GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP predstavio ultrabrzu optičku mrežu

HEP predstavio ultrabrzu optičku mrežu
MREŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2012 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - HEP je danas predstavio novu ultrabrzu optičku mrežu (DWDM) kojom je za 100 puta povećana brzina prijenosa podataka, čime HEP postaje najkvalitetnijim mrežnim infrastrukturnim operaterom u Hrvatskoj.
U sklopu investicije vrijedne 25 milijuna kuna, HEP je instalirao 28 DWDM uređaja na teritoriju cijele Hrvatske koji će omogućiti prijenos podataka maksimalnom brzinom od 100 gigabita u sekundi, čime je kapacitet sustava povećan s 80 gigabita na osam terabita. Brzina je povećana sto puta, a uz dogradnju dodatnih uređaja može se ubrzati čak 150 puta.

Osim što će nova mreža poslužiti HEP-u da efikasnije upravlja svojim sustavima, u poslovodstvu HEP-a očekuju da će mrežu koristiti tijela državne uprave, akademska zajednica, telekom i mobilni operateri, zdravstvo i prosvjeta, gospodarski subjekti i lokalne zajednice.

DWDM mreža može pružati usluge širokopojasnog interneta, telefonije, prijenosa za HD video konferencije, međunarodnog tranzita podataka, povezivanja centara podataka i FTTH-a (Fiber To The Home - optička mreža do svake kuće).

Nova mreža je rezultat višegodišnjeg HEP-ova razvijanja optičke infrastrukture, koja Hrvatsku uvrštava među rijetke države u Europi s tako modernom infrastrukturom i osigurava joj nacionalni suverenitet i na tom području, ustvrdio je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Slijedeći korak bit će omogućavanje uvođenja optičke mreže u svako domaćinstvo i razvoj pametnih mreža i brojila, daljinskog očitovanja i komunikacije sa svakim HEP-ovim potrošačem, kako bi zajednički smanjivali i kontrolirali troškove električne energije, istaknuo je Koračević.

Pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić izrazio je zadovoljstvo što u vrijeme kada "bakrena žica" odlazi u povijest, a optički kablovi preuzimaju primat HEP prepoznaje mogućnosti korištenja vlastite mreže i dalekovode nadopunjuje s optikom. Time HEP prednjači u razvoju novih tehnologija, to je korak u budućnost koji će ubrzati razvoj HEP-a i svih korisnika njegovih usluga, ocjenjuje Leverić.

Koračević je također najavio da će HEP uskoro Vladi i hrvatskoj javnosti predstaviti program energetske neovisnosti Hrvatske, te potvrdio da HEP već duže vrijeme razgovara s tvrtkom Ivana Čermaka Crodux Energetika o plinskoj termoelektrani u Slavonskom Brodu, gdje bi sudjelovao u investiciji na razini "25 posto plus jedan", što bi mu omogućilo nadzornu funkciju.

On smatra da pad hrvatskog kreditnog rejtinga neće negativno utjecati na HEP-ove obveznice i investicije jer se obveznice trenutno na sekundarnom tržištu prodaju po cijeni od 106 posto, što znači većoj od nominalne cijene, a investicije su pokrivene s poslovnim planom za 2013. i iduće godine.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, HEP, optička mreža, DWDM uređaji, Fiber To The Home, Zlatko Koračević, Alen Leverić, Crodux plin, Ivan Čermak
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE