GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Ukinuta obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve

HNB: Ukinuta obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve
SAVJET HNB-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2015 / 17:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u utorak razmotrio je najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio projekciju monetarne politike za razdoblje do 2018. i financijski plan za 2016. te ukinuo obvezu izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve, izvijestili su iz HNB-a.

"Odlukom Savjeta HNB-a, koja će biti u primjeni od obračuna obvezne pričuve 13. siječnja 2016. godine, ukida se obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve, odnosno omogućava se održavanje ukupnog deviznog dijela obvezne pričuve u prosjeku. Na taj način bankama se omogućava fleksibilnije upravljanje deviznom likvidnošću, što predstavlja dodatni poticaj za smanjenje regulatornog troška. Naime, banke će moći fleksibilnije upravljati iznosom od 3,8 milijarde kuna, odnosno 493,7 milijuna eura i 4,7 milijuna američkih dolara, koliko iznosi izdvojeni devizni dio obvezne pričuve. Pored toga, bankama se omogućava održavanje deviznog dijela obvezne pričuve na nerizičnim eurskim računima za namiru u HNB, pri čemu će od svibnja 2016. na navedenim računima održavati minimalno 2 posto deviznog dijela obvezne pričuve", navodi se u priopćenju.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici usvojio i odluke kojima se utvrđuje regulatorni okvir za rad platnog sustava TARGET 2 Hrvatska, odnosno uključivanje naše zemlje u taj europski sustav za izvršenje plaćanja u eurima u realnom vremenu.

Savjet HNB-a suglasio se i s prijedlozima nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za nova imenovanja ili produženje mandata u njihovim upravama. U Croatia banci predsjednik uprave postaje Mladen Duliba, a u Imex banci Denis Čivgin. U PBZ stambenoj štedionici predsjednik Uprave bit će Branimir Čosić, a član uprave Dražen Klarić. U Prvoj stambenoj štedionici članica uprave postaje Antonija Matošin, u Raiffeisenbank Austria članica uprave bit će Liana Keserić, a član uprave Ivan Žižić. U upravi Societe Generale Splitske banke i nadalje će biti predsjednik Andre-Marc Prudent-Toccanier, kao i članica Nelsi Rončević, a član uprave te banke postaje Yvon Puyou. U Tesla štednoj banci predsjednik uprave u još jednom mandatu bit će Zvonko Agičić, a članica uprave Dubravka Filipčić, navodi se u priopćenju središnje banke.

Tagovi: HNB, devizni dio obvezne pričuve, obvezna pričuva, Hrvatska narodna banka, PBZ stambena štedionica
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
NEW YORK - Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret.
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja
RAST
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
OBVEZNICE
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Beogradska berza je odobrila puštanje dužničkih hartija od vrednosti izdavaoca Energoprojekt holding a.d. u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara. Reč je o emisiji 330.000 obveznica nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE