GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li dio trgovaca tražiti odštetu za gubitke zbog neradne nedjelje?

Hoće li dio trgovaca tražiti odštetu za gubitke zbog neradne nedjelje?
TRGOVCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ustavni sud danas je donio odluku prema kojoj su utvrdili da su sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite osim jedne bile u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Riječ je o odluci o zabrani rada nedjeljom.

Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a i Udruženja trgovine pri HGK kaže za Večernji list kako je teško komentirati je li Stožer svojedobno bio u pravu ili ne. 

– Preživjeli smo to razdoblje i idemo dalje, no već smo se i u prošlosti susretali s time da je Ustavni sud bio protiv neradne nedjelje, zbog čega trgovci više ni ne inzistiraju na tome, već da se slože koliko bi se nedjelja radilo, a koliko ne u godini i svaki od poslovnih subjekata sam odluči koje bi to bile u njihovim trgovinama – kaže Katavić.

Smatra kako je u koroni veći problem bio kad je Stožer ograničio radno vrijeme trgovina za što nije bilo nikakve potrebe te da je tu učinjena puno veća šteta. No to je bilo vrijeme kad se ništa nije znalo o virusu, koliko će i u kojoj mjeri utjecati na sve. KTC je prvi trgovački lanac u kojemu radnici od početka 2020. ne rade nedjeljom, a neće ni ubuduće, ustvrdio je Katavić.

Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a i čelnik Udruge trgovine HUP-a, kaže kako sumnja da će netko od trgovaca tražiti odštetu zbog gubitaka zbog odluke Ustavnog suda.

– Iako su neki za, a neki protiv neradne nedjelje, kod odluke Stožera svi smo bili rijetko jedinstveni da epidemiju ne bi trebalo iskoristiti za zabranu rada nedjeljom, već ako Vlada želi, da to riješi zakonom. S druge strane promet nama kao NTL-u zbog te zabrane nije pao već se prelio nešto na subote, nešto na ponedjeljke. Stav NTL-a, a i dobrog dijela trgovaca je da zabrana ili ne zabrana rada nedjeljom i ubuduće ne bi bitno utjecala na pad prometa trgovaca. Možda nekih, ali neznatno – rekao je Evačić.

Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonie smatra kako trgovci zbog odluke Ustavnog suda, kako su sve mjere Stožera osim zabrane rada nedjeljom bile zakonite i legitimne, ne bi trebali tražiti odštetu. No siguran je kako će dio njih to napraviti.

– Vjerujem da će se država žaliti višoj instanci, jer je to tema koju treba dobro protresti – rekao je Munjiza.

Tagovi: trgovina, trgovci, neradna nedjelja, Ivica Katavić, Drago Munjiza, Lonia, Martin Evačić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE