GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB-ova komisija provjerava idejno rješenje eurokovanice

HNB-ova komisija provjerava idejno rješenje eurokovanice
EUROKOVANICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2022 / 16:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) provjerava idejno rješenje hrvatske eurokovanice od jednog eura, rekli su Hini iz u nedjelju iz HNB-a.

"Nastavno na medijske napise, Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost", kažu u HNB-u.

Javnosti u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 tisuća kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Stvar se dodatno zakomplicirala kada se u medijima pojavila Pranjkovićeva prepiska na Facebooku u kojoj je zatražio pomoć oko obrade fotografija kune.

Guverner Vujčić u petak je kazao kako je vrlo zadovoljan odabranim rješenjima za hrvatske eurokovanice te kako je time okončan jedan od dijelova procesa uvođenja eura, koji je trajao godinu dana.

Najavio je kako slijedi izrada alata za proizvodnju kovanica, zatim probni (testni) otkov milijun primjeraka svake od kovanica što se misli napraviti do ljeta. Nakon toga, pod pretpostavkom da Vijeće Europske unije u srpnju donese odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu, krenulo bi se s masovnom proizvodnjom, rekao je guverner, uz napomenu kako slijedi pet mjeseci logističke pripreme za zamjenu gotovine.

Testni otkovi, dodao je, na koncu će isto ići u konverziju, na kraju godine, odnosno početkom 2023. će ići u cirkulaciju.

Iz HNB-a su podsjetili kako su u izboru motiva koji će se naći na kovanicama eura i centa sudjelovali i građani koji su u web anketi ocjenjivali motive te iznosili svoje prijedloge.

Nakon što su odabrani motivi, 2. kolovoza 2021. započeo je otvoreni natječaj za izbor dizajna nacionalne strane RH na optjecajnom kovanom novcu eura i centa koji je proveden u tri kruga.

Na natječaj je zaprimljeno 1.299 prijedloga dizajna, a u u proces odabira uključeno je 1.179 prijedloga dizajna s motivima "hrvatskih eurokovanica", od čega se 314 prijedloga dizajna odnosilo na motiv "geografska karta", 295 prijedloga dizajna za motiv "kuna", 308 prijedloga dizajna za motiv "Nikola Tesla" te 262 prijedloga dizajna za motiv "glagoljica".

U prvom krugu natječaja Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske odabrala je devet najuspješnijih prijedloga dizajna po motivu te ih je kao prijedloge dostavila Komisiji za novac HNB-a.

U drugom krugu natječaja Komisija za novac HNB-a odabrala je tri najuspješnija prijedloga dizajna naličja eurokovanica za svaki zadani motiv iz natječaja, poredana po rangu. Odluku o odabiru najuspješnijih prijedloga dizajna Komisija za novac donijela je 3. prosinca 2021.godine.

Na prijedlog Komisije za novac, odluku o konačnom odabiru najuspješnijeg dizajna donio je Savjet HNB-a.

Tagovi: hrvatska eurokovanica, Hrvatska narodna banka, Stjepan Pranjković
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia pod pritiskom, S&P 500 oslabio
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nvidia pod pritiskom, S&P 500 oslabio
NEW YORK - Indeks S&P 500 pao je u petak, a dionice tržišnog predvodnika Nvidije povukle su se drugi dan.
Zagrebačka burza: Pad indeksa zbog korekcije Adrisa i Podravke
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa zbog korekcije Adrisa i Podravke
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi završio je padom indeksa za kojeg su ponajprije odgovorni Adris i Podravka.
Craft pivo gubi na popularnosti u Hrvatskoj
PIVO
Craft pivo gubi na popularnosti u Hrvatskoj
ZAGREB - Uoči ljetne sezone, a naročito ako je riječ o godini kada se održava neko veliko nogometno natjecanje, vrlo je oportuno vrijeme kada se može doći do pravih i iskrenih stavova ‘pivopija‘ o tome kako i koliko konzumiraju ovo popularno piće te koje su im omiljene varijacije kojih iz godine u godinu ima sve više.
Uskoro stiže zakon o kriptovalutama
REGULATIVA
Uskoro stiže zakon o kriptovalutama
ZAGREB - Vlada je sa sjednice u petak Hrvatskom saboru uputila konačan prijedlog zakona o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine, kojoj je cilj zaštita ulagatelja, uspostavljanje regulatornog okvira, kao i nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i pružanjem takvih usluga.
Tankeri dugoročno ostaju sjajna oklada
ANALITIČARI
Tankeri dugoročno ostaju sjajna oklada
ANALIZA - Očekuje se da će tržište tankera ostati prilično zdravo i profitabilno ne samo kratkoročno do srednjoročno, već i dugoročno, čak i nakon 2030.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE