GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li se prodavati NLB ili njene balkanske podružnice?

Hoće li se prodavati NLB ili njene balkanske podružnice?
DILEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2017 / 08:35
Autor: SEEbiz / Dnevnik
LJUBLJANA - Članovi Nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga (SDH) nisu dali suglasnost na prijedlog raspona ponuđene cijene po dionici Nove ljubljanske banke (NLB), a iz Uprave državnog holdinga su priopćili da će odluku o prijedlogu tražiti od Vlade kao Skupštine holdinga. 

Time su breme određivanja cijene dionice, prema kojoj bi se prodala polovica najveće slovenske državne banke, prebacili ministarskom timu slovenske Vlade, izvještava ljubljanski Dnevnik. 

Koliki je bio predloženi raspon ponuđene cijene za dionicu NLB-a, članovi Nadzornog odbora SDH-a jučer nisu htjeli otkriti, ali neslužbeno se doznaje da je između 0,75- 0,85 posto knjigovodstvene vrijednosti. To bi značilo da bi se za polovicu banke istržilo 575-600 milijuna eura. Prema informacijama Dnevnika, članovi Nadzornog odbora bili su jedinstveni da je ponuđena cijena, koju je na podlozi preporuka financijskog savjetnika Deutsche Bank predložila uprava SDH-a, preniska. 

Na pitanje kako se određuje raspon ponuđene cijene, izvor ovog lista je pojasnio: „Financijski savjetnik procjenjuje mogućnost izvedivosti transakcije u različitim cjenovnim rasponima. U određenom rasponu utvrđuje se da je transakcija pouzdano izvediva, u drugom, da je izvediva, u trećem se ocjenjuje kao uvjetno izvediva, a u četvrtom kao neizvediva. 

"Iz toga se može zaključiti da je Deutsche Bank transakciju kao pouzdano izvedivu ocijenio pri niskoj cijeni dionice NLB-a. 
To također znači da predloženi raspon cijena Vlada neće odobiriti i da se prodaja najveće državne slovenske banke (barem za sada) neće dogoditi.

„Ako je cijena preniska, nema junaka u Vladi, koji će je potvrditi. To bi bilo neodgovorno", može se čuti iz krugova bliskih Vladi. 

Prema riječima jednog od najboljih poznavatelja raspoloženja Vlade, "prodaja NLB-a neće se dogoditi”. Dopušta mogućnost da će doći do prodaje balkanskih podružnica banke.

"To može biti učinjeno jer kćerinske podružnice nisu opterećene prijetnjom hrvatskih tužbi”, dodao je. 

Drugi sagovornik takve planove smatra prebrzim. On vjeruje da je s Bruxellesom moguće dogovoriti alternativno rješenje, koje bi bilo povoljnije za Sloveniju. 

"U slučaju NLB-a riječ je o obavezi Slovenije prema Europskoj komisiji a nije sklopljen neprikosnoven ugovor”, kaže on. 

Dodaje da Hrvatska ne priznaje sporazum o arbitraži, koji puno više obavezuje.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Slovenski državni holding, Vlada Slovenije, Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Jen najslabiji u deset mjeseci
FOREX
Jen najslabiji u deset mjeseci
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dosegnuvši nakratko najviše razine od svibnja 2017. godine, nakon neočekivanog oštrog pada cijene japanskog jena. ,
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE