je rast na zapadnim burzama ove godine zaustavljen, Ljubljanska burza je i dalje zelena, što je svakako posljedica visokih priljeva u domaće investicijske fondove.
Dobar početak godine za euro i jen
TJEDNI FOREX
Dobar početak godine za euro i jen
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, premda su čelnici američke središnje banke najavili mogućnost povećanja ključnih kamatnih stopa već u ožujku.
Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a pala je i većina ostalih najvećih svjetskih burzi jer američka središnja banka poručuje da bi zbog visoke inflacije uskoro mogla povećati kamatne stope.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao sedmi tjedan zaredom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao sedmi tjedan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks porastao sedmi tjedan zaredom i dosegnuo novu najvišu razinu od ožujka 2017. godine, dok je Crobex10 dosegnuo najvišu razinu od uvođenja 2009.
Putin planira izgradnju željeznice na Arktik
ŽELJEZNICA
Putin planira izgradnju željeznice na Arktik
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je vladu da iznese prijedloge o izgradnji željezničke pruge koja će voditi do obale Barentsova mora, na sjeverozapadu zemlje, dok Moskva nastoji razviti Arktik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE