GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB otvara Moneterru – Muzej novca

HNB otvara Moneterru – Muzej novca
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 16:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) otvorit će na zagrebačkom Europskom trgu Moneterru – Muzeja novca HNB-a, koji će u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, a pripreme za uspostavljanje tog informativno-edukacijskog centra već su započele u 2023. godini.

Moneterra bi građanima trebala omogućiti da se na jednostavan i zabavan način upoznaju s pojmom i poviješću novca, monetarnom politikom i središnjim bankarstvom, bankama i njihovim razvojem, financijskim krizama i raznim temama od važnosti za osobne financije, ističu iz HNB-a u svom Godišnjem izvješću za 2023.

Dodaju da je trenutno HNB jedina središnja banka europodručja koja nema prostor u kojemu bi zainteresirani građani mogli od nacionalne središnje banke saznati što je novac, kako se vodi monetarna politika, tko i kako nadzire banke i što građani trebaju znati kako bi donosili što bolje osobne financijske odluke. Dodatni im je motiv za otvaranje Muzeja novca bilo i zanimanje građana za izravnu komunikaciju s HNB-om, pa tako navode da je lani rekordan broj učenika, studenata i ostalih zainteresiranih posjetilo HNB, više od 10.000.

U Moneterri će se moći održavati i tribine uz sudjelovanje šire javnosti, a najveći dio sadržaja bit će dostupan i na engleskom jeziku te će biti prisutan i u virtualnom prostoru, na internetskoj stranici. Nakon istraživanja praksi drugih središnjih banaka u otvaranju i vođenju ovakvih centara, kao najbolji uzori uzeti su Muzej novca Deutsche Bundesbank, Muzej štednje u Torinu, Švicarski muzej financija te Mađarski muzej novca/Centar za posjetitelje, kažu u HNB-u.

“Očito i veliko zanimanje građana za izravnu komunikaciju s HNB-om, kao i činjenica da je HNB jedina središnja banka europodručja koja nema prostor u kojem bi građani mogli od nacionalne središnje banke saznati što je novac, kako se vodi monetarna politika, tko i kako nadzire banke i što građani trebaju znati da bi donosili što bolje osobne financijske odluke, bili su poticaj za osnivanje Moneterre – Muzeja novca Hrvatske narodne banke, koji će u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, kako bi komunikacija s mladima bila što uspješnija. Djelatnost Moneterre bit će, uz osvrt na povijest novca, bankarstva i središnjeg bankarstva, osobito usmjerena na suvremene teme i na one koje očekujemo u budućnosti – od daljnje dematerijalizacije novca i razvoja digitalnog novca središnjih banaka do primjene digitalnih tehnologija u bankarstvu i vođenja monetarne politike u uvjetima tehnoloških, klimatskih i demografskih promjena te promjenjivih geopolitičkih okolnosti”, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić u uvodnoj riječi u Godišnjem izvješću za 2023.

Tagovi: monterra, hnb, novac, Bundesbank, muzej novca, vujčić
PROČITAJ I OVO
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
OBRTNICI
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja.
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
LANCI OPSKRBE
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
NEW YORK - Nakon niza poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19, stalnih geopolitičkih sukoba i sada povijesne godine u kojoj se održavaju izbori u više od 60 zemalja, upravitelji opskrbnog lanca suočavaju se sa sve većim brojem izazova.
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PROBLEMI
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PULA - Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih pet mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani.
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta u ponedjeljak su mješovita dok regija procjenjuje ključne gospodarske podatke iz Kine.
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
OPREZ
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
NEW YORK - Dugo očekivani bitcoin ETF-ovi pokrenuti su u siječnju, a financijski savjetnici su na putu – iako postupno – da ih usvoje, prema Samari Cohen iz BlackRocka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE