GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu

Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 12:17
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija mora obavezati Google da u prilagodbi poslovanja novim propisima uvaži i interese avioprijevoznika, hotela i maloprodajnih tvrtki kako bi se spriječilo favoriziranje velikih posrednika, upozorila je skupina udruga.

Novi propisi EU-a mogli bi negativno utjecati na poslovanje sektora putovanja, ugostiteljstva i maloprodaje, upozorile su u ožujku udruge Airlines for Europe, Hotrec, European Hotel Forum, EuroCommerce, Ecommerce Europe i Independent Retail Europe.

EU-ov Zakon o digitalnim tržištima (DMA) regulira poslovanje tehnoloških divova, uključujući Google, kako bi se njihovim korisnicima osigurala mogućnost izbora a kompanijama jamčilo ravnopravno tržišno natjecanje.

Hoteli, avioprijevoznici i maloprodajne tvrtke upozoravaju pak da bi propisi mogli naškoditi njihovim prihodima, prema zajedničkom pismu povjerenici EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i povjereniku za unutarnje tržište EU-a Thierryju Bretonu od 22. svibnja.

"Naše kompanije ozbiljno strahuju da bi rješenja i zahtjevi o provedbi DMA koji su trenutno na stolu samo produbili diskriminaciju", napisali su.

"Početna opažanja signaliziraju da bi se prihodi kompanija od izravne prodaje mogli ozbiljno smanjiti pod utjecajem izmjena budući da bi se moćnim internetskim posrednicima osigurao povlašteni tretman i time ojačala njihova pozicija", objasnile su udruge.

Komisija trenutno provjerava moguće Googleovo kršenje europskih propisa. U ožujku Google je objavio da promjene u rezultatima pretraživanja donose veći promet velikim posrednicima, nauštrb hotela, avioprijevoznika i restoranima. Kompanija za sada nije komentirala primjedbe skupine udruga.

"Brine nas što je istraga o mogućem nepoštivanju propisa EU-a ograničena na ravnopravan i nediskriminatoran odnos prema tvrtkama i što ne uzima u obzir europske tvrtke koje na Googleu nude i svoje usluge", objasnile su udruge.

Tagovi: google, hoteli, turizam, putovanja
PROČITAJ I OVO
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
OBRTNICI
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja.
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
LANCI OPSKRBE
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
NEW YORK - Nakon niza poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19, stalnih geopolitičkih sukoba i sada povijesne godine u kojoj se održavaju izbori u više od 60 zemalja, upravitelji opskrbnog lanca suočavaju se sa sve većim brojem izazova.
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PROBLEMI
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PULA - Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih pet mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani.
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta u ponedjeljak su mješovita dok regija procjenjuje ključne gospodarske podatke iz Kine.
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
OPREZ
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
NEW YORK - Dugo očekivani bitcoin ETF-ovi pokrenuti su u siječnju, a financijski savjetnici su na putu – iako postupno – da ih usvoje, prema Samari Cohen iz BlackRocka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE