GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPK: Peradarski sektor traži jače kontrole uvoznog mesa i snažniju potporu države

HPK: Peradarski sektor traži jače kontrole uvoznog mesa i snažniju potporu države
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 10:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Peradarski sektor zatražio je od Ministarstva poljoprivrede jače kontrole uvoznog mesa te snažniju potporu države kako bi se pomoglo tom sektoru, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u priopćenju sa sastanka s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Peradari su predložili mjere pomoći sektoru među kojima su financiranje cijepljenja protiv Newcastle bolesti, izmjene u dobrobiti životinja, uvrštavanje peradarstva u nove natječaje ruralnog razvoja, povećanje kvote plavog dizela, dodatne covid potpore i smanjenje PDV-a za stajski gnoj sa 25 posto na 5 posto, navodi se u priopćenju.

"Zatražili smo da se robnim proizvođačima financira naređena mjera cijepljenja protiv bolesti kuge peradi kako bi se, posebice u tovu mesa peradi, pokazalo proizvođačima da se o njima vodi računa, s obzirom da se iz proračuna za peradarstvo izdvaja znatno manje novaca nego za ostale sektore", ističe predsjednik Odbora za peradarstvo HPK Dražen Čurila.

On i potpredsjednica Odbora za peradarstvo HPK Božica Špoljar sastali su se s državnim tajnicima Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom, Zdravkom Tušekom i Antom Mišurom.

Čurila u priopćenju naglašava i kako su, kada je riječ o dobrobiti životinja odnosno mjeri 14 Programa ruralnog razvoja, zatražili da se "stvari vrate na početak što se tiče peradarstva, budući da samo u tom sektoru nije uvršten nijedan novi prijedlog".

"Potrebno je uvrstiti realna poboljšanja dobrobiti koje peradari mogu postići (pogotovo za tovne piliće) te uvrstiti i druge vrste peradi - pilenke, patke i slično", izjavio je predsjednik Odbora za peradarstvo HPK.

Od Ministarstva se traži i da peradare uvrste u nove natječaje ruralnog razvoja, jer, osim promjene kaveza u alternativne sustave za držanje nesilica, zadnje četiri godine nije bilo natječaja za proizvođače peradi.

Kako bi mogli investirati u proizvodnju i držati korak s europskom konkurencijom potrebni su sektorski natječaji za izgradnju/rekonstrukciju objekata, automatizaciju/mehanizaciju, za preradu, za valionice, a važno je uključiti i rasplodne nesilice, poručuju iz HPK.

Peradari uz ostalo traže i da im se omogući korištenje mjere 4.1.3 oko obnovljivih izvora energije te da im se osigura povećanje kvote plavog dizela početkom godine kao i ostalim sektorima.

"Peradari smatraju kako je potrebno pojačati i službene kontrole veterinarske inspekcije te izjednačiti razinu rizika kod domaćih proizvođača s onim koja predstavljaju skladišta kroz koja ulazi uvozna roba. Potrebno je omogućiti izvješće koliko je bilo nadzora kod domaćih proizvođača mesa i jaja peradi, a koliko se isto kontroliralo u skladištima koja su registrirana za uvoznu robu", istaknuo je Čurila.

Kako bi se peradarski sektor mogao nositi sa sve snažnijom uvoznom konkurencijom, posebice u vrijeme pandemije covid-19, potrebno je vidjeti koliko je peradara do sada koristilo sredstva za covid potpore te krenuti u izradu novog programa, smatraju u HPK.

Navode i kako bi poslovanje sektora olakšalo i smanjenje PDV-a na stajski gnoj, koji je trenutno 25 posto. U Odboru peradara HPK drže kako bi PDV na stajski gnoj trebalo smanjiti na 5 posto, kao kod ostalog repromaterijala u poljoprivredi.

HPK u priopćenju prenosi da su se državni tajnici Ministarstva poljoprivrede složili da je potrebna pomoć peradarskom sektoru te će nakon internih konzultacija predložiti mjere pomoći, a one se mogu očekivati sredinom ožujka.

Tagovi: Hrvatska poljoprivredna komora, šeradarstvo, Dražen Čurila, stočarski sektor, stočarstvo
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE