GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB otkupio državne obveznice u nominalnom iznosu 2,75 milijardi kuna

HNB otkupio državne obveznice u nominalnom iznosu 2,75 milijardi kuna
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 17:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je u operaciji fine prilagodbe otkupila državne obveznice nominalnog iznosa 2,753 milijarde kuna, objavila je središnja banka.

"Hrvatska narodna banka je na današnjoj operaciji fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 2,753 milijardi kuna. O eventualnim budućim operacijama fine prilagodbe - otkupima vrijednosnih papira, HNB će pravovremeno informirati sudionike", tek su kratko izvijestili iz HNB-a putem svoje internet stranice.

To je četvrta aukcija u kojoj je središnja banka otkupljivala državne obveznice, a s njome se ukupni nominalni iznos otkupljenih vrijednosnih papira Republike Hrvatske penje na oko 16,57 milijardi kuna.

HNB je, naime, tijekom ožujka u dvjema operacijama fine prilagodbe otkupio vrijednosne papire Republike Hrvatske ukupnoga nominalnog iznosa 4,29 milijardi kuna (13. ožujka 212,88 milijuna kuna, a 18. ožujka 4,075 milijardi kuna), dok je na aukciji 28. travnja otkupio obveznica u nominalnom iznosu 9,529 milijardi kuna. Tako je u tim operacijama u ožujku i travnju središnja banka otkupila državnih obveznica u nominalnom iznosu nešto većem od 13,8 milijardi kuna. Kako je HNB u te tri aukcije odbila ponude nominalnog iznosa 2,9 milijardi kuna, ukupno su za aukcije u ožujku i travnju bile zaprimljene ponude u nominalnom iznosu od 16,75 milijardi kuna, pokazuju podaci s internet stranice HNB-a o programu otkupa obveznica.

U kratkoj objavi središnje banke o današnjoj aukciji, osim nominalnog iznosa, nisu navedeni nikakvi drugi detalji, a prema prošlotjednoj najavi na aukciji su se kupovale obveznice dospijeća 2021., 2022., 2023., 2025. i 2029. godine.

U tim operacijama fine prilagodbe mogu sudjelovati kreditne institucije odnosno banke, stambene štedionice te mirovinska društva, društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (tzv. UCITS fondovi), osiguravajuća društva (uključujući i mirovinska), ako ta društva imaju sjedište u Hrvatskoj i odobrenje Hanfe za rad.

Analitičari nekih banaka u danas su prenijeli da je Ministarstvo financija objavilo kako razmatra mogućnost novog izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala. "Iako detalji još nisu poznati ovakav potez ne iznenađuje s obzirom na očekivanu snažnu kontrakciju gospodarstva, manje priljeve u državni proračun i visoke potrebe za financiranjem", naveli su u svojim dnevnim novostima analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Sedmi tjedan zaredom bez interesa na redovitoj operaciji

Po podacima s internet stranica HNB-a, ni danas, sedmi tjedan zaredom, nema interesa banaka za dodatnom likvidnošću putem jednotjednih kredita po kamatnoj stopi od 0,05 posto.

Zadnji su put banke iskazale interes za kratkoročnim sredstvima na aukciji održanoj 11. svibnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi redovite tjedne operacije, a iznosi tih jednotjednih kredita kretali su se od 200 milijuna kuna koliko je plasirano na aukciji održanoj 11. svibnja, do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja.

Kamatna stopa na redovnoj operaciji 16. ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka, kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto.

S početkom redovnih tjednih operacija, 16. ožujka HNB je proveo i strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, državne obveznice, otkup obveznica
PROČITAJ I OVO
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
UZLET
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
ZAGREB - Dionice pulskog brodara Alpha Adriatica danas su na Zagrebačkoj burzi katapultirane čak 39,2 posto.
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
NEW YORK - Indeksi na Wall Streetu u novi su tjedan ušli negativno, a investitori su očito iskoristili priliku i unovčili su dio dobitaka stečenih tijekom studenoga.
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 1.700 bodova, uzlet Alpha Adriatica
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 1.700 bodova, uzlet Alpha Adriatica
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi snažno porasli, uz veći promet nego krajem prošloga tjedna, završivši i mjesec studeni sa znatnim dobitcima.
U oktobru u Srbiji upola manje turista nego lani
OŠTAR PAD
U oktobru u Srbiji upola manje turista nego lani
BEOGRAD - Tokom oktobra ove godine bilo je 49,3 procenta manje turističkih dolazaka u Srbiju nego u istom mesecu lane, a broj noćenja bio je manji za 37,5 posto.
Dolarov indeks potonuo najniže u dvije i pol godine
FOREX
Dolarov indeks potonuo najniže u dvije i pol godine

LONDON - Tečaj dolara skliznuo je u ponedjeljak na najnižu razinu u 2,5 godine prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta te je na putu najvećeg mjesečnog gubitka od srpnja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE