GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Prosječne cijene nekretnina od početka krize pale 13,2%

HNB: Prosječne cijene nekretnina od početka krize pale 13,2%
TRŽIŠTE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2012 / 15:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već više od dvije godine u Hrvatskoj je primjetan izostanak realnog prirasta stambenih kredita, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.
Za sektor stanogradnje u Hrvatskoj se bilježi stagnacija zaduživanja pod utjecajem vrlo niske potražnje, koja je, unatoč olakšanoj dostupnosti stambenih nekretnina, uvjetovana smanjenjem realnih dohodaka i povećanom neizvjesnosti na tržištu rada, napominju analitičari hrvatske središnje banke u publikaciji "Financijska stabilnost".

Ističu kako je već više od dvije godine primjetan izostanak realnog prirasta stambenih kredita, čemu pridonosi i ponovni rast kamatnih stopa te razmjerno sporo smanjivanje cijena stambenih nekretnina.

Tako su cijene stambenih nekretnina u posljednjem tromjesečju 2011. pale za 2,1 posto na godišnjoj razini, pa je kumulativno smanjenje u odnosu na pretkrizni vrhunac razine cijena dosegnulo 13,2 posto.

Ako se iz indeksa cijena nekretnina isključe cijene stambenih nekretnina na Jadranu, koje su obično otpornije na cjenovne korekcije, to je smanjenje izraženije i iznosi 4,2 posto na godišnjoj razini, odnosno 15,7 posto kumulativno.

Trend pada cijena stambenih nekretnina mogao bi pojačati mogući porast ponude u stambenom sektoru nakon najave da će se uvesti porez na imovinu. Međutim, zbog preusmjeravanja potražnje s novoizgrađenih na starije stambene nekretnine ni taj pad cijena vjerojatno neće prouzročiti smanjenje znatnih zaliha neprodanih novih stanova, procjenjuju analitičari Hrvatske narodne banke.

Tagovi: tržište nekretnina, nekretnine, stambeni krediti, cijene nekretnina, Hrvatska narodna banka, HNB
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE