GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Milanovićeva Vlada uspjeti provesti fiskalnu konsolidaciju bez šoka za ekonomiju?

Hoće li Milanovićeva Vlada uspjeti provesti fiskalnu konsolidaciju bez šoka za ekonomiju?
TEŽAK ZADATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2011 / 10:03
Autor: SEEbiz / cronomy
ZAGREB - Najbolji rezime ekonomskog stanja svijeta u 2011. dao je glavni ekonomist MMF-a, Olivier Blanchard.
Od četiri glavne lekcije za Hrvatsku u ovom trenutku je vjerojatno najvažnija treća – fiskalna konsolidacija.

"Financijski investitori su shizofreni glede fiskalne konsolidacije i rasta", napisao je na svom blogu Blanchard prije nekoliko dana.

Upotreba riječi “shizofreni” je odlična. Dakle, ono o čemu nova Vlada koja planira (potrebnu) fiskalnu konsolidaciju mora voditi računa je da ne šokira ekonomiju. Zvuči čudno jer izgleda da je upravo to potrebno, u obliku pozitivnog šoka naravno, da je izvuče iz trenutne stagnacije. Ipak, fiskalna konsolidacija je vrlo delikatan posao u kojem ono što je dobro u očima financijskih tržišta u obliku kratkoročnih poboljšanja kamatnih stopa i rejtinga nije nužno i dobro za ekonomski oporavak zemlje. Može biti, ali nije zajamčeno da će se, ako Hrvatska izbjegne sniženje rejtinga i kamatne stope za refinanciranje duga iznad 7% u sljedećih par mjeseci i ekonomski oporaviti. Financijska tržišta to na kraju shvate i opet “kazne.”

Dva osnovna pitanja su (1) kojom metodom provesti konsolidaciju, prihodima ili rashodima i (2) koja je veličina tih poteza. Izjave koje se uglavnom vode osjećajno zadovoljvajućom i smirujućom “ništa se nikome neće dogoditi” pričom, a ne kompliciranom istinom da to ipak neće biti tako, nisu produktivne. Čačić je više iskren od drugih.

Uz to, lekcije uspješnih fiskalnih konsolidacija drugih zemalja, poput Švedske, Kanade ili Irske koje se često spominju, nisu savršeno primjenjive za svaku zemlju. Ne smiju se ignorirati i treba ih razmotriti i izolirati ono što je polučilo dobre rezultate, ali biti vrlo svjestan da su sve bile dobrim dijelom specifične. I Hrvatska mora biti specifična. Naposljetku, za malu otvorenu zemlju poput Hrvatske još je važnije da li se i kako EU oporavlja. S recesijom u EU, fiskalna konsolidacija u Hrvatskoj bit će daleko teža za provesti i bolnija za podnjeti.

Na žalost, ovo stoji u suprotnosti sa nedavnim snažnim iskorakom guvernera Rohatinskog da je veći rez poželjniji od manjeg. Je li? Ono što Blanchard govori je da mačku rep ipak ne bi trebalo “skratiti odjednom.”

www.cronomy.org
Tagovi: Zoran Milanović, Olivier Blanchard, MMF, Međunarodni monetarni fond, Radimir Čačić, fiskalna konsolidacija
PROČITAJ I OVO
Većina poduzetnika smatra da su turističke zajednice potpuno beskorisne
STAVOVI
Većina poduzetnika smatra da su turističke zajednice potpuno beskorisne
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika je provela anketu među svojim članstvom. Na pitanje što očekuju od turističkih zajednica čak 82 % poduzetnika nema nikakvih očekivanja jer misle da su turističke zajednice potpuno beskorisne.
Zagrebačka burza: Prijepodnevni rast indeksa
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Prijepodnevni rast indeksa

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u četvrtak prijepodne glavni dionički indeksi su ojačali oko jedan posto, prateći tako dobitke na europskim burzama, pri čemu je Crobex ponovno nadomak psihološki važne razine od 1.600 bodova.

Krapinsko-zagorska županija pomaže svojim poljoprivrednicima
POMOĆ
Krapinsko-zagorska županija pomaže svojim poljoprivrednicima

KRAPINA - Krapinsko-zagorska županija svojim je poljoprivrednicima spremna financijski pomoći u promociji proizvoda i razvoju proizvodnje, radi toga je župan Željko Kolar raspisao natječaj temeljem kojega poljoprivrednik može dobiti do 10 tisuća kuna potpore.

Azijska tržišta: Rast indeksa, investitori očekuju nove poticaje
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa, investitori očekuju nove poticaje
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će širenje koronavirusa u svijetu uskoro dosegnuti vrhunac i da će vlasti uvesti dodatne poticajne gospodarske mjere.
Wall Street porastao, energetski sektor najveći dobitnik
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street porastao, energetski sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi znatno porasli jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa u SAD-u blizu vrhuncu i da će uskoro vijesti biti bolje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE