GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Ukinuta obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve

HNB: Ukinuta obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve
SAVJET HNB-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2015 / 17:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u utorak razmotrio je najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio projekciju monetarne politike za razdoblje do 2018. i financijski plan za 2016. te ukinuo obvezu izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve, izvijestili su iz HNB-a.

"Odlukom Savjeta HNB-a, koja će biti u primjeni od obračuna obvezne pričuve 13. siječnja 2016. godine, ukida se obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve, odnosno omogućava se održavanje ukupnog deviznog dijela obvezne pričuve u prosjeku. Na taj način bankama se omogućava fleksibilnije upravljanje deviznom likvidnošću, što predstavlja dodatni poticaj za smanjenje regulatornog troška. Naime, banke će moći fleksibilnije upravljati iznosom od 3,8 milijarde kuna, odnosno 493,7 milijuna eura i 4,7 milijuna američkih dolara, koliko iznosi izdvojeni devizni dio obvezne pričuve. Pored toga, bankama se omogućava održavanje deviznog dijela obvezne pričuve na nerizičnim eurskim računima za namiru u HNB, pri čemu će od svibnja 2016. na navedenim računima održavati minimalno 2 posto deviznog dijela obvezne pričuve", navodi se u priopćenju.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici usvojio i odluke kojima se utvrđuje regulatorni okvir za rad platnog sustava TARGET 2 Hrvatska, odnosno uključivanje naše zemlje u taj europski sustav za izvršenje plaćanja u eurima u realnom vremenu.

Savjet HNB-a suglasio se i s prijedlozima nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za nova imenovanja ili produženje mandata u njihovim upravama. U Croatia banci predsjednik uprave postaje Mladen Duliba, a u Imex banci Denis Čivgin. U PBZ stambenoj štedionici predsjednik Uprave bit će Branimir Čosić, a član uprave Dražen Klarić. U Prvoj stambenoj štedionici članica uprave postaje Antonija Matošin, u Raiffeisenbank Austria članica uprave bit će Liana Keserić, a član uprave Ivan Žižić. U upravi Societe Generale Splitske banke i nadalje će biti predsjednik Andre-Marc Prudent-Toccanier, kao i članica Nelsi Rončević, a član uprave te banke postaje Yvon Puyou. U Tesla štednoj banci predsjednik uprave u još jednom mandatu bit će Zvonko Agičić, a članica uprave Dubravka Filipčić, navodi se u priopćenju središnje banke.

Tagovi: HNB, devizni dio obvezne pričuve, obvezna pričuva, Hrvatska narodna banka, PBZ stambena štedionica
PROČITAJ I OVO
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE