GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holy traži Vrdoljakovu ostavku zbog nafte u Jadranu

Holy traži Vrdoljakovu ostavku zbog nafte u Jadranu
INTERPELACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2015 / 12:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski sabor je u srijedu započeo objedinjenu raspravu o interpelacijama o radu Vlade u postupku istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu koje su inicirali Klub HDZ-a i OraH-ova zastupnica Mirela Holy, koja je uvodno zatražila ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prozivajući ga za pogodovanje interesnim lobijima, protivno interesima države i hrvatskih građana.

"Vlada od samog početka pokušava prikazati protivljenje ovom projektu isključivo kao jedno zeleno talibanstvo, no ova interpelacija govori o pravnim propustima koji su ogromni, o kršenjima zakona, o silovanju procedure, o nepovoljnim ugovorima i velikoj šteti za gospodarstvo i energetsku suverenost Hrvatske", ustvrdila je Holy.

Ocijenila je i da svi koji podržavaju takvu Vladinu politiku "pristaju na kršenje zakona, na pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu".

Holy obrazlaže kako je interpelaciju pokrenula kako bi se utvrdila politička, pravna i moralna odgovornost ministra gospodarstva, ali i Vlade.

"Tu postoje vrlo opravdane sumnje u pogodovanje i korupciju. Od samog početka provedba ovog projekta nije transparentna i nije usklađena sa zakonima RH i direktivama EU. Projekt nije u javnom interesu građanki i građana RH", ustvrdila je Holy.

Predložila je da se sve odluke donesene u postupku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ponište te da se čitav postupak vrati na početak, odnosno na donošenje studije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

"Ja ovdje postavljam pitanje čemu tolika histerična žurba? Radi se o projektu koji je vrlo dugoročnog karaktera. Ako je sve čisto, ako je sve pošteno i u javnom interesu zašto se toliko forsira ovaj projekt", upitala je Holy.

Upozorila je i da joj Vlada nije na uvid dala ugovor o seizmičkom istraživanju koje je bez javnog natječaja dodijeljeno tvrtki Spectrum. Podsjetila je da je Visoki trgovački sud nedavno naložio Ministarstvu zaštite okoliša da objavi ugovor o najmu prostora u Zagrebtoweru.

"Dakle nema privatnih poslova u poslovima sa državom, nema nikakvih poslovnih tajni. Ne možete se skrivati iza toga da Spectrum nije dao odobrenje da se ovaj ugovor objavi, izvolite objaviti ugovor", zatražila je Holy.

Ustvrdila je i da prijedlog ugovora koje bi država trebala potpisati s koncesionarima Hrvatskiu stavlja u podređen odnos.

"Hrvatska ovako može postati samo energetska kolonija, nikako energetski suverena država", kazala je Holy.

I Branko Bačić (HDZ) tvrdi da je Vlada, provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Hrvatskoga sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

"Radi se o najzahtjevnijem industrijskom procesu, koji po svojim dosezima nadmašuje mandat jedne vlade. Je li normalno da o tom procesu ne raspravlja Hrvatski sabor. Je li normalno da se u Hrvatskoj provodi monetizacija autocesta bez rasprave u Saboru, da se najznačajnije osiguravajuće društvo privatizira bez Sabora ili da se najvažniji strateški dokument prometnog razvoja donosi na sjednici Vlade, i to tijekom rasprave u kojoj je ministar u tri do četiri minute iznio razloge donošenja", upitao je Bačić.

Ustvrdio je i da je postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju u Jadranu nezakonit i netransparentan.

Tagovi: Mirela Holy, Ivan Vrdoljak, istraživanje nafte u Jadranu, Branko Bačić, Spectrum
PROČITAJ I OVO
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
SMETLIŠTE
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
NEW YORK - Britanac James Howells izbacio je hard disk svog računala prije dosta godina dok je čistio svoj ured, a na kojem je imao ključ za kriptovalute. Na tom je hard disku imao spremljenih 7.500 bitcoina.
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
MISTERIJ
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
NEW YORK - Stefan Thomas spremio je bitcoine na USB i zaštitio ih lozinkom. Međutim, lozinku je sada zaboravio, pa svom ulaganju jednostavno ne može pristupiti.
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa i slabih makroekonomskih pokazatelja splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, kao i optimizam u vezi brzog oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
ZAGREB - I drugog tjedna u novoj godini nastavljena je optimistična trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE