GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPK: Otkupna cijena mlijeka treba ići prema 3,5 kuna

HPK: Otkupna cijena mlijeka treba ići prema 3,5 kuna
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2022 / 15:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HP) u srijedu su ponovo upozorili kako sadašnja otkupna cijena mlijeka nije održiva te smatraju da bi trebala ići prema tri i pol kune s PDV-om, jer u Europskoj uniji raste daleko brže nego u Hrvatskoj.

HPK izvješćuje da je u utorak sudjelovao na sastanku CDG Milka (Civil dialogue group on milk) na kojem se raspravljalo o stanju na tržištu mlijeka i otkupa mlijeka u EU. Tamo je prikazana prezentacija o cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda u 2021. godini, s predviđanjima za prvo ovogodišnje tromjesečje.

"Vidjelo se da su u zemljama iz kojih hrvatske mljekare najviše uvoze mlijeko cijene svježeg mlijeka u prosjeku porasle od osam do 12 posto zadnjih godinu dana, dok je cijena u Hrvatskoj bila ista kroz cijelu 2021 godinu", izjavio je predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar.

Prema njegovim riječima, prosječna cijena mlijeka u Poljskoj u prosincu je iznosila 39 eurocenti, a u Hrvatskoj 35,1 eurocent. Tako su poljski farmeri imali 30 lipa veću cijenu mlijeka već u prosincu.

Kaže da Hrvatska ima jedno od najmanjih povećanja otkupne cijene mlijeka, no unatoč brojnim problema tijekom prošle godine isporučeno je 428,7 tisuća tona mlijeka, što je 1,3 posto manje nego godinu prije. Broj isporučitelja mlijeka je pao za 500, tako da je hrvatsko mljekarstvo u 2022. godinu ušlo sa samo 3.500 isporučitelja mlijeka, ističu iz HPK.

"Naše najveće mljekare su najavile povećanje mlijeka u siječnju za deset lipa, dok bi povećanje u ožujku trebalo biti dodatnih 15 lipa. To je premalo da bi se održao otkup. Otkupna cijena treba ići prema 3,5 kune sa PDV-om kao što imaju proizvođači u Italiji, Austriji ili Poljskoj", kazao je Rešetar.

Unatoč naporima Ministarstva poljoprivrede da kroz interventne mjere pomogne proizvodnji mlijeka, HPK stalno upozorava da je sadašnje stanje neodrživo i da prijeti daljnje urušavanje koje može postati dramatično, odnosno da bi u budućnosti Hrvatska mogla postati jedna od rijetkih država bez vlastite proizvodnje mlijeka.

Iz HPK navode kako proizvodnja u Hrvatskoj kontinuirano pada. U 2015. je isporučeno 513,4 tisuće tona, a 2020. godine 434,2 tisuća tona mlijeka. U Sloveniji je količina gotovo nepromijenjena, a u Srbii raste: s 861,8 tisuća tona u 2015. proizvodnja je 2020. godine dostigla 907,7 tisuća tona.

Tagovi: otkupna cijena mlijeka, mlijeko, Hrvatska poljoprivredna komora
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE