GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hidroksiklorokin - lijek koji je podijelio svijet

Hidroksiklorokin - lijek koji je podijelio svijet
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - U nekim zemljama je zabranjen, u drugim se promovira njegova upotreba u liječenju covida-19 - lijek hidroksiklorokin podijelio je svijet.

Znanstvenici koji pokušavaju otkriti kojim bi se licenciranim lijekovima mogao liječiti covid-19 prije nekog su vremena u tu svrhu počeli ispitivati hidroksiklorokin, kojim se uobičajeno liječi artritis te antimalarik, klorokin.

No oba lijeka mogu izazvati ozbiljne nuspojave, posebice srčane aritmije, što je mnoge stručnjake potaknulo na to da upozore da se ne upotrebljavaju izvan kliničkih ispitivanja.

To nije spriječilo ugledne osobe poput američkog predsjednik Donalda Trumpa da javno promoviraju hidroksiklorokin, premda nema dokaza o njegovoj učinkovitosti.

Rasprava je eskalirala nakon što je Lancet 22. svibnja objavio studiju provedenu na gotovo 100 tisuća pacijenata s koronavirusom koja je pokazala da od navedenih lijekova nema nikakve koristi, već da, naprotiv, povećavaju vjerojatnost od smrti u bolničkim ustanovama.

To je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da obustavi klinička ispitivanja s hidroksiklorokinom.

No deseci znanstvenika su doveli u pitanje metodologiju studije. Lancet je potom korigirao neke podatke, ali je ostao pri svojem prvobitnom zaključku.

Države u svijetu variraju kada je posrijedi korištenje hidroksiklorokina u liječenju covida-19. Neke su ga, nakon rezultata studije iz Lanceta odlučile zabraniti u tom kontekstu.

Francuska, Italija, Egipat, Tunis, Kolumbija, Čile, Albanija i Bosna i Hercegovina lijek dopuštaju samo u kliničkim ispitivanjima, ali je terapija protiv koronavirusa njime zabranjena.

Mađarska ne koristi lijek za "novodijagnosticirane pacijente", ali ga i dalje propisuje "pacijentima koji su terapiju već započeli", rekao je glasnogovornik vlade.

Neke su ga zemlje prestale koristiti i prije Lancetove studije. Švedska je to učinila u travnju nakon što je Europska agencija za lijekove preporučila da se upotrebljava samo u kliničkim ispitivanjima. Isti je put slijedila i Njemačka.

No neke ga države ipak nastavljaju promovirati kao lijek protiv virusa. Među njima su Brazil, Alžir, Maroko, Turska, Jordan, Rumunjska i Portugal.

Hidroksiklorokin se i dalje koristi i u Rusiji, Tajlandu, Iranu, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Indiji i Venezueli ga propisuju preventivno.

Kuba ga koristi, ali je najavila da će uskoro revidirati svoje protokole vezane uz hidroksiklorokin i covid-19.

U Americi se hidroksiklorokin načelno može davati samo pacijentima na bolničkom liječenju, premda je savezna Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila na potencijalno štetne učinke na srce.

Trump ga i dalje zagovara i kazao je da ga uzima kao mjeru prevencije, ali je koji dan kasnije objavio da je prestao.

Nakon Lancetove studije nekoliko uglednih instituta i sveučilišta, poput onih u Njemačkoj i Danskoj, obustavilo je i klinička ispitivanja, no za razliku od njih, u Britaniji i Kanadi ona su nastavljena.

U Kini, ishodištu panedmije, hidroksiklorokin se koristi samo u ispitivanjima, ali su početne obećavajuće rezultate sveučilišta u Wuhanu iz veljače u međuvremenu 'pokopali' s uglednijeg sveučilišta u Šangaju.

Tagovi: hidroksiklorokin, koronavirus, Donald Trump, malarija, Svjetska zdravstvena organizacija, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi protekloga tjedna ostvarili su blagi dobitak, prekinuvši tako 4-tjedni negativni niz, a najviše je pritom porastao sektor turističkih dionica.
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
REAKCIJE
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je kako nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu.
Beogradska berza: Stagnacija indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Stagnacija indeksa
BEOGRAD - Uspavano trgovanje i stagniranje oba berzanska indeksa obeležili su kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
ZAGREB - Kraj još jednog trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je nešto življe trgovanje, dionička likvidnost je ojačala, iako se i dalje radi o skromnim razinama, dok su indeksi zaključili u negativnom teritoriju.
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ULAGANJA
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ZAGREB - Nastavno na objavljenu informaciju o investiciji private equity fonda One equity partnersa u Infobip – najveću hrvatsku informatičku tvrtku, važno je napomenuti da su u PE One Equity Partners uložili i hrvatski obvezni mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ CROATIA osiguranje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE