GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvath: Europske kompanije intenzivno rade na lokalizaciji svojih lanaca vrijednosti

Horvath: Europske kompanije intenzivno rade na lokalizaciji svojih lanaca vrijednosti
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europsko gospodarstvo na aktualne izazove odgovara prilagodbom svojih struktura, pa će tako većina kompanija u budućnosti intenzivnije lokalizirati svoje lance vrijednosti. Većina kompanija koje trenutno posluju u Kini planiraju postupno ili djelomično povlačenje iz te države, iako, kada se traži alternativa Kini kao proizvodnoj lokaciji, niti jedna se zemlja ne pojavljuje kao dominantan predvodnik.

Brojne kompanije intenzivno preispituju svoje poslovne strukture izvan Europe, a kao glavni razlog navode rastuću geopolitičku neizvjesnost i s tim povezane rizike, probleme u dobavnim lancima, te visoke troškove usklađenosti s kriterijima održivosti i regulatornim zahtjevima u inozemstvu.

Nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo 150 top menadžera iz kompanija s godišnjim iznosom prodaje od najmanje 200 milijuna eura u svim industrijama diljem Europe, pokazalo je da većina ispitanih tvrtki koje trenutno posluju u Kini planiraju postupno ili djelomično povlačenje iz te države, iako, kada se traži alternativa Kini kao proizvodnoj lokaciji, niti jedna se zemlja ne pojavljuje kao dominantan predvodnik.

Od ispitanih kompanija s relevantnim poslovnim aktivnostima u toj zemlji, više od 60 posto njih već radi na preseljenju poslovanja, postupno ili djelomično. Također, menadžeri kao nova tržišta u Aziji vide Indiju i Japan, a slijede ih Singapur i Južna Koreja. Većina kompanija u Europi planira dodatno lokalizirati svoje lance vrijednosti na svojim prodajnim tržištima, a čak 85 posto anketiranih kompanija planira intenzivnije povezati lanac ‘’od proizvodnje do prodaje’’ unutar odgovarajućih prodajnih tržišta (tzv. "lokalno za lokalno").

"Europsko gospodarstvo na aktualne izazove odgovara prilagodbom svojih struktura, pa će tako većina kompanija u budućnosti intenzivnije lokalizirati svoje lance vrijednosti. Europa ponovno dobiva na važnosti kao tržište i nabave i proizvodnje u mnogim industrijama, primjerice u proizvodnji baterijskih ćelija za lokalnu prodaju na tržištu električnih vozila. Međutim, to nikako ne znači zatvaranje prema ne-europskim tržištima. Industrije koje se oslanjaju na sirovine i izvore energije izvan Europe, ne mogu poslovati bez zemalja dobavljača, a jasno je da se odgovarajući kanali nabave i proizvodne strukture ne mogu jednostavno premjestiti preko noći. U brojnim industrijama to će trajati nekoliko godina.", izjavio je Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horvath.

Europa je na vrhu ljestvice najperspektivnijih potencijalnih tržišta za 66 posto ispitanika, no od tvrtki koje planiraju otvoriti nova tržišta u sljedeće tri godine, gotovo polovica ispitanika je usmjerena na Aziju (47 posto), slijede Sjeverna i Južna Amerika s 37 odnosno 33 posto. Na začelju liste zanimljivih potencijalnih tržišta su Bliski istok, Afrika i Australija.

Tagovi: lokalizacija lanaca vrijednosti, Horvath, logistika, Robert Ćuzela-Piljac
PROČITAJ I OVO
Milijarder Mark Cuban ne odustaje od kripta: Temeljna vrijednost postoji
KRIPTO SCENA
Milijarder Mark Cuban ne odustaje od kripta: Temeljna vrijednost postoji
NEW YORK - Nagli i brzi kolaps burze kriptovaluta FTX izazvao je šok u kripto prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog prosvjeda u Kini
TRŽIŠTE RADA
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog prosvjeda u Kini
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, dok je dolar ojačao jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog prosvjeda u Kini protiv oštrih restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19.
Potrošačka košarica na rubu rubova
POSLJEDICE INFLACIJE
Potrošačka košarica na rubu rubova
ZAGREB - Cijene su sve veće, a košarice sve praznije - svaka se kuna broji. Rekordna inflacija uvela nas je u vrijeme skupe hrane.
Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink
OTKRIĆA
Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink
SREBRENICA – Generalni direktor firme „Drina resurs“ iz Srebrenice Aleksandar Mišković rekao je na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja obavljenih na području ove opštine, da je na lokalitetu Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
PUTOVANJA
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
LONDON - Dok Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) otvara svoj 22. Globalni samit u Rijadu, novo globalno istraživanje potrošača pokazalo je da je apetit za međunarodnim putovanjima sada na najvišoj točki od početka pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE